Materiał Partnera

W czym tkwi sekret rosnącej popularności bio żywności?

W czym tkwi sekret rosnącej popularności bio żywności?

Nie ma najmniejszych wątpliwości, że obecnie ludzie przykładają większą wagę do tego, co jedzą, niż jeszcze kilkanaście lat temu. Podążamy za najnowszymi trendami żywieniowymi, chcemy sięgać po produkty typu superfoods i po prostu odżywiać się zdrowo. Promowane są niskokaloryczne przekąski i ekologiczne produkty. Również coraz więcej restauracji serwuje potrawy bazujące na naturalnych składnikach. Skąd wzięła się moda na żywność BIO?

W zdrowym ciele zdrowy duch

Żywność ekologiczna to różnego rodzaju produkty spożywcze wysokiej jakości, które zostały pozyskane ze zrównoważonego rolnictwa. Co to oznacza? Podczas ich produkcji nie ucierpiało środowisko, nie zostały użyte sztuczne nawozy oraz stosowano najkorzystniejsze dla całego ekosystemu praktyki. Gospodarstwa rolnicze zajmujące się żywnością BIO mają narzuconych szereg norm krajowych i unijnych, które muszą spełnić. Tak naprawdę złamanie chociażby jednego z założeń może skutkować na przykład odebraniem certyfikatu. W gospodarstwach ekologicznych ogromną wagę przykłada się do tego, żeby chronić zasoby naturalne, nie ingerować negatywnie na środowisko, a także dbać o bioróżnorodność na polach uprawnych. Rośliny pozbawione sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin to bezwzględny wymóg. Nie inaczej wygląda to w przypadku ekologicznego chowu zwierząt. Muszą mieć one zapewniony dobrostan oraz nie mogą być karmione szkodliwymi i sztucznymi dodatkami do pasz, między innymi antybiotykami czy stymulatorami wzrostu.

Żywność BIO to zatem produkty bezpieczne, które zawierają o wiele więcej substancji odżywczych, minerałów i witamin niż żywność konwencjonalna. Produkty ekologiczne to gwarancja świeżego i naturalnego smaku. W końcu żywność BIO nie zawiera azotanów, azotynów, pestycydów, antybiotyków, regulatorów wzrostu, sztucznych wzmacniaczy, barwników i innych szkodliwych substancji. Produkty BIO wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zawierają wiele witamin, polifenoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy składników mineralnych. Oczywiście nawet żywność ekologiczna w nadmiarze może szkodzić, jednak zdrowa i zbilansowana dieta bazująca na produktach BIO przynosi wiele dobrego. A jak mówi stare przysłowie – w zdrowym ciele, zdrowy duch!

Jakie są zalety żywności bio?

Nie bez powodu mówi się, że żywność BIO jest zdrowa i zawiera o wiele więcej prozdrowotnych substancji niż standardowe produkty konwencjonalne ze sklepu. Jakie są najważniejsze zalety żywności BIO?

  • Wysoka zawartość polifenoli

Polifenole są związkami bioaktywnymi chroniącymi między innymi układy krążenia i nerwowy. Oprócz tego wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Co więcej, walczą z wolnymi rodnikami i działają przeciwstarzeniowo.

  • Znikome ilości związków azotowych

Związki azotowe to nic innego jak składowe nawozów, które wnikają nie tylko do roślin, ale również wód powierzchniowych. Spożywane w dużych stężeniach mają druzgocący wpływ na organizm człowieka. Nie tylko podrażniają śluzówkę jelita i zaburzają prawidłowe wchłanianie, ale prawie ¼ z nich przekształca się w toksyczne azotyny, które są kancerogenne. Spożywając żywność bio, której nie nawozi się azotem, zmniejszasz możliwość bezpośredniej ekspozycji na ten składnik.

  • Brak kadmu

Skażenia kadmem dotyczy głównie zbóż, ryb, owoców i warzyw. Jest to metal ciężki zaburzający pracę układu oddechowego i naczyniowego. Negatywnie działa na nerki, szkielet i wykazuje właściwości kancerogenne. Istotnym źródłem kadmu w środowisku są nawozy sztuczne, np. superfosfaty. Żywność BIO nie jest nawożona sztucznymi nawozami, zatem pozbawiona jest tego pierwiastka.

  • Brak bezpośredniego kontaktu z pestycydami

Pestycydy to sztuczne i chemiczne środki ochrony roślin. Chociaż z pozoru mają poprawiać jakość plonów, to w negatywny sposób oddziałują na ludzkie zdrowie. Niestety tego typu środki chemiczne są lotne i mogą być nawiewane przez wiatr. Należy jednak pamiętać, że żywność ekologiczna nie ma bezpośredniego kontaktu z pestycydami.

  • Brak antybiotyków i hormonów wzrostu

W chowie ekologicznym zwierzęta mają zapewniony dobrostan bez podawania antybiotyków i sztucznych hormonów wzrostu. Również w przypadku roślin nie wykorzystuje się środków przyspieszających ich rozwój. Chociaż dodawane są do pasz po to, aby zahamować rozprzestrzenianie chorób wśród zwierząt, nie są obojętne dla ludzi. Jedzenie produktów faszerowanych antybiotykami zwiększa liczbę bakterii odpornych na ich działanie, co przekłada się na trudność w leczeniu ludzkich chorób.

Jak rozpoznać żywność BIO?

Wzrost popularności żywności ekologicznej sprawiło, że wielu producentów chwali się produktami bio, eko, organic, natural.. chociaż wcale takie nie są. Aby żywność zyskała miano ekologicznej, musi spełnić wiele rygorystycznych norm. Jak rozpoznać produkty eko i nie dać się wpędzić w zakupową pułapkę? Na to pytanie odpowiada ekspert z NatVita – sklepu internetowego ze zdrową żywnością:

Po pierwsze, należy zawsze zweryfikować miejsce zakupu żywności. Nie zawsze bazary czy sklepy reklamujące się jako eko faktycznie takie produkty oferują. Często jest to jedynie chwyt marketingowy i dodanie słowa bio czy organic w nazwie. Zawsze sprawdzaj certyfikaty jakości i weryfikuj, z jakiego źródła pochodzą produkty. Po drugie, przed wyborem konkretnego asortymentu w sklepie zapoznaj się z etykietami na opakowaniu. Specjaliści od marketingu uwielbiają używać sloganów, które sugerują, że produkty są eko… chociaż takie nie są. Należy pamiętać, że określenie „żywność pochodzi z ekologicznego regionu” nie jest tożsame z tym, że została wyprodukowana w ekologiczny sposób. Najważniejsze są oznaczenia i certyfikaty jakości, które gwarantują najwyższą jakość. To między innymi atesty wydawane przez takie instytucje jak TÜV Rheinland.

Rosnąca popularność produktów bio wynika z tego, że chcemy jeść zdrowo, żyć dłużej i w pełni sił. Niestety, trend ten wykorzystuje wiele firm, które nie mają nic wspólnego z ekologicznymi uprawami czy chowem zwierząt. Dlatego sprawdzenie certyfikatów jakości przed zakupem któregokolwiek z produktów BIO jest kluczowe. Dzięki temu mamy pewność, że to, co trafia na nasz talerz, faktycznie jest zdrowe, pozbawione antybiotyków, pestycydów, sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję