Trójkąt roboczy w kuchni – co to takiego i jak go urządzić?
Kiedy projektujemy kuchnię, zależy nam przede wszystkim na jej funkcjonalności. Stawiamy na sprzęty i meble, z których na pewno będziemy korzystać, w nowoczesnej architekturze wnętrz unikamy zbędnych dodatków – wolimy minimalizm. Czym jest idea trójkąta roboczego w kuchni? Jak się ma ta koncepcja do funkcjonalności przestrzeni, w której przygotowujemy na co dzień posiłki?
Design nowoczesnych kuchni
W nowoczesnej architekturze wnętrz priorytetem w projekcie kuchni jest jej funkcjonalność, choć estetyka jest dla nas równie ważna. Mówiąc wprost: cena schodzi dziś na dalszy plan, klienci wolą zapłacić więcej za projekt, który będzie w 100% odpowiadał ich oczekiwaniom i postawić na fachową, kompleksową realizację niż wydać mniej, ale później musieć dokonywać zmian, które mogą okazać się trudne. Lodówki, kuchenki, a tym bardziej zlewozmywaka czy zmywarki nie przesuniemy przecież ot tak; kuchnia powinna być skomponowana w przemyślany sposób, najlepiej zagospodarowana meblami na wymiar, by cała przestrzeń była w pożyteczny sposób wykorzystana. Pustych przestrzeni (np. przerw między segmentami mebli) unikamy nie tylko dlatego, że chcemy mieć maksymalnie dużo miejsca na kuchenne naczynia itp., ale też dlatego, że kuchnię na wymiar bez zbędnych przerw łatwiej jest zadbać; kuchnie nowoczesne łatwiej utrzymać w czystości. No dobrze, ale co z trójkątem roboczym w kuchni? - Już wyjaśniamy.
Kolejność prac w kuchni i zasada trójkąta roboczego
Idea trójkąta roboczego w kuchni również ściśle wiąże się z kwestią funkcjonalności. Jak mówią nam przedstawiciele Studia Mebli Kuchennych LUX z Żor, w koncepcji trójkąta roboczego w kuchni chodzi przede wszystkim o kolejność prac, które wykonujemy podczas przygotowywania posiłków (w końcu to gotowanie zajmuje nam najwięcej czasu, przygotowanie kawy, herbaty czy innego napoju to kwestia paru minut). Najpierw sięgamy po produkty z lodówki, myjemy je, a dopiero w dalszej kolejności przygotowujemy – kroimy, doprawiamy, przerabiamy, łączymy, a następnie gotujemy, smażymy, czy pieczemy. W projektowaniu kuchni unikamy układu, w którym kuchenka znajduje się między lodówką a zlewem. Projektując nowoczesną kuchnię na wymiar, staramy się, by między każdym z punktów trójkąta roboczego (lodówka, zlew, kuchenka) znajdowała się część blatu kuchennego, by można było odłożyć na niego produkt. Brzmi sensownie i klarownie, prawda? - Dlatego też naszym zdaniem trójkąt roboczy w kuchni to dobre rozwiązanie, które ułatwi nam wykonywanie różnych czynności w kuchni. Nowoczesne studio mebli kuchennych z pewnością w fachowy sposób pomoże nam odpowiednio zagospodarować przestrzeń zgodnie z omawianą ideą.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Waś Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych Józef i Leszek Waś Sp.J.
55-200 Godzikowice, Stalowa 7,9
-
-
-