Artykuł sponsorowany

Wykorzystanie sera Mozzarella w kuchni włoskiej i nie tylko

Wykorzystanie sera Mozzarella w kuchni włoskiej i nie tylko

Wywodzący się z południa Italii ser podpuszczkowy, sprzedawany najczęściej w postaci kulek zanurzonych w serwatce, to ikona włoskiej kuchni rozpoznawalna na całym świecie. Sławniejsza nawet od parmezanu, bo częściej zresztą wykorzystywana w kuchni. Do czego? Choćby do przygotowywania pizzy, oczywiście. Ale to może być dopiero początek bardzo długiej listy.

 

Cechy charakterystyczne mozzarelli? Biała i błyszcząca powierzchnia, wyjątkowa miękkość, włóknista struktura, ciągliwość po roztopieniu oraz bardzo delikatny smak. Ten niepowtarzalny efekt osiągnąć można dzięki wykorzystaniu mleka najwyższej jakości oraz przestrzeganiu tradycyjnych zasad wyrobu mozzarelli. Skupmy się jednak nie na produkcji, ale na zastosowaniu.

Przeczytaj również: Z czego wynika popularność włoskich makaronów?

 

Włoski ser do pizzy

 

Choć sztandarową potrawę kuchni włoskiej przygotować możemy z wykorzystaniem różnych odmian sera, to najpopularniejszym włoskim serem do pizzy jest mozzarella. Apetycznie ciągnący się ser to przecież kluczowy element. Niezależnie od tego, czy preferuje ktoś cieńszą pizzę neapolitańską, czy też nieco grubszą pizzę typu rzymskiego.

Przeczytaj również: Sery jako przekąska do alkoholu. Jak je komponować?

 

Subtelny smak mozzarelli wyśmienicie komponuje się nie tylko z ciastem i sosem pomidorowym, ale z każdym dodatkiem, jaki znaleźć się może na pizzy. W tym także z innym serami o ostrzejszych smakach – na pizzach w rodzaju quattro formaggi. Co więcej, za połączenie wszystkich elementów tego włoskiego dania odpowiada właśnie wyróżniająca się wyjątkową konsystencją mozzarella. Aczkolwiek, wspomnijmy na marginesie, warto spróbować również pizzy z nieco intensywniejszą w smaku scamorzą, która też perfekcyjnie się roztapia.

Przeczytaj również: Jak wygląda produkcja sera owczego?

 

Do czego jeszcze nadaje się mozzarella?

 

Ser ten doskonale pasuje do sałatek i to nie tylko do klasycznej caprese z pomidorami i bazylią

– mówi przedstawiciel sklepu z produktami włoskimi Renik.pl.

Nic nie stoi na przeszkodzie temu, żeby mozzarellę dodać do sałatki stworzonej ze swoich ulubionych składników, bez oglądania się na klasyczne włoskie przepisy.

 

Fantazji możemy dać się ponieść również podczas przygotowywania zapiekanek albo tart z mozzarellą. Z tego sera zrobimy też pyszny farsz – nie tylko do lazanii, ale także do makaronów albo bakłażanów. Dodamy ją do makaronu z kurczakiem, do pomidorowej lub pieczarkowej zupy krem, do tuńczyka i do polędwicy. Możliwości zastosowania mozzarelli są niezliczone i z całą pewnością nie ograniczają się do kuchni śródziemnomorskiej.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.