Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Syrop glukozowy do produkcji piwa? - Tak, to nie żart!
Syrop glukozowy można stosować do wytwarzania szerokiej gamy produktów spożywczych, np. pieczywa, wyrobów cukierniczych, dżemów, kompotów, przetworów mlecznych, czy lodów. Jest on także wykorzystywany do produkcji soków i napojów bezalkoholowych. A co z napojami alkoholowymi? Czy syrop glukozowy można wykorzystać również do produkcji piwa? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Jednak najpierw przybliżymy pojęcie syropu glukozowego.
Czym tak naprawdę jest syrop glukozowy?
Syrop glukozowy to półpłynny, gęsty, wodny roztwór cukrów prostych i niskocząsteczkowych wielocukrów otrzymany w wyniku hydrolizy skrobi pszennej lub ziemniaczanej. Produkt ten stosowany jest, jako czynnik wiążący strukturę, wypełniający, sklejający, spulchniający oraz przedłużający świeżość produktu. Ponadto syrop glukozowy przeciwdziała krystalizacji, ogranicza wzrost kryształków lodu podczas mrożenia, a także jest stabilizatorem smaku i zapachu. Jest także uniwersalnym nośnikiem suszenia rozpyłowego barwników i aromatów.
Jak zauważa specjalista z firmy Holger Food zajmującej się dystrybucją produktów dla branży spożywczej: syrop glukozowy posiada zdolność fermentacji, charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością, plastycznością, ciągliwością oraz dobrą stabilnością temperaturową i chemiczną. Jego dużą zaletą jest także długi czas przydatności do spożycia. Ważne, aby przechowywać go w chłodnym i suchym miejscu.
Syrop glukozowy jest często wykorzystywany przez branżę spożywczą z uwagi na to, że korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu, nadaje połyskliwość, zwiększa gładkość i puszystość mas oraz pomaga zachować wilgotność wyrobów cukierniczych i innych produktów spożywczych. Warto dodać, że zwiększa także ich trwałość oraz zastępuje dodatek sacharozy do produktów.
Czy do piwa można dodawać syrop glukozowy zamiast słodu?
Rozstrzygnięcie tego problemu zapadło na najwyższym szczeblu, gdyż to właśnie Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wyraził zgodę na zastąpienie słodu syropem glukozowym. Jest on wykorzystywany do produkcji piwa, dzięki właściwościom fermentacyjnym. Trybunał stwierdził, że to nie obecność słodu, ale smak i pienistość mają być wyznacznikami uznania napoju fermentowanego za piwo. A to oznacza, że piwo z syropem glukozowym może być piwem, nawet wtedy, gdy producent nie zastosował słodu. Dlaczego koncerny do produkcji piw zaczęły używać syropu glukozowego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Jest to produkt dużo tańszy niż słód, bo nie trzeba go zacierać, piwo głębiej odfermentuje, a z tego samego ekstraktu uzyska się więcej alkoholu.
Stawka akcyzy na piwo jest relatywnie niska, a od napojów fermentowanych wynosi znacznie więcej, bo 158 zł od 1 hektolitra wyrobu. Pomysł na akcyzowe oszczędności pojawił się kilka lat temu, gdy niewielkie browary zaczęły zastępować słód w piwie innymi składnikami, np. syropem glukozowym. To dzięki niemu otrzymuje się więcej alkoholu, a konsument dostaje tańsze, a zarazem mocniejsze piwo. Trybunał Sprawiedliwości uznał, że trunek może być traktowany, jak piwo, gdy posiada odpowiedni smak oraz pienistość, zatem nie ma żadnych przeszkód, aby do produkcji piwa stosować syrop glukozowy. Pamiętajmy jednak, że posiada on dużo cukrów (złożony jest z glukozy i innych niskocząsteczkowych wielocukrów), dlatego należy spożywać go z umiarem. Warto także dodać, że producent nie ma obowiązku podawania pełnego składu piwa. Musi za to wyszczególnić alergeny, np. słód jęczmienny czy pszeniczny.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b