Artykuł sponsorowany

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresów?

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresów?

Dobra kawa do ekspresu powinna być aromatyczna i wyrazista. Prawdziwy smak kawy można osiągnąć, przygotowując ją z wypalonych ziaren, których gatunek i stopień wypalenia decydują o atrybutach napoju. Świeżo zmielona kawa ziarnista cechuje się wyższymi właściwościami pobudzającym, a więc lepiej wpływa na koncentrację.

Gatunki kawy

Poszczególne rodzaje ziaren kawy różnią się od siebie wyglądem i walorami smakowymi. W innych miejscach są uprawiane i inaczej wygląda ich zbiór. Istnieją trzy podstawowe gatunki kaw:

Przeczytaj również: Czy grubość zmielenia kawy ma wpływ na jej smak?

  • Arabica – cechuje się najmniejszą zawartością kofeiny oraz delikatnym smakiem. Jest najmniej gorzka i kwaśna spośród wszystkich odmian, dlatego uważana jest za najszlachetniejszą;
  • Robusta – posiada największe stężenie kofeiny. Charakteryzuje się intensywnym smakiem;
  • Liberica – ma lekki i łagodny smak oraz niską zawartość kofeiny.

Ziarna różnią się od siebie także stopniem wypalenia. Rodzaj kupowanej kawy powinien być ściśle związany z metodą jej parzenia. Korzystając z kawiarki najlepiej kupować ziarna średnio lub ciemno palone, podobnie jak w przypadku ekspresu kolbowego. Zaparzając kawę w ekspresie przelewowym lepiej użyć mieszanki jasno palonej. Do ekspresów ciśnieniowych najlepsza jest kawa ciemno palona, która ma większe stężenie tłuszczów wpływających na smak. Niewłaściwe przetworzone jasne ziarna mogą nabyć kwaśnego smaku, a ze względu na krótki czas kontaktu wody z ziarnami w ekspresach ciśnieniowych, z kawy nie wydobywają się wszystkie aromaty. Twarde jasno palone ziarna mogą być stosowane w ekspresach ze stalowym młynkiem, na przykład w ekspresach do kawy Jura.

Przeczytaj również: Symbolika kwiatów. Co oznaczają poszczególne gatunki?

Jaka kawa do ekspresu?

Kawa powinna być przede wszystkim świeża. Najlepsze walory smakowe napój uzyskuje, jeśli zaparzany jest z ziaren wypalonych nie wcześniej, niż cztery miesiące wstecz. Przy zakupie najlepiej czytać etykietę, na której producent powinien umieścić informację o pochodzeniu nasion i sposobie zaparzania. Jak podkreślają serwisanci ekspresów do kawy z firmy BiCafe, najlepsze gatunkowo kawy ziarniste mają oznaczenie na opakowaniach AAA lub AA.

Przeczytaj również: Jak zostać baristą?

Wielkość i dojrzałość ziaren określają cyfry, a im wyższa liczba, tym lepsze parametry ma mieszanka. Oznaczenia SHB zostały zarezerwowane dla ziaren uprawianych w wyższych partiach gór. Ziarna rosnące w polach osłoniętych drzewami wolniej dojrzewają, a zatem osiągają mniejszą kwasowość. Na gorycz kawy wpływa metoda jej parzenia. Gorzki smak można zmniejszyć, mieląc ziarna na większe cząsteczki oraz zalewając mieszankę lekko schłodzoną wodą. 

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.