Skąd importowana jest herbata? Miejsca pochodzenia

Herbata to bardzo popularny napój w wielu kulturach. Chętnie sięgamy po nią zarówno w chłodne, jak i w gorące dni. Jest to powszechny napój, którym delektujemy się w samotności lub podczas wspólnych spotkań. Niezwykły smak herbaty i różnorodne jej odmiany trafiają w kubki smakowe, nawet najbardziej wymagających osób. Skąd właściwie importowana jest herbata, po którą sięgamy codziennie? Wyjaśniamy to w tekście poniżej.
Czym tak naprawdę jest herbata?
Herbata to napój przygotowywany z pąków, liści oraz łodyg krzewów pochodzących z tego samego gatunku. Jak mówią specjaliści z firmy Julius Meinl: „ Rośliną, z której uzyskuje się herbatę są rośliny z rodziny Camellia. Mimo, że są one bardzo podobne, to wyróżnia się ich odmiany oraz odrębne gatunki, które posiadają różną zawartość charakterystycznych substancji”. Roślina z rodziny Camellia pochodzi głównie z Azji. Warto również wiedzieć, że jako herbatę traktuje się również wszelkie napary z suszu owocowego, czy też różnorodnych ziół i nadaje im nazwę przykładowo herbata lipowa.
Skąd właściwie wzięła się herbata?
Jak mówi historia, herbata została odkryta w Chinach jeszcze przed naszą erą. Ze względu na warunki przyrodnicze, w jakich rośnie, herbata pochodzi przede wszystkim z południowej i południowo-wschodniej Azji. Jest to roślina, która wymaga dużego nasłonecznienia, regularnych opadów oraz ciepłego i łagodnego klimatu. Właśnie dlatego większość importu herbaty pochodzi z Azji. Skąd dokładnie? Herbata jest uprawiana i importowana do Europy głównie z Chin, Japonii, Indonezji oraz Indii. Jednak dobrej jakości herbata jest również importowana ze Sri Lanki, Turcji oraz Kenii.
Rodzaje herbat, a ich pochodzenie
Herbata posiada wiele różnych odmian, które różnią się od siebie smakiem oraz właściwościami. Najbardziej popularna jest herbata czarna, która pochodzi z Chin, podobnie jak herbata zielona, która rośnie w południowo-wschodnich Chinach. Z kolei lubiana herbata czerwona, zwana pu-erh pochodzi głównie z prowincji Yunnan w południowych Chinach, niebieska odmiana herbaty, czyli ulung uprawiana jest głównie na Tajwanie oraz kontynentalnych Chinach. To właśnie te nasłonecznione stocza Azji zapewniają nam dobrą jakość i wykwintny smak. Mimo, że herbaty pochodzą z obszaru między zwrotnikiem Raka a Koziorożca ich ilość odmian oraz różnorodność smakowa jest bardzo imponująca. Smak herbaty będzie uzależniony nie tylko od momentu zerwania pędów oraz liści, ale głównie od miejsca, z którego pochodzi oraz sposobu parzenia.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Lukrecja Pracownia Artystyczna Marta Żebrowska
75-037 Koszalin, Zwycięstwa 40 lok. 48
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Alfa Sp.j. PPH Producent Tłuszczy Technicznych
95-100 Dąbrówka Wielka, Główna 109b