Artykuł sponsorowany

Szczepionki do sera mezofilne i termofilne. Czym się między sobą różnią?

Szczepionki do sera mezofilne i termofilne. Czym się między sobą różnią?

Czym są profesjonalne szczepionki do sera? Aby jogurt, ser albo twaróg był zdatny do spożycia – musi być zaszczepiony. Choć taka praktyka brzmi dość groźnie, jest zupełnie naturalnym etapem produkcji mlecznych wyrobów. Na jakie rodzaje dzieli się szczepionki przeznaczone do serów? Czym dokładnie różnią się rodzaje mezofilne i termofilne? Podpowiadamy!

Szczepionki mleczarskie – krótka charakterystyka

W fachowym nazewnictwie szczepionki mleczarskie bardzo często określa się starterami do mleka. Podczas produkcji mlecznych wyrobów stosuje się je na szeroką skalę. Dzięki nim powstają zdatne do spożycia jogurty, wszelkiego rodzaju sery, kefiry, maślanki czy twarogi. Starannie komponowane szczepionki mleczarskie bazują na żywych szczepach bakterii. To oznacza, że w ich składzie znajdują się zarówno bakterie, jak i pozytywnie działające pleśnie oraz drożdże. Wszystkie dobrane tak, by finalnie tworzyć zaplanowany produkt.

Co wydaje się dość oczywiste, startery różnią się właściwościami. Różne ich rodzaje stosuje się przy różnych produktach. Niektóre szczepionki nadają pożywieniu specyficznego smaku, inne sprawiają, że chroni ono mikroflorę biologiczną człowieka. Jeszcze inne przedłużają przydatność do spożycia określonych produktów. W dużym skrócie mówiąc – takie preparaty nadają mlecznym wyrobom specyficznych, z góry określonych właściwości.

Szczepionki do sera – krótka charakterystyka

Wykorzystanie starterów wiąże się ze ścisłą kontrolą ze strony doświadczonych specjalistów z branży. W przypadku serów wyróżnia się szczepionki mezofilne i termofilne. – Specjalistyczne startery do sera różnią się temperaturą aktywacji i dalszej pracy. Szczepionki mezofilne znajdują zastosowanie podczas produkcji serów w temperaturze nieprzekraczającej 38 stopni C. Z ich pomocą powstają różnego typu sery pleśniowe, sery świeże i półtwarde. Poza tym za pomocą szczepionek mezofilnych wspomaga się proces zakwaszania mleka oraz śmietany. Z kolei bakterie termofilne dodaje się do wyrobów produkowanych w temperaturze od 40 do 60 stopni C. Nasza oferta obejmuje szczepionki przeznaczone do produkcji sera Salami czy Gouda. Sprzedajemy również profesjonalne  startery do jogurtów i kefirów – mówi przedstawiciel firmy TOMLAB Food Specialist.

Zarówno szczepionki do serów, jak i jogurtów czy kefirów udostępnia się zainteresowanym firmom pod postacią proszku albo produktu głęboko mrożonego. Korzyści używania takich starterów są dość oczywiste. Dzięki nim powstają pełnowartościowe, zdrowe i smaczne produkty o dłuższym czasie do spożycia.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.