adult content warning

Strona dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat?

Artykuł sponsorowany

Syrop glukozowy do produkcji piwa? - Tak, to nie żart!

Syrop glukozowy do produkcji piwa? - Tak, to nie żart!

Syrop glukozowy można stosować do wytwarzania szerokiej gamy produktów spożywczych, np. pieczywa, wyrobów cukierniczych, dżemów, kompotów, przetworów mlecznych, czy lodów. Jest on także wykorzystywany do produkcji soków i napojów bezalkoholowych. A co z napojami alkoholowymi? Czy syrop glukozowy można wykorzystać również do produkcji piwa? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Jednak najpierw przybliżymy pojęcie syropu glukozowego.

Czym tak naprawdę jest syrop glukozowy?

Syrop glukozowy to półpłynny, gęsty, wodny roztwór cukrów prostych i niskocząsteczkowych wielocukrów otrzymany w wyniku hydrolizy skrobi pszennej lub ziemniaczanej. Produkt ten stosowany jest, jako czynnik wiążący strukturę, wypełniający, sklejający, spulchniający oraz przedłużający świeżość produktu. Ponadto syrop glukozowy przeciwdziała krystalizacji, ogranicza wzrost kryształków lodu podczas mrożenia, a także jest stabilizatorem smaku i zapachu. Jest także uniwersalnym nośnikiem suszenia rozpyłowego barwników i aromatów.

Jak zauważa specjalista z firmy  Holger Food zajmującej się dystrybucją produktów dla branży spożywczej: syrop glukozowy posiada zdolność fermentacji, charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością, plastycznością, ciągliwością oraz dobrą stabilnością temperaturową i chemiczną. Jego dużą zaletą jest także długi czas przydatności do spożycia. Ważne, aby przechowywać go w chłodnym i suchym miejscu.

Syrop glukozowy jest często wykorzystywany przez branżę spożywczą z uwagi na to, że korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu, nadaje połyskliwość, zwiększa gładkość i puszystość mas oraz pomaga zachować wilgotność wyrobów cukierniczych i innych produktów spożywczych. Warto dodać, że zwiększa także ich trwałość oraz zastępuje dodatek sacharozy do produktów.

Czy do piwa można dodawać syrop glukozowy zamiast słodu?

Rozstrzygnięcie tego problemu zapadło na najwyższym szczeblu, gdyż to właśnie Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wyraził zgodę na zastąpienie słodu syropem glukozowym. Jest on wykorzystywany do produkcji piwa, dzięki właściwościom fermentacyjnym. Trybunał stwierdził, że to nie obecność słodu, ale smak i pienistość mają być wyznacznikami uznania napoju fermentowanego za piwo. A to oznacza, że piwo z syropem glukozowym może być piwem, nawet wtedy, gdy producent nie zastosował słodu. Dlaczego koncerny do produkcji piw zaczęły używać syropu glukozowego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Jest to produkt dużo tańszy niż słód, bo nie trzeba go zacierać, piwo głębiej odfermentuje, a z tego samego ekstraktu uzyska się więcej alkoholu.

Stawka akcyzy na piwo jest relatywnie niska, a od napojów fermentowanych wynosi znacznie więcej, bo 158 zł od 1 hektolitra wyrobu. Pomysł na akcyzowe oszczędności pojawił się kilka lat temu, gdy niewielkie browary zaczęły zastępować słód w piwie innymi składnikami, np. syropem glukozowym. To dzięki niemu otrzymuje się więcej alkoholu, a konsument dostaje tańsze, a zarazem mocniejsze piwo. Trybunał Sprawiedliwości uznał, że trunek może być traktowany, jak piwo, gdy posiada odpowiedni smak oraz pienistość, zatem nie ma żadnych przeszkód, aby do produkcji piwa stosować syrop glukozowy. Pamiętajmy jednak, że posiada on dużo cukrów (złożony jest z glukozy i innych niskocząsteczkowych wielocukrów), dlatego należy spożywać go z umiarem. Warto także dodać, że producent nie ma obowiązku podawania pełnego składu piwa. Musi za to wyszczególnić alergeny, np. słód jęczmienny czy pszeniczny.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.