Zużyty olej roślinny jako składnik biopaliw
Każdego dnia w niemal każdym obszarze naszej działalności produkujemy odpady. Zaliczamy do nich i roślinne oleje posmażalnicze wytwarzane przez różnego rodzaju punkty gastronomiczne. Gospodarowanie tego typu odpadami regulują odpowiednie przepisy, które chroniąc środowisko naturalne, umożliwiają ich ponowne wykorzystanie jako ważny składnik biopaliw. Jak to wygląda w praktyce?
UCOME, czyli drugie życie przepracowanego oleju roślinnego
UCOME to skrót od angielskiego sformułowania „used cooking oil methyl esters”, pod którym kryje się biopaliwo drugiej generacji wytwarzane m.in. ze zużytego oleju roślinnego.
Jak wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Euro Eko Polska, która jako jedna z pierwszych w naszym kraju uzyskała zezwolenie na ostateczny recykling odpadów tłuszczowych: Produkcja tego paliwa, inaczej niż ma to miejsce w przypadku biopaliw pierwszej generacji, pozwala na ponowne wykorzystanie odpadów gastronomicznych. Dzięki temu wykorzystywane do smażenia oleje kuchenne mogą otrzymać nowe życie jako element ekologicznego paliwa.
Taka procedura stanowi ogromną korzyść dla środowiska naturalnego, którego stan wymaga podejmowania zdecydowanych kroków. Szczęśliwie nasza świadomość ekologiczna rośnie i znajduje swoje odzwierciedlenie w prawie. Przepisy jasno mówią o tym, że produkujące posmażalnicze odpady olejowe punkty gastronomiczne muszą pozbywać się zużytego oleju kuchennego w odpowiedni sposób.
Komu i jak przekazać zużyty olej gastronomiczny?
Właściciele restauracji, barów, punktów żywienia zbiorowego czy tak popularnych ostatnimi czasy food trucków zobligowani są do właściwego zagospodarowania przepracowanego oleju kuchennego. W praktyce zaś oznacza to przekazanie odpadu firmie, która specjalizuje się w odbiorze zużytego oleju gastronomicznego i jego recyklingu.
Takie przedsiębiorstwo posiada wszystkie konieczne uprawnienia, a cały proces – począwszy od przekazania, poprzez transport, a na odzysku surowców wtórnych skończywszy, przeprowadza zgodnie z wytycznymi zawartymi w Ustawie o odpadach. Jak to powinno wyglądać?
Całą procedurę można opisać w 3 krokach:
- kontakt z firmą,
- podpisanie umowy,
- zgłoszenie odbioru oleju.
Profesjonalne firmy oferują swoje usługi zarówno małym, jak i dużym punktom gastronomicznym na terenie całej Polski. Gwarantują terminowy odbiór i nieodpłatnie dostarczają swoim klientom specjalne pojemniki przeznaczone do gromadzenia odpadów tłuszczowych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-