Artykuł sponsorowany

Tłoczenie oleju z nasion rzepaku. Jak to zrobić u siebie w gospodarstwie?

Tłoczenie oleju z nasion rzepaku. Jak to zrobić u siebie w gospodarstwie?

Tłoczenie oleju rzepakowego to działalność przeznaczona zarówno dla większych, jak i mniejszych gospodarstw rolniczych. Jest świetnym sposobem na dywersyfikację dochodów, ponieważ olej rzepakowy wysokiej jakości, tłoczony poza przemysłowymi wytwórniami, jest bardzo ceniony przez klientów. Dowiedz się, jak uruchomić tłocznię oleju rzepakowego w swoim gospodarstwie.

Prasy ślimakowe do tłoczenia oleju rzepakowego 

Aby założyć tłocznię oleju z nasion rzepaku we własnym gospodarstwie, musisz przede wszystkim zainwestować w odpowiedni sprzęt. Maszynami przeznaczonymi do pozyskiwania oleju z rzepaku oraz innych gatunków roślin oleistych są prasy ślimakowe. To urządzenia o wielostopniowej budowie, o zmieniającym się kształcie ślimaka w poszczególnych sekcjach, które doprowadzają do coraz większego sprasowania surowca. Pod wpływem wysokiego ciśnienia olej stopniowo odcieka przez szczeliny wpływowe do zbiornika oleju. W sprzedaży dostępne są prasy ślimakowe do rzepaku o różnej mocy i wydajności. Przed zakupem zwróć uwagę na to, czy urządzenie posiada Deklarację Zgodności WE.

Tłoczenie nasion rzepaku na zimno i na ciepło 

W zależności od rodzaju prasy ślimakowej tłoczenie nasion rzepaku może odbywać się w jednej z dwóch technologii: na zimno lub na ciepło. Prasy do tłoczenia oleju na zimno, w temperaturze do 60°C, umożliwiają uzyskanie oleju o naturalnym smaku i aromacie, zawierającego najwięcej cennych składników odżywczych. Chodzi tu przede wszystkim o nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu, normalizują ciśnienie krwi oraz zwiększają odporność na infekcje i alergie. Dzięki swoim licznym zaletom olej tłoczony na zimno jest obecnie najbardziej poszukiwany przez klientów.

Większą wydajnością cechują się prasy ślimakowe do tłoczenia oleju na ciepło, które dostępne są między innymi w ofercie firmy Agrofeedingtech. Maszyny te wytłaczają ziarna w temperaturze 120-150°C. Tłoczenie na ciepło może przebiegać na dwa sposoby. Pierwszy z nich, z ekstrakcją, polega na podgrzaniu nasion i tłoczeniu ich w prasie ślimakowej, a potem oddzieleniu pozostałej części oleju z wykorzystaniem rozpuszczalników. Ich pozostałości usuwa się w procesie destylacji, a wolnych kwasów tłuszczowych pozbywa się w procesie rafinacji. W wyniku tego olej traci jednak cenne składniki odżywcze. Przy zastosowaniu drugiego sposobu, bez ekstrakcji, zanieczyszczenia z oleju są usuwane w wirówce lub za pomocą procesu sedymentacji (grawitacyjnie), a rafinacja przebiega bez udziału środków chemicznych. Dzięki temu olej zachowuje naturalnie dużą zawartość witaminy E, a jednocześnie jego okres przydatności do spożycia wydłuża się do około roku (w porównaniu do 3 miesięcy w przypadku oleju tłoczonego na zimno).

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.