Gotowe zupy jako propozycja dla wegetarian

Weganie i wegetarianie mają nieco trudniejsze zadanie, gdy chodzi o żywienie. Gotowe zupy w ich przypadku muszą dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych składników, mikroelementów i witamin. Jak powinna wyglądać dieta kogoś, kto nie je mięsa? Dlaczego tak wielu wegetarian decyduje się na obiady w postaci gotowych posiłków? Zanim poznasz odpowiedzi na te pytania, najpierw sprawdź, czy dieta roślinna jest w ogóle zdrowa…
Dieta roślinna – chwilowy kaprys czy przemyślana decyzja?
Niektórzy twierdzą, że osoby przechodzące na dietę roślinną kierują się modą, chwilową zachcianką. Wiele wskazuje jednak na to, że ich decyzje są przemyślane. Świadomość oraz wiedza na temat żywienia stale wzrasta, szczególnie wśród młodych ludzi. Dobrowolnie rezygnują oni z mięsa oraz produktów mięsnych i udowadniają, że niedoborów pokarmowych nie należy łączyć z wegetarianizmem. Osoby, które jedzą wszystko, równie często borykają się bowiem z problemami żywieniowymi. W ich przypadku zgubny jest nadmiar cukru, tłuszczy nasyconych i kwasów tłuszczowych.
Przeczytaj również: W jaki sposób nakłada się powłoki serowarskie?
W ostatnich latach zainteresowanie dietami roślinnymi wzrosło wielokrotnie. Ten trend szybko zauważyli producenci produktów żywnościowych, w tym gotowych zup, którzy wyszli naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów. O jedzeniu dedykowanym wegetarianom mówi przedstawiciel popularnej Kuchni Magnata. – Wśród naszych propozycji znajdują się zdrowe, pyszne, a przede wszystkim odpowiednio zbilansowane gotowe zupy wegetariańskie. Dla klientów zainteresowanych ofertą zup bezmięsnych przygotowaliśmy między innymi kartoflankę z borowikami, zupę ogórkową oraz zupę jarzynową. Proponujemy też wegetariański krem borowikowy, krem z zielonego groszku i krem z pomidorów.
Najważniejsze zalecenia dla wegetarian
Dieta bezmięsna musi być odpowiednio skomponowana. Priorytetem jest oczywiście unikanie żywności wysoko przetworzonej. Zamiast niej wegetarianie powinni włączyć do menu pełnoziarniste produkty zbożowe, które są oczywistym źródłem żelaza i magnezu. Konieczne jest też spożywanie przez nich warzyw, ale aż połowę powinny stanowić zielone warzywa liściaste, które zawierają duże ilości białka, żelaza, wapnia i magnezu. Zaleca się też, by większość z nich była spożywana w formie surowej. Na skutek gotowania i obróbki termicznej, warzywa tracą niestety cenne witaminy.
Przeczytaj również: Jak przeprowadzić bezpiecznie spożywcze zakupy?
Choć wielu wegan i wegetarian tak właśnie robi – nabiału nie można traktować jako zamiennika mięsa. Należy spożywać go w zalecanych porcjach. Brak wieprzowiny, drobiu czy wołowiny w diecie, można nadrobić, jedząc ryby, jaja i rośliny strączkowe. Naturalne źródła tłuszczu, to z kolei orzechy włoskie, nasiona chia, orzechy laskowe, migdały, mak czy sezam. W przypadku diety wegetariańskiej i wegańskiej bardzo ważna jest też osobna suplementacja witaminą D, B12 i kwasami omega 3.
Przeczytaj również: Jakie właściwości ma czarnuszka i jak ją spożywać?
Wobec tak wielu skomplikowanych wytycznych – nic dziwnego, że większość wegetarian decyduje się na gotowe zupy i przygotowywane wcześniej posiłki.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-