Które owoce i warzywa szczególnie sprzyjają zdrowiu?
Natura obdarzyła ludzi mnóstwem zdrowych oraz smacznych warzyw i owoców. Niemal wszystkie z nich są pożądane przez organizm, a ich regularne spożywanie przyczynia się do korzystniejszego wyglądu oraz lepszego samopoczucia. Istnieją jednak rośliny, które bardziej niż inne wpływają na zdrowie człowieka. Do tej grupy zaliczają się warzywa i owoce z większą ilością witamin i minerałów oraz produkty typu superfoods.
Warzywa i owoce typu superfoods korzystne dla zdrowia człowieka
W gronie superfoods znajdują się rośliny niemal z całego świata. Tego typu produkty zawierają dużo witamin i minerałów, które przyczyniają się do uzyskania witalnego wyglądu oraz smukłej i zdrowej sylwetki. W tej zacnej grupie znajdują się m.in.:
- awokado,
- jagody goji,
- jarmuż,
- świeży szpinak,
- cykoria,
- zielona pietruszka,
- brokuły,
- czosnek,
- żurawina,
- czerwona fasola,
- czarna porzeczka.
– Warzywa i owoce bogate w substancje mineralne oraz witaminy mają pozytywny wpływ na wiele aspektów związanych z funkcjonowaniem ludzkiego organizmu. Regularna podaż tego typu pożywienia przyczynia się do lepszego samopoczucia oraz smuklejszej sylwetki. Warto także podkreślić, że osoby, które starają się wprowadzić jak najwięcej zdrowych roślin do swojej diety, mają na ogół młodszy oraz bardziej promienny wygląd – informuje pracownik Ośrodka Rehabilitacyjno-Wczasowego Bursztyn w Jantarze.
Jakie warzywa i owoce mają dużo witamin i minerałów?
W grupie warzyw i owoców, które sprzyjają zdrowiu, jest mnóstwo produktów spożywczych z całego świata. Do prozdrowotnych roślin występujących w Polsce należą m.in.:
- papryka słodka,
- pomidory,
- kalafior,
- cukinia,
- por,
- cebula,
- kapusta,
- dynia,
- rzodkiewka,
- marchewka,
- ogórki,
- buraki.
Coraz bardziej popularnym sposobem na poprawę zdrowia i samopoczucia staje się dieta warzywno-owocowa. O tym sposobie żywienia można dowiedzieć się więcej, studiując książki napisane przez dr Ewę Dąbrowską. W ramach ciekawostki warto wspomnieć, że opisywana dieta może być przeprowadzana samodzielnie w domu lub też w ośrodkach, które organizują wczasy oparte właśnie na tym stylu odżywiania.
Zdrowe warzywa, owoce i zioła
Podsumowując, należy podkreślić, że niektóre z warzyw lub owoców są korzystniejsze dla organizmu niż inne. Jest tak np. w przypadku czosnku, który spożywany regularnie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka infekcji. Podobnie działają też cytryny zawierające sporo witaminy C. Wartościowe warzywa to także bogate w likopen pomidory.
Osoby, które lubią potrawy z dodatkiem ziół, mogą pokusić się o sałatki i gulasze warzywne z natką pietruszki, kolendrą, bazylią lub innymi świeżymi roślinami liściastymi. Tego rodzaju produkty są nie tylko zdrowe, ale także w naturalny sposób poprawiają smak jedzenia – bez dodatku sztucznych przypraw i polepszaczy smaku.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Prywatne Centrum Pomocy Psychologicznej Synthesis Plus
08-400 Garwolin, Kościuszki 49D lok. 10
-
Pneumat Poduszki i Materace Przeciwodleżynowe Medard Senski
85-420 Bydgoszcz, Karolewska 19 lok. 15
-
-
Madlen Gabinet Kosmetologii i Podologii Magdalena Adamaszek
43-430 Pogórze, Krosowa 8