Wykorzystanie sera Mozzarella w kuchni włoskiej i nie tylko

Wywodzący się z południa Italii ser podpuszczkowy, sprzedawany najczęściej w postaci kulek zanurzonych w serwatce, to ikona włoskiej kuchni rozpoznawalna na całym świecie. Sławniejsza nawet od parmezanu, bo częściej zresztą wykorzystywana w kuchni. Do czego? Choćby do przygotowywania pizzy, oczywiście. Ale to może być dopiero początek bardzo długiej listy.
Cechy charakterystyczne mozzarelli? Biała i błyszcząca powierzchnia, wyjątkowa miękkość, włóknista struktura, ciągliwość po roztopieniu oraz bardzo delikatny smak. Ten niepowtarzalny efekt osiągnąć można dzięki wykorzystaniu mleka najwyższej jakości oraz przestrzeganiu tradycyjnych zasad wyrobu mozzarelli. Skupmy się jednak nie na produkcji, ale na zastosowaniu.
Przeczytaj również: Z czego wynika popularność włoskich makaronów?
Włoski ser do pizzy
Choć sztandarową potrawę kuchni włoskiej przygotować możemy z wykorzystaniem różnych odmian sera, to najpopularniejszym włoskim serem do pizzy jest mozzarella. Apetycznie ciągnący się ser to przecież kluczowy element. Niezależnie od tego, czy preferuje ktoś cieńszą pizzę neapolitańską, czy też nieco grubszą pizzę typu rzymskiego.
Przeczytaj również: Sery jako przekąska do alkoholu. Jak je komponować?
Subtelny smak mozzarelli wyśmienicie komponuje się nie tylko z ciastem i sosem pomidorowym, ale z każdym dodatkiem, jaki znaleźć się może na pizzy. W tym także z innym serami o ostrzejszych smakach – na pizzach w rodzaju quattro formaggi. Co więcej, za połączenie wszystkich elementów tego włoskiego dania odpowiada właśnie wyróżniająca się wyjątkową konsystencją mozzarella. Aczkolwiek, wspomnijmy na marginesie, warto spróbować również pizzy z nieco intensywniejszą w smaku scamorzą, która też perfekcyjnie się roztapia.
Przeczytaj również: Jak wygląda produkcja sera owczego?
Do czego jeszcze nadaje się mozzarella?
– Ser ten doskonale pasuje do sałatek i to nie tylko do klasycznej caprese z pomidorami i bazylią
– mówi przedstawiciel sklepu z produktami włoskimi Renik.pl.
– Nic nie stoi na przeszkodzie temu, żeby mozzarellę dodać do sałatki stworzonej ze swoich ulubionych składników, bez oglądania się na klasyczne włoskie przepisy.
Fantazji możemy dać się ponieść również podczas przygotowywania zapiekanek albo tart z mozzarellą. Z tego sera zrobimy też pyszny farsz – nie tylko do lazanii, ale także do makaronów albo bakłażanów. Dodamy ją do makaronu z kurczakiem, do pomidorowej lub pieczarkowej zupy krem, do tuńczyka i do polędwicy. Możliwości zastosowania mozzarelli są niezliczone i z całą pewnością nie ograniczają się do kuchni śródziemnomorskiej.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Soforek Sp. z o.o. Sp.k.
64-820 Szamocin, Smolary 4
-