Artykuł sponsorowany

Skąd się biorą zdobienia na oscypkach?

Skąd się biorą zdobienia na oscypkach?

Oscypki, czyli wędzone sery podhalańskie, są symbolem kuchni tego regionu. Uwielbiane przez Polaków, wyrabiane z sera owczego o nieco ostrzejszym smaku, na stałe wpisały się jako element rodzimych kulinariów. Ich cechami charakterystycznymi są kształt oraz ciekawe zdobienia. Poznaj proces ich wyrabiania i dowiedz się, jak tworzone są wzory na oscypkach.

Oryginalny proces produkcji oscypków

Prawdziwe oscypki wyrabiane są ręcznie, zgodnie z podhalańską tradycją oraz pradawnymi przepisami. W pierwszej kolejności świeżo wydojone mleko należy przelać przez sito, aby pozbawić je ewentualnych zanieczyszczeń. Później podlega ono gotowaniu z dodatkiem klaga, czyli podpuszczki wykonanej z żołądków jagnięcych albo cielęcych. Dzięki temu mleko poddawane jest procesowi krzepnięcia. Czasem staje się tak zawiesiste, że konieczne jest dodanie do stworzonej masy odrobiny wody.

Powstałą serwatkę po raz kolejny odciska się nad sitem, tym razem proces ten ma na celu pozbycie resztek wody. Ser formowany jest w kulę, czyli pucę, a ta wymaga jeszcze kilkukrotnego zanurzenia we wrzątku, by całą masę sparzyć.

Formowanie oscypków z sera

Kiedy ser jest gotowy, można formować oscypki. Serki góralskie zyskują oryginalny kształt, najczęściej wrzeciona, oraz zdobienia dzięki oscypiorkom. Są to specjalne formy drewniane, w których zaciska się odpowiednią ilość masy serowej. Właśnie od nich powstała nazwa serków z Podhala.

Warto dodać, że oscypiorki nadają różny kształt, od małych serków, po większe bryły, oraz rozmaite zdobienia. Dzięki uwypukleniom, wypustkom i rautom, na oscypku odciskany zostaje ciekawy wzór 3D.

W ostatnim etapie wytworzone już w finalnej postaci góralskie serki moczy się przez całą dobę w roztworze soli, a następnie wędzi. Później pozostaje już tylko zajadać się tym smakołykiem.

Jak wybrać dobre sery z Podhala?

Aby móc raczyć się dobrym, podhalańskim serkiem, należy nabyć go u właściwego producenta. Niestety, na fali wzrastającej popularności oscypków, te z masowej produkcji niestety przypominają oryginalne góralskie serki, ale tylko wyglądem.

Warto szukać lokalnych producentów, którzy do wyrobu oscypków wykorzystują jedynie naturalne składniki, a cały proces ich powstawania przebiega ręcznie, wedle dawnej receptury. Właśnie w ten sposób powstają oscypki w Gospodarstwie Jadwigi i Ryszarda Smoleniów w Pieniążkowicach.

Jakie oscypki są najlepsze? Na pewno te z certyfikatem. Należy wiedzieć, że to produkt wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych Unii Europejskiej.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.