W jaki sposób myte są naczynia w restauracjach?
W profesjonalnych lokalach gastronomicznych należy przestrzegać ściśle określonych reguł higieny. Pracujące w restauracjach osoby szczególną wagę muszą przykładać do właściwego mycia naczyń, na których serwuje się klientom zamówione dania. Proces czyszczenia talerzy, sztućców i filiżanek z brudu i tłuszczu oraz resztek jedzenia przeprowadza się w odpowiedni sposób. W niniejszym artykule znajdziesz więcej informacji na ten temat.
Mycie naczyń stołowych w praktyce
Mycie naczyń w lokalach gastronomicznych zazwyczaj odbywa się w specjalnie przeznaczonych do tego pomieszczeniach, zwanych zmywalniami. Standardowo takie salki wyposaża się w dwukomorowe zlewozmywaki z dostępem do zimnej i gorącej wody, a także stoły ociekowe i do składania brudnych naczyń oraz wyparzacze, które można nabyć w takich sklepach, jak hurtownia Marathon. Podczas zmywania talerzy, szklanek i sztućców najpierw należy oczyścić je z resztek jedzenia i napojów za pomocą specjalnej, gumowej łopatki. Następnie dokładnie przepłukuje się je pod bieżącą wodą. W dalszej kolejności naczynia myje się ręcznie w jednej komorze zlewozmywaka napełnionej ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Umyte artykuły ponownie opłukuje się pod bieżącą wodą w drugiej komorze zlewozmywaka. Później należy je wyparzyć w celu zniszczenia zalegających na ich powierzchni drobnoustrojów. Czyste naczynia umieszcza się na ociekaczach, gdzie ulegają samoistnemu wyschnięciu.
Czyszczenie naczyń w zmywarce
W profesjonalnych lokalach gastronomicznych często wykorzystywane są zmywarki. Jest to znakomite rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić pracownikom restauracji czas oraz wodę. Warto pamiętać o tym, że w zmywarkach należy umieszczać wyłącznie wstępnie oczyszczone z resztek jedzenia naczynia. Trzeba też zadbać o czystość filtra urządzenia. Mocno zabrudzone talerze i sztućce zazwyczaj umieszcza się w pobliżu źródła wody, nieco czystsze naczynia można natomiast ulokować dalej. Nowoczesne zmywarki najczęściej wyposażone są w różne programy zmywania, które można z łatwością dopasować do ilości czyszczonych naczyń. W celu zapewnienia talerzom nieskazitelnej czystości i połysku należy regularnie wykorzystywać wysokiej klasy preparaty czyszczące. Warto też stosować specyfiki zmiękczające twardą wodę.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-