Wykorzystanie klipsownic w gastronomii
Klipsownice to profesjonalne urządzenia, które stosuje się przy produkcji różnorodnych wędlin i kiełbas. Gdy specjalne osłonki zostaną wypełnione farszem, wtedy klipsownica pozwala je zamknąć. Gwarantują precyzyjne i higieniczne zamknięcie wielu opakowań, dlatego można je coraz częściej spotkać w wielu branżach gastronomii. Gdzie dokładnie?
Klipsownice – gdzie są stosowane?
Klipsownice to niezastąpione urządzenia zarówno w profesjonalnych masarniach, jak i przydomowych zakładach. Umożliwiają dokładną obróbkę mięsnych wyrobów i są niezbędne na ostatnim etapie produkowania np. kiełbas. Maszyny te znalazły jednak szersze zastosowanie niż tylko przy wyrobach wędliniarskich. Można je wykorzystać także do zamykania owoców, warzyw czy pieczywa. Klipsownica świetnie sprawdza się także w zakładach produkcyjnych, magazynach, hurtowniach, obiektach handlowych itd. Umożliwia to wytrzymała konstrukcja, dzięki której codzienne, regularne użytkowanie maszyny nie sprawia problemu przez wiele lat.
Co można zszywać za pomocą klipsownicy?
Klipsownica do wędlin pozwala przede wszystkim precyzyjnie zszywać różnego typu osłonki i jelita, w których są przechowywane. Wbrew pozorom urządzenia te są jednak bardziej uniwersalne. Za ich pomocą można zamykać różnego typu opakowania, m.in. osłonki plastikowe, jelita zwierzęce, woreczki plastikowe czy siatki szynkowe. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu specjalnego mechanizmu, który umożliwia swobodną regulację zacisku. Obrotowa podstawa i zestaw hamulców urządzenia sprawia z kolei, że jest łatwe do ustawienia i zajmuje niewiele miejsca. Sprawdza się także doskonale do produkcji serów czy wyrobów wędliniarskich w kształcie wianków do pakowania w siatki. Profesjonalne urządzenia tego typu oferuje m.in. dystrybutor maszyn klipsujących Beck Clip Systems, który dba o jakość proponowanych rozwiązań.
Klipsownice – na co zwracać uwagę przy zakupie?
Decydując się na zakup klipsownicy, należy wybierać urządzenia pochodzące od renomowanych dystrybutorów. Takie produkty powinny być zbudowane z odpornej, nierdzewnej stali i materiałów posiadających atesty dopuszczające do pracy w przemyśle spożywczym. Poza tym muszą posiadać przemyślaną konstrukcję, dzięki której całość urządzenia łatwo jest utrzymać w czystości. Maszyny takie wyróżniają się również rozległą skalą ciśnienia, co powoduje, że nie ma żadnego problemu z zamykaniem nawet delikatnych osłonek. Profesjonalne maszyny pochodzące od sprawdzonych dystrybutorów to gwarancja wygody i szybkości pakowania produktów spożywczych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
-