Jaka kawa jest najlepsza do ekspresów?
Dobra kawa do ekspresu powinna być aromatyczna i wyrazista. Prawdziwy smak kawy można osiągnąć, przygotowując ją z wypalonych ziaren, których gatunek i stopień wypalenia decydują o atrybutach napoju. Świeżo zmielona kawa ziarnista cechuje się wyższymi właściwościami pobudzającym, a więc lepiej wpływa na koncentrację.
Gatunki kawy
Poszczególne rodzaje ziaren kawy różnią się od siebie wyglądem i walorami smakowymi. W innych miejscach są uprawiane i inaczej wygląda ich zbiór. Istnieją trzy podstawowe gatunki kaw:
- Arabica – cechuje się najmniejszą zawartością kofeiny oraz delikatnym smakiem. Jest najmniej gorzka i kwaśna spośród wszystkich odmian, dlatego uważana jest za najszlachetniejszą;
- Robusta – posiada największe stężenie kofeiny. Charakteryzuje się intensywnym smakiem;
- Liberica – ma lekki i łagodny smak oraz niską zawartość kofeiny.
Ziarna różnią się od siebie także stopniem wypalenia. Rodzaj kupowanej kawy powinien być ściśle związany z metodą jej parzenia. Korzystając z kawiarki najlepiej kupować ziarna średnio lub ciemno palone, podobnie jak w przypadku ekspresu kolbowego. Zaparzając kawę w ekspresie przelewowym lepiej użyć mieszanki jasno palonej. Do ekspresów ciśnieniowych najlepsza jest kawa ciemno palona, która ma większe stężenie tłuszczów wpływających na smak. Niewłaściwe przetworzone jasne ziarna mogą nabyć kwaśnego smaku, a ze względu na krótki czas kontaktu wody z ziarnami w ekspresach ciśnieniowych, z kawy nie wydobywają się wszystkie aromaty. Twarde jasno palone ziarna mogą być stosowane w ekspresach ze stalowym młynkiem, na przykład w ekspresach do kawy Jura.
Jaka kawa do ekspresu?
Kawa powinna być przede wszystkim świeża. Najlepsze walory smakowe napój uzyskuje, jeśli zaparzany jest z ziaren wypalonych nie wcześniej, niż cztery miesiące wstecz. Przy zakupie najlepiej czytać etykietę, na której producent powinien umieścić informację o pochodzeniu nasion i sposobie zaparzania. Jak podkreślają serwisanci ekspresów do kawy z firmy BiCafe, najlepsze gatunkowo kawy ziarniste mają oznaczenie na opakowaniach AAA lub AA.
Wielkość i dojrzałość ziaren określają cyfry, a im wyższa liczba, tym lepsze parametry ma mieszanka. Oznaczenia SHB zostały zarezerwowane dla ziaren uprawianych w wyższych partiach gór. Ziarna rosnące w polach osłoniętych drzewami wolniej dojrzewają, a zatem osiągają mniejszą kwasowość. Na gorycz kawy wpływa metoda jej parzenia. Gorzki smak można zmniejszyć, mieląc ziarna na większe cząsteczki oraz zalewając mieszankę lekko schłodzoną wodą.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10