Czy żywność bezglutenowa może być smaczna?
Gluten to mieszanina białek roślinnych, która nie jest tolerowana przez każdy organizm. W takiej sytuacji konieczne jest przejście na dietę bezglutenową i zrezygnowanie z produktów bogatych w to białko. Niektórym może się wydawać to bardzo trudne albo nawet niemożliwe. Początkowo rzeczywiście można mieć problem z dobraniem właściwych artykułów spożywczych, ale w tym tekście przekonujemy, że żywność bezglutenowa jak najbardziej może być smaczna.
Nietolerancja glutenu powoduje, że już na zawsze trzeba zmienić swoją dietę. Z mieszaniny białek roślinnych w żywności powinny zrezygnować przede wszystkim osoby chorujące na celiakię, czyli immunologiczną chorobę o podłożu genetycznym. Spożywanie glutenu jest niewskazane również tym, którzy cierpią na jego nietolerancję lub nadwrażliwość. Jest to bowiem powszechny alergen pokarmowy, powodujący zaburzenia w układzie pokarmowym oraz odpornościowym. Z tego powodu tak ważne jest wykluczenie glutenu z diety, gdy istnieje taka konieczność. Żywność niezawierająca mieszaniny białek roślinnych wpływa pozytywnie na samopoczucie i zdrowie.
Smak żywności bezglutenowej
Mitem jest to, że żywność bezglutenowa źle smakuje. Początkowo przejście na taką dietę może się wydawać trudne, ale szybko przyzwyczaisz się do nowych nawyków żywieniowych. Pracownik sklepu ze zdrową żywnością Batom przekonuje: Gluten jest często dodawany do jedzenia, ponieważ wpływa pozytywnie na konsystencję i smak serwowanych potraw. Nie oznacza to jednak, że dania pozbawione tego białka nie są smaczne. Dzisiejsza technologia umożliwia przygotowanie żywności bezglutenowej, która okaże się tak samo dobra, a nawet i lepsza od produktów zawierających mieszaninę białek roślinnych.
Jeszcze kilka lat temu mógł być problem ze znalezieniem wartościowej i smacznej żywności bezglutenowej. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów, które w swoim składzie nie zawierają mieszaniny białek roślinnych. Dzięki temu można nimi zastąpić spożywane do tej pory artykuły bogate w gluten. Wśród nich znajdują się różne rodzaje pieczywa, makaron oraz mąka. Dzieci chore na celiakię również znajdą dla siebie wiele produktów, ponieważ można zakupić smaczne łakocie pozbawione tego białka. Duże zmartwienie dla osób nietolerujących glutenu powoduje również kawa zbożowa. Jednak ona także jest dostępna w wersji bezglutenowej. Wszystkie te produkty są bardzo smaczne i niekiedy nie czuć nawet różnicy pomiędzy nimi a artykułami spożywczymi, które mają w swoim składzie gluten. Dzięki temu osoby chorujące na celiakię czy nietolerujące w swojej diecie mieszaniny białek roślinnych nadal mogą cieszyć się doskonałym smakiem potraw.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b