adult content warning

Strona dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat?

Artykuł sponsorowany

Zmiana wartości odżywczych młóta browarnianego w procesie suszenia i kiszenia

Zmiana wartości odżywczych młóta browarnianego w procesie suszenia i kiszenia

Młótem browarnianym nazywamy odpad, który powstaje w trakcie produkcji piwa. W związku z tym, że zawiera ono sporo białka, mikroelementy, makroelementy, witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę E, młóto browarniane wykorzystywane jest przez rolników do karmienia zwierząt. Jak dokładniej powstaje młóto browarniane, jakie składniki zawiera świeży produkt i jak zmieniają się jego wartości odżywcze w procesie suszenia i kiszenia?


Powstawanie młóta browarnianego i jego składniki odżywcze w stanie świeżym

Jak już wspomnieliśmy, młóto browarniane to odpad powstający w trakcie produkcji piwa – konkretniej to pozostałości po odfiltrowaniu zacieru. Na zacier składają się przede wszystkim kiełki, łuski oraz drobinki słodu. W browarnictwie młóto browarniane zastosowania żadnego nie ma, jednak w rolnictwie to cenna pasza, która wzbogaca mieszanki żywieniowe. Młóto browarniane nie zawsze jest takie samo, ponieważ browary korzystają z różnych składników do produkcji swoich bursztynowych trunków. Jakość i skład wysłodzin, które powstają po odfiltrowaniu zacieru, zależy od składu chemicznego ziaren, jednak ogólnie możemy określić typową zawartość składników młóta browarnianego. I tak możemy powiedzieć, że świeże młóto browarniane zawiera około: 7,4-10,3% białka, 1,4-2,1% tłuszczu, 3,1-4,4% włókien błonnika, 0,9-1,3% składników mineralnych.


Wpływ procesu suszenia i kiszenia na wartości odżywcze młóta browarnianego

Jak mówią nam przedstawiciele dystrybutora wysłodzin DOMINO z Żywca, kiedy młóto browarniane poddawane jest procesom utrwalania, a więc suszenia lub kiszenia, w składzie produktu zachodzą zmiany, a tym samym dochodzi do modyfikacji jego wartości odżywczych. Zmiany te w obu procesach nie są oczywiście takie same. Wysłodziny suche zyskują na zawartości białka, którego ilość zwiększa się do 36,5-37,8%. W suchym młócie browarnianym wyższa jest także zawartość tłuszczów (7,2-7,6%), błonnika (15,4-16,1%) i składników mineralnych (4,6-5,0%). Śmiało możemy powiedzieć, że produkt suchy to produkt o wyższej wartości energetycznej. W kiszonym młócie browarnianym wartość istotnych składników wzrasta o 1-2%, a więc zwiększenie to jest ponad dwukrotnie niższe niż w przypadku młóta suszonego. Kiedy więc rolnicy decydują się na podawanie młóta browarnianego jako dodatku do paszy dla trzody chlewnej, muszą podawać je zgodnie z zaleceniami przygotowanymi dla konkretnego produktu. Umiar ma oczywiście znaczenie, należy zatem bezwzględnie przestrzegać zasad dawkowania młóta browarnianego.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.