W jakich słoikach przechowywać miód?
Miód to pod wieloma względami niezwykły produkt spożywczy. Pomijając jego wyjątkową słodkość i proces powstawania, miód charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi, a także tym, że się praktycznie nie psuje… o ile oczywiście będzie przechowywany w odpowiednich warunkach. Zazwyczaj używamy w tym celu słoików. Jak wybrać ten odpowiedni i co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu miodu?
Słoik na miód – szkło czy plastik?
Różnego rodzaju tworzywa sztuczne dawno temu zdominowały przemysł i wciąż są powszechnie wykorzystywane w produkcji wszelkiego rodzaju opakowań – w tym słoików. Dopiero od stosunkowo niedawna mówi się o ich negatywnym wpływie na zdrowie człowieka.
Charakterystyczną cechą plastików jest fakt, że z czasem ulegają one rozkładowi, a związki chemiczne w nich zawarte zaczynają stopniowo przenikać do otoczenia – mówi przedstawiciel firmy Partner – Z tego właśnie powodu na produktach w plastikowych opakowaniach znajdują się terminy przydatności do spożycia, nawet jeśli produkty te same z siebie się nie psują – przykładem jest woda mineralna. Szkło z drugiej strony jest produktem trwałym, który nie ulega podobnej degradacji i przez to nie powoduje zmian w składzie, smaku i właściwościach produktów w nich przechowywanych. Dlatego szklane słoiki nadają się idealnie do przechowywania miodu, który spożywamy w raczej niewielkich ilościach i przechowujemy przez długi czas.
Odpowiednie warunki dla miodu
Na trwałość i właściwości miodu ma wpływ nie tylko rodzaj słoika, ale i warunki, w jakich jest on przechowywany. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, żeby miód miał zapewnioną odpowiednią temperaturę – zazwyczaj przyjmuje się, że optymalna temperatura wynosi od 8 do 12 stopni C. Miód możemy mrozić, wydłużając tym samym jego przydatność do spożycia, jednak odbywa się to kosztem innych jego właściwości. Kolejnym istotnym warunkiem jest ograniczenie wpływu promieniowania słonecznego. Stąd zaleca się trzymanie słoików z miodem w zamykanych szafkach, gdzie będą miały zapewniony cień. Jeśli miód trzymamy w miejscu dobrze naświetlonym, powinien on być zamknięty w słoiku z ciemnego szkła. Dlaczego jest to tak ważne? Ponieważ promieniowanie słoneczne przyczynia się do rozkładu czynnych biologicznie substancji – krótko mówiąc: miód traci pod jego wpływem swoje właściwości zdrowotne i smakowe. Ponadto należy dbać o to, by słoiki z miodem były bardzo szczelnie zamknięte – zapobiegnie to wysychaniu miodu oraz chłonięciu przez niego zapachów oraz nadmiaru wilgoci z otoczenia. Pamiętajmy, że miód z czasem może ulec krystalizacji, nie oznacza to jednak, że nie nadaje się do spożycia.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b