Sorgo i jego odmiany
Charakterystyka sorgo
Roślina ta w zależności od odmiany może mierzyć od pół do czterech metrów. Ma proste, wzniesione źdźbła oraz długie i wąskie liście. Jej owoce zaś przybierają postać kulistych ziarniaków, które występują w różnych barwach.
Sorgo bardzo dobrze znosi suszę. Tę cechę zawdzięcza przede wszystkim swojemu systemowi korzeniowemu oraz pokrywającej liście ochronnej warstwie wosku. W okresach, w których nie może uzyskać odpowiedniej ilości wody, roślina przechodzi w stan uśpienia, przeczekując w ten sposób niekorzystne warunki. Postępujące ocieplanie się klimatu sprawia rolnikom coraz więcej problemów w uprawie kukurydzy. Ich rozwiązaniem może być właśnie uprawa sorgo – wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Agronas, która oferuje nasiona jego różnych odmian.
W jakim celu uprawia się sorgo?
Sorgo należy do ważnych z punktu widzenia gospodarczego roślin uprawnych. Zajmuje ono piąte miejsce zaraz po pszenicy, ryżu, kukurydzy i jęczmieniu. Wyróżnia się wysoką zawartością białka i aminokwasów. Jest bogate w błonnik, sole mineralne oraz witaminy. Do tego roślina ta nie zawiera glutenu, dzięki czemu nie stanowi zagrożenia wywołanego przez reakcje alergiczne.
W krajach, w których rozwój gospodarczy jest słaby, ziarno zebrane z upraw sorgo wykorzystywane jest do produkcji pożywienia i napojów alkoholowych. W ten sposób wytwarzane są kasze, mąki oraz piwa bądź inne, wysokoprocentowe napoje. Co istotne – nie tylko ziarna, ale i inne części tej rośliny znajdują swoje zastosowanie. Sorgo jest składnikiem paszy dla zwierząt hodowlanych, materiałem budowlanym oraz surowcem do produkcji mioteł.
W krajach rozwiniętych zaś uprawy sorgo służą głównie jako zaplecze do wytwarzania paszy oraz jako rośliny energetyczne.
Jakie odmiany sorgo możemy spotkać w Europie i w Polsce?
Aby uprawa przyniosła oczekiwany plon, musi być dobrana odpowiednio do istniejących na danym terenie warunków siedliskowych. Szczęśliwie istnieje wiele odmian sorgo i jego mieszańców.
W Europie uprawiane są głównie gatunki takie jak:
- sorgo dwubarwne i należące do niego sorgo cukrowe – wykorzystywane do produkcji paszy oraz biopaliw;
- sorgo sudańskie – inaczej trawa sudańska, idealna na zielonkę;
- mieszaniec sorgo z trawą sudańską – które dzięki połączeniu cennych cech obu gatunków nadaje się do bezpośredniego spożycia przez zwierzęta hodowlane oraz z powodzeniem znajduje swoje zastosowanie przy produkcji siana i kiszonek.
We Wspólnotowym Katalogu Roślin Rolniczych znajdują się odmiany sorgo, które zostały dopuszczone do obrotu na terenie Unii Europejskiej. Dzięki temu w Polsce, pomimo iż obecnie nie ma zarejestrowanych żadnych odmian tej rośliny, jej nasiona są dostępne. A uprawa, z uwagi na wysoki plon zielonej masy, jest opłacalna.
Wśród popularnych w naszym kraju odmian sorgo znajdują się takie jak:
- Nutri Honey – słodka i soczysta odmiana mieszańcowa sorgo oraz trawy sudańskiej, idealna na paszę dla zwierząt hodowlanych (szybko wzrasta i równie szybko odrasta po pierwszym pokosie); Nutri Honey dobrze przyjmuje się na lekkich i piaszczystych glebach, a niedobór wody nie jest jej straszny;
- Rona I – mieszańcowa odmiana sorgo, nie zawiera dużo ligniny, dzięki czemu jest dobra na kiszonki; rośnie na glebach lekkich i piaszczystych, które szybko się nagrzewają;
- Sucrosorgo 506 – słodka i bardzo odporna na suszę odmiana, która doskonale sprawdza się przy produkcji zielonej masy oraz kiszonek;
- Biovital – mieszańcowa wczesna odmiana sorgo z trawą sudańską; wysoka, osiągająca nawet do 3 metrów i dobrze ulistniona może być wykorzystywana do produkcji kiszonki oraz biomasy; podobnie jak w przypadku wyżej wymienionych odmian, sprzyjają jej suche i lekkie gleby.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-
-
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5