Skąd się biorą zdobienia na oscypkach?
Oscypki, czyli wędzone sery podhalańskie, są symbolem kuchni tego regionu. Uwielbiane przez Polaków, wyrabiane z sera owczego o nieco ostrzejszym smaku, na stałe wpisały się jako element rodzimych kulinariów. Ich cechami charakterystycznymi są kształt oraz ciekawe zdobienia. Poznaj proces ich wyrabiania i dowiedz się, jak tworzone są wzory na oscypkach.
Oryginalny proces produkcji oscypków
Prawdziwe oscypki wyrabiane są ręcznie, zgodnie z podhalańską tradycją oraz pradawnymi przepisami. W pierwszej kolejności świeżo wydojone mleko należy przelać przez sito, aby pozbawić je ewentualnych zanieczyszczeń. Później podlega ono gotowaniu z dodatkiem klaga, czyli podpuszczki wykonanej z żołądków jagnięcych albo cielęcych. Dzięki temu mleko poddawane jest procesowi krzepnięcia. Czasem staje się tak zawiesiste, że konieczne jest dodanie do stworzonej masy odrobiny wody.
Powstałą serwatkę po raz kolejny odciska się nad sitem, tym razem proces ten ma na celu pozbycie resztek wody. Ser formowany jest w kulę, czyli pucę, a ta wymaga jeszcze kilkukrotnego zanurzenia we wrzątku, by całą masę sparzyć.
Formowanie oscypków z sera
Kiedy ser jest gotowy, można formować oscypki. Serki góralskie zyskują oryginalny kształt, najczęściej wrzeciona, oraz zdobienia dzięki oscypiorkom. Są to specjalne formy drewniane, w których zaciska się odpowiednią ilość masy serowej. Właśnie od nich powstała nazwa serków z Podhala.
Warto dodać, że oscypiorki nadają różny kształt, od małych serków, po większe bryły, oraz rozmaite zdobienia. Dzięki uwypukleniom, wypustkom i rautom, na oscypku odciskany zostaje ciekawy wzór 3D.
W ostatnim etapie wytworzone już w finalnej postaci góralskie serki moczy się przez całą dobę w roztworze soli, a następnie wędzi. Później pozostaje już tylko zajadać się tym smakołykiem.
Jak wybrać dobre sery z Podhala?
Aby móc raczyć się dobrym, podhalańskim serkiem, należy nabyć go u właściwego producenta. Niestety, na fali wzrastającej popularności oscypków, te z masowej produkcji niestety przypominają oryginalne góralskie serki, ale tylko wyglądem.
Warto szukać lokalnych producentów, którzy do wyrobu oscypków wykorzystują jedynie naturalne składniki, a cały proces ich powstawania przebiega ręcznie, wedle dawnej receptury. Właśnie w ten sposób powstają oscypki w Gospodarstwie Jadwigi i Ryszarda Smoleniów w Pieniążkowicach.
Jakie oscypki są najlepsze? Na pewno te z certyfikatem. Należy wiedzieć, że to produkt wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych Unii Europejskiej.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53