Syrop klonowy - zastosowanie, właściwości, przepisy
Syrop klonowy to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w Kanadzie. Jednak coraz częściej możemy go zobaczyć także na sklepowych półkach w Polsce. I choć większości z nas kojarzy się z pewnością głównie, jako dodatek do pancakeów, to ma on jednak znacznie więcej zastosowań. Sprawdźmy, do czego możemy użyć syropu klonowego i dowiedzmy się, jakie ma on właściwości.
Syrop klonowy — co to jest i jak powstaje?
Syrop klonowy to nic innego, jak płyn, który powstaje z soku klonowego. Przygotowuje się go poprzez odparowanie wody z soku pobranego bezpośrednio z pni drzew klonowych. W dzisiejszych czasach proces ten jest całkowicie zautomatyzowany. Do pozyskiwania soku wykorzystuje się nowoczesne metody i zaawansowane urządzenia. Jednocześnie jednak, podczas wytwarzania syropu klonowego nie stosuje się żadnych dodatkowych składników, takich jak konserwanty, czy inne środki chemiczne. W związku z tym jest on całkowicie naturalnym produktem.
Chociaż syrop klonowy cieszy się obecnie bardzo dużą popularnością na całym świecie, to jednak jego największym producentem jest wciąż Kanada - kraj, w którym odkryto to ''płynne złoto''. Spora część produkcji ma też miejsce na terenie północnych Stanów Zjednoczonych.
Jak właściwie smakuje oryginalny syrop klonowy? Bez wątpienia jest on niezwykle wyjątkowy i niemożliwy do porównania z niczym innym. Z tego też powodu warto przekonać się samemu! Oczywiście syrop klonowy jest przede wszystkim bardzo słodki. Choć stopień tej słodyczy zależy też od wielu czynników. Jednym z najważniejszych jest odparowywanie wody z soku - im intensywniejsze, tym syrop będzie gęstszy, ciemniejszy i właśnie słodszy.
Właściwości syropu klonowego
W syropie klonowym znajdziemy głównie węglowodany. Zawiera on duża sacharozy, dlatego też jest mocno energetyzujący i kaloryczny. Warto jednak zaznaczyć, że jednocześnie jest on znacznie mniej kaloryczny niż zwykły cukier. Syrop klonowy w 100g dostarcza bowiem około 260 kcal. Tymczasem cukier około 385 kcal, również w 100g. Różnica jest więc tym samym naprawdę bardzo duża.
Syrop klonowy jest również źródłem wielu cennych składników. Ma wysoką zawartość polifenoli, które wzmacniają odporność. Jest także bogaty w witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, cynk i magnez.
Do czego używać syrop klonowy?
Syrop klonowy to niezwykle uniwersalny produkt. Warto mieć go zawsze w kuchni, ponieważ można wykorzystać go na naprawdę wiele różnych sposobów. Jego walory smakowe sprawiają, że fantastycznie sprawdzi się zarówno jako dodatek do deserów, jak i dań wytrawnych — zresztą nie tylko. Możliwości jest mnóstwo!
Alternatywa dla cukru
Syrop klonowy jest doskonałym zamiennikiem zwykłego cukru. W Kanadzie bardzo powszechne jest słodzenie napoi właśnie w ten sposób. Taki syrop świetnie uzupełni smak kawy, czy też herbaty. Warto pamiętać, że cukier klonowy jest znacznie mniej kaloryczny, dlatego też sprawdzi się też u osób, które są na diecie redukcyjnej.
Polewa
Jednym z najpowszechniejszych zastosowań syropu klonowego, jest wykorzystywanie go po prostu jako polewa. Jest to na przykład najbardziej znany dodatek do puszystych pancakeów. Sprawdzi się jednak także do klasycznych naleśników, ciast, ciastek, lodów oraz wielu innych deserów. Z syropem klonowym można jeść właściwie wszystkie słodkości.
Wypieki i desery
Syrop klonowy możemy wykorzystać nie tylko jako dodatek do deserów, ale i jako ich składnik. Sprawdzi się na przykład do pieczenia. Możemy wykorzystać go po prostu zamiast cukru. Dzięki temu ciasta będą miały dodatkowo wyjątkowy posmak i aromat. Syrop klonowy możemy dodać również do masy lub polewy. Na https://www.netto.pl/przepisy/przepisy-na-pyszne-ciasta/ znajdziemy wiele fantastycznych pomysłów na pyszne wypieki. Do każdego z nich możemy swobodnie zastosować właśnie syrop klonowy.
Dania wytrawne
Słodki syrop możemy wykorzystać nie tylko do potraw słodkich, ale i tych wytrawnych. Jego konsystencja wręcz idealnie sprawdzi się, jako składnik glazury do warzyw, mięs, czy też tofu, która stworzy na nich wyjątkową i pełną smaku umami powłokę.
Syrop klonowy — przechowywanie i termin ważności
Jeśli chcemy, by syrop klonowy zachował świeżość, musimy przechowywać go w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie może pojawić się w nim pleśń. Należy pamiętać bowiem, że syropy klonowe nie zawierają żadnych substancji konserwujących. W związku z tym, w przeciwieństwie do miodu, czy też syropów typowo cukrowych, z łatwością mogą rozwijać się w nich bakterie. Oczywiście dotyczy to butelek z syropem, które zostały już otwarte. Jeśli są bowiem zamknięte fabrycznie, to wystarczy trzymać je w suchym i ciemnym miejscu. Syrop klonowy po otwarciu należy natomiast zawsze przechowywać w lodówce.
Właściwie przechowywany syrop klonowy może zachować świeżość oraz walory smakowe przez długi czas. Można więc używać go bez problemu nawet przez kilka miesięcy. Warto więc zajrzeć na stronę netto.pl, gdzie czeka na nas mnóstwo deserowych inspiracji i znaleźć przepisy, w których będziemy mogli wykorzystać nasz syrop klonowy.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53