Artykuł sponsorowany

Czy żywność bezglutenowa może być smaczna?

Czy żywność bezglutenowa może być smaczna?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, która nie jest tolerowana przez każdy organizm. W takiej sytuacji konieczne jest przejście na dietę bezglutenową i zrezygnowanie z produktów bogatych w to białko. Niektórym może się wydawać to bardzo trudne albo nawet niemożliwe. Początkowo rzeczywiście można mieć problem z dobraniem właściwych artykułów spożywczych, ale w tym tekście przekonujemy, że żywność bezglutenowa jak najbardziej może być smaczna.

Nietolerancja glutenu powoduje, że już na zawsze trzeba zmienić swoją dietę. Z mieszaniny białek roślinnych w żywności powinny zrezygnować przede wszystkim osoby chorujące na celiakię, czyli immunologiczną chorobę o podłożu genetycznym. Spożywanie glutenu jest niewskazane również tym, którzy cierpią na jego nietolerancję lub nadwrażliwość. Jest to bowiem powszechny alergen pokarmowy, powodujący zaburzenia w układzie pokarmowym oraz odpornościowym. Z tego powodu tak ważne jest wykluczenie glutenu z diety, gdy istnieje taka konieczność. Żywność niezawierająca mieszaniny białek roślinnych wpływa pozytywnie na samopoczucie i zdrowie.

Smak żywności bezglutenowej

Mitem jest to, że żywność bezglutenowa źle smakuje. Początkowo przejście na taką dietę może się wydawać trudne, ale szybko przyzwyczaisz się do nowych nawyków żywieniowych. Pracownik sklepu ze zdrową żywnością Batom przekonuje: Gluten jest często dodawany do jedzenia, ponieważ wpływa pozytywnie na konsystencję i smak serwowanych potraw. Nie oznacza to jednak, że dania pozbawione tego białka nie są smaczne. Dzisiejsza technologia umożliwia przygotowanie żywności bezglutenowej, która okaże się tak samo dobra, a nawet i lepsza od produktów zawierających mieszaninę białek roślinnych.

Jeszcze kilka lat temu mógł być problem ze znalezieniem wartościowej i smacznej żywności bezglutenowej. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów, które w swoim składzie nie zawierają mieszaniny białek roślinnych. Dzięki temu można nimi zastąpić spożywane do tej pory artykuły bogate w gluten. Wśród nich znajdują się różne rodzaje pieczywa, makaron oraz mąka. Dzieci chore na celiakię również znajdą dla siebie wiele produktów, ponieważ można zakupić smaczne łakocie pozbawione tego białka. Duże zmartwienie dla osób nietolerujących glutenu powoduje również kawa zbożowa. Jednak ona także jest dostępna w wersji bezglutenowej. Wszystkie te produkty są bardzo smaczne i niekiedy nie czuć nawet różnicy pomiędzy nimi a artykułami spożywczymi, które mają w swoim składzie gluten. Dzięki temu osoby chorujące na celiakię czy nietolerujące w swojej diecie mieszaniny białek roślinnych nadal mogą cieszyć się doskonałym smakiem potraw.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.