Skuteczna pasteryzacja kluczem do bezpiecznego produktu
Na produktach spożywczych, obok informacji dotyczących składu czy sposobu ich przygotowania, często znajdują się wzmianki na temat sposobu przedłużenia ich przydatności do spożycia. Jednym z nich jest tak zwana pasteryzacja, której cel to zatrzymanie rozwoju niechcianej mikroflory w produkcie. Czym dokładnie jest ten proces? Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.
Bezpieczna produkcja artykułów spożywczych
Jednym z najważniejszych aspektów, na który zwraca się uwagę podczas produkcji żywności, jest zachowanie wysokiego standardu w zakresie higieny. Dzięki temu powstają produkty bezpieczne, które wyróżnia odpowiednio obliczona przez specjalistów data przydatności do spożycia. Jak podkreślają pracownicy takich firm, jak Nova Process, obecne w produktach bakterie, które mogłyby dostać się do nich na poszczególnych etapach produkcji, przyczyniają się do pogorszenia jakości żywności. Powodują one np.:
- szybkie psucie się pokarmu,
- nieprzyjemny zapach i smak,
- zmianę barwy.
Rozwój bakterii w żywności jest wiec zjawiskiem mocno niekorzystnym. W celu wydłużenia okresu przydatności produktu do spożycia konieczne jest zatem pozbycie się ich, co jest możliwe między innymi przez pasteryzację.
Czym dokładnie jest pasteryzacja?
Pasteryzacja polega na poddaniu produktu, który został wcześniej umieszczony np. w słoiku lub puszcze, działaniu wysokiej temperatury – od 70°C do 95°C. Czas tego procesu to od kilku do kilkunastu minut, zależnie od indywidualnych wymagań. Celem pasteryzacji jest likwidacja rozwoju drobnoustrojów, które mogłyby przyczyniać się do skrócenia przydatności do spożycia produktu. Dużą zaletą w tym przypadku jest brak wpływu na walory smakowe i zapachowe. Do najczęściej pasteryzowanych produktów zalicza się między innymi:
- mleko,
- produkty na bazie owoców oraz warzyw,
- piwo i wino.
Korzystając ze specjalistycznych urządzeń do pasteryzacji, warto postawić na sprawdzone instalacje technologiczne. Można wówczas liczyć na proste ustawienie urządzeń np. w zakresie temperatury czy czasu trwania procesu. Należy bowiem zauważyć, że jedno przedsiębiorstwo może specjalizować się w produkcji różnego asortymentu wymagającego innych warunków w zakresie pasteryzacji.
Dlaczego warto pasteryzować produkty spożywcze?
W przemyśle spożywczym pasteryzowanie wydłuża datę przydatności do spożycia poszczególnych produktów. Dla producenta oznacza to, że asortyment można znacznie dłużej magazynować. To z kolei ma często wpływ na wybór produktów przez odbiorców i klientów docelowych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b