Skąd supermarkety biorą warzywa i owoce?
Świadomość konsumentów dotycząca zdrowego odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej podczas zakupów w sięgamy po warzywa i owoce. Jednak często zadajemy sobie pytanie, skąd supermarkety biorą warzywa i owoce i czy ich kupno w takich miejscach jest bezpieczne. Czy spełniają określone standardy i skąd bierze się ich niska cena? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące pochodzenia warzyw i owoców w sklepach.
Czy warto kupować warzywa i owoce w supermarkecie?
Wbrew temu co mogłoby się niektórym osobom wydawać warzywa i owoce dostępne w supermarketach muszą spełniać znacznie większe bardziej restrykcyjne wymogi niż te, które można zakupić na ryneczku czy targu. Te drugie nie podlegają kontroli, a wszelkie sklepy sieciowe dysponują mnóstwem wymagań, które producent musi spełnić.
Supermarkety już od dłuższego czasu zachęcają swoich klientów do kupowania u nich świeżych warzyw i owoców. W tym celu prowadzą nawet kampanie reklamowe oraz inne działania. Wchodząc do sklepu, można zobaczyć naprawdę wiele różnych owoców i warzyw. Coraz więcej z nich posiada również certyfikat bio, czyli pochodzi z ekologicznych upraw. W ofercie supermarketów pojawiają się nie tylko standardowo używane warzywa i owoce, ale również produkty sezonowe, takie jak maliny, czereśnie czy fasolka szparagowa.
Warzywa i owoce muszą spełniać surowe wymagania
Warzywa i owoce dostępne w supermarketach muszą spełniać standardy europejskie. Nie mogą posiadać pozostałości substancji czynnych, czyli nawozów sztucznych w stężeniach wyższych niż jest to ustalone przez Unię Europejską. Normy te nie dotyczą oczywiście produktów bio, które całkowicie powinny być pozbawione kontaktu ze środkami ochrony roślin. Bardzo często takie sklepy współpracują z firmami takimi jak Plon, które uprawiają warzywa i owoce, skupują je od lokalnych rolników, a także sprowadzają produkty egzotyczne z innych krajów. Takie przedsiębiorstwa ściśle dbają o to, aby oferowane przez nie produkty były zdrowe, pozbawione zanieczyszczeń i pozostałości środków ochrony roślin.
Czy w supermarketach dostępne są tylko polskie warzywa i owoce?
Supermarketach dostępne są owoce i warzywa zarówno krajowe, jak i zagraniczne. Osoby, które chcą wspierać polskich rolników, powinny sprawdzać oznaczenia produktów. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że niektóre owoce, szczególnie egzotyczne nie są dostępne w Polsce i muszą być sprowadzane. Wówczas specjalne firmy i supermarkety sprawdzają ich jakość, aby do konsumenta trafiły ściśle wyselekcjonowane gatunki owoców i warzyw.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-