Sprzęt kuchenny stosowany w restauracjach
Sprzęt kuchenny używany w restauracjach jest niezbędnym oraz dość kosztownym elementem wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni. Restauracje wybierają urządzenia w zależności od swojego menu. Mają one pomóc w szybszym oraz bardziej wygodnym przygotowywaniu potraw, które nadal zachowają swoją wysoką jakość i będą smaczne. Lokal z prostszymi, domowymi obiadami będzie potrzebował nieco innego sprzętu, niż kuchnia restauracji, która specjalizuje się w nieco bardziej oryginalnych daniach. Właśnie dlatego, warto dokładnie zapoznać się z ofertą sprzętu kuchennego znajdującą się na rynku, aby móc dobrać odpowiednie urządzenia do swojej restauracji. Jaki sprzęt kuchenny wybrać?
Sprzęt do zmywania
W żadnej profesjonalnej restauracji nie powinno zabraknąć odpowiedniego, profesjonalnego sprzętu do zmywania. Zmywarka pozwala na szybkie i dokładne umycie wszystkich kuchennych naczyń, co wpływa na zwiększenie wydajności pracy.
Specjalistyczne zmywarki gastronomiczne mogą służyć także do wyparzania naczyń, co pozwoli w zachowaniu norm sanitarnych. Niektóre restauracje posiadają oddzielne zmywarki do mycia garnków, szkła lub tac. Na rynku znajdują się zmywarki przeznaczone specjalnie dla kuchennych restauracji, które różnią się sposobem działania, budową oraz specyfikacją techniczną.
Piece gastronomiczne
Urządzenia grzewcze są głównym elementem każdej restauracyjnej kuchni. W lokalach, gdzie przygotowuje się większe ilości jedzenia jednorazowo, podstawę stanowią piece konwekcyjno – parowe.
Jak mówi specjalista z firmy FRIGO SYSTEM, zajmującej się dostarczaniem wyposażenia gastronomii: Piece konwekcyjno – parowe mają bardzo dużo zastosowań. Umożliwiają one wygodniejsze pieczenie, gotowanie oraz blanszowanie i obróbkę termiczno – parową. Są one absolutną podstawą każdej nowoczesnej restauracji. Sprawiają także, że przygotowanie dań staje się dużo szybsze i nie tracą one przy tym swojej jakości. Dodatkowo, takie piece pozwalają na zminimalizowanie zużycia tłuszczu, w wyniku czego klienci otrzymują zdrowsze potrawy.
Komory chłodnicze
Pomimo tego, iż restauracje powinny korzystać z jak najświeższych produktów, czasami zdarzają się sytuacje, w których trzeba zamrozić niektóre artykuły, zwłaszcza jeśli mają krótki termin przydatności do spożycia. W takiej sytuacji, niezastąpionym sprzętem będą komory chłodnicze. Dzięki dużej pojemności, mogą one pomieścić duże ilości produktów. Dodatkowo, mają one możliwość ustawienia bardzo niskiej temperatury. Komora chłodnicza pozwala na zachowanie dłuższej świeżości wszystkich produktów.
Podstawowym sprzętem kuchennym stosowanym w restauracjach są urządzenia grzewcze, które pozwalają na obróbkę termiczną produktów. Ułatwiają one przygotowywanie ciepłych i smacznych dań. Bardzo ważnym elementem wyposażenia są także komory chłodnicze, dzięki którym produkty zachowają świeżość na dłużej.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b