Materiał Partnera

Zmiana wartości odżywczych młóta browarnianego w procesie suszenia i kiszenia

Zmiana wartości odżywczych młóta browarnianego w procesie suszenia i kiszenia

Młótem browarnianym nazywamy odpad, który powstaje w trakcie produkcji piwa. W związku z tym, że zawiera ono sporo białka, mikroelementy, makroelementy, witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę E, młóto browarniane wykorzystywane jest przez rolników do karmienia zwierząt. Jak dokładniej powstaje młóto browarniane, jakie składniki zawiera świeży produkt i jak zmieniają się jego wartości odżywcze w procesie suszenia i kiszenia?


Powstawanie młóta browarnianego i jego składniki odżywcze w stanie świeżym

Jak już wspomnieliśmy, młóto browarniane to odpad powstający w trakcie produkcji piwa – konkretniej to pozostałości po odfiltrowaniu zacieru. Na zacier składają się przede wszystkim kiełki, łuski oraz drobinki słodu. W browarnictwie młóto browarniane zastosowania żadnego nie ma, jednak w rolnictwie to cenna pasza, która wzbogaca mieszanki żywieniowe. Młóto browarniane nie zawsze jest takie samo, ponieważ browary korzystają z różnych składników do produkcji swoich bursztynowych trunków. Jakość i skład wysłodzin, które powstają po odfiltrowaniu zacieru, zależy od składu chemicznego ziaren, jednak ogólnie możemy określić typową zawartość składników młóta browarnianego. I tak możemy powiedzieć, że świeże młóto browarniane zawiera około: 7,4-10,3% białka, 1,4-2,1% tłuszczu, 3,1-4,4% włókien błonnika, 0,9-1,3% składników mineralnych.


Wpływ procesu suszenia i kiszenia na wartości odżywcze młóta browarnianego

Jak mówią nam przedstawiciele dystrybutora wysłodzin DOMINO z Żywca, kiedy młóto browarniane poddawane jest procesom utrwalania, a więc suszenia lub kiszenia, w składzie produktu zachodzą zmiany, a tym samym dochodzi do modyfikacji jego wartości odżywczych. Zmiany te w obu procesach nie są oczywiście takie same. Wysłodziny suche zyskują na zawartości białka, którego ilość zwiększa się do 36,5-37,8%. W suchym młócie browarnianym wyższa jest także zawartość tłuszczów (7,2-7,6%), błonnika (15,4-16,1%) i składników mineralnych (4,6-5,0%). Śmiało możemy powiedzieć, że produkt suchy to produkt o wyższej wartości energetycznej. W kiszonym młócie browarnianym wartość istotnych składników wzrasta o 1-2%, a więc zwiększenie to jest ponad dwukrotnie niższe niż w przypadku młóta suszonego. Kiedy więc rolnicy decydują się na podawanie młóta browarnianego jako dodatku do paszy dla trzody chlewnej, muszą podawać je zgodnie z zaleceniami przygotowanymi dla konkretnego produktu. Umiar ma oczywiście znaczenie, należy zatem bezwzględnie przestrzegać zasad dawkowania młóta browarnianego.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję