Tort jako kluczowy element przyjęcia weselnego

Jednym z klasycznych punktów przyjęcia weselnego jest tort. To nie tylko obyczaj, ale też małe dzieło sztuki, które powinno pasować do stylu wesela. Liczy się zarówno jego wnętrze, jak i dekoracje. Trendy z nim związane zmieniają się co roku. Tort weselny powinien być niepowtarzalny i dopasowany do przyjęcia oraz pary młodej. Jego wybór nie jest więc tak prosty, jak mogłoby się wydawać.
Skąd wzięła się tradycja podawania tortu na weselu?
Torty weselne są obecne na przyjęciach ślubnych od wieków. W Polsce tradycja ta została rozpowszechniona przez królową Bonę, która pochodziła z Włoch. Dawniej wypieki te musiały być białe. Stało się to za sprawą królowej Wiktorii i księcia Alberta, którzy jako pierwsi zaserwowali tak imponujące ciasto. Zarówno kolor, dekoracje, jak i czynność krojenia tortu są pełne symboli. Kolor biały miał symbolizować czystość, dekoracje dobrobyt, a cięcie kawałków — pierwszą wspólną czynność.
Przeczytaj również: Kryteria wyboru sali weselnej - na co zwrócić uwagę?
Kształt, wielkość i ozdoby tortu
Wybór tego ciasta nie powinien być odkładany na ostatni moment. Cukiernik potrzebuje czasu na przygotowanie Waszego wymarzonego deseru. Na początku warto przemyśleć jego wielkość. Powinna być ona zależna od liczby gości na przyjęciu. Jeśli więc wesele nie jest liczne, warto zamówić tort jednopiętrowy i skupić się na dekoracjach. Torty piętrowe to dobre rozwiązanie na duże wesele.
Przeczytaj również: Co wziąć pod uwagę wybierając tort na wesele?
Zazwyczaj tort weselny jest okrągły, jednak niektóre pary decydują się na inne kształty np. prostokąta lub serca. Wszystko zależy od indywidualnego pomysłu.
Przeczytaj również: Krojenie tortu jako element weselnej tradycji
W przypadku ozdób najważniejsze są preferencje narzeczonych. Może być to minimalistyczny, jednokolorowy tort z delikatnymi ozdobami lub wypiek pełen dekoracji. Najczęściej pary decydują się na dekoracje kwiatowe, figurki lub serca. Równie piękne mogą być torty z motywem przewodnim – np. nawiązujące do hobby Nowożeńców lub oryginalne ozdoby. Torty prezentują się pięknie na zdjęciach z wesela i są zapamiętywane przez gości.
Smaki tortów weselnych
Gdy zdjęcia będą już zrobione, a tort pokrojony, najważniejszy będzie jego smak. Dobry cukiernik zadba, aby był on zgodny z Waszymi oczekiwaniami lub podsunie Wam ciekawe pomysły. Aby goście byli zadowoleni, warto zdecydować się na powszechnie lubiane, klasyczne smaki. Cukiernicy z Pracowni Cukierniczej w Pruszkowie polecają:
- torty czekoladowe,
- torty śmietankowe,
- torty orzechowe,
- torty bezowe,
- torty kawowe.
Kiedy podać tort weselny?
Najczęściej Młoda Para decyduje się na zaserwowanie tortu późnym wieczorem, w okolicach godziny 23. Goście będą już jakiś czas po spożyciu obiadu i przystawek, więc z niecierpliwością będą czekali na słodki przysmak. Innym rozwiązaniem jest podanie tortu o północy, przed oczepinami. Mamy wtedy szansę na zebranie wszystkich w jednym miejscu i zwrócenie ich uwagi.
Coraz częściej spotyka się sytuację, w której tort podawany jest po obiedzie, do kawy. Takie rozwiązanie również się sprawdza. Podanie tortu należy ustalić wcześniej z obsługą sali. Ważne, żeby była to decyzja Nowożeńców, aby ich wymarzony dzień szedł zgodnie z planem.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Tkk "Moda" Krzysztof Kusa, Ośrodek Wypoczynkowy "Kusy Dwór"
78-550 Czaplinek, Pięciu Pomostów 5