Rodzaje produktów orkiszowych

Orkisz uznawany jest za jedno z najzdrowszych zbóż. Służy nie tylko, jako źródło witamin A, D, E oraz kompleksu z grupy B, ale także dostarcza organizmowi cenne składniki, takie jak fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan i kobalt. Dodatkowo posiada wysoką zawartość błonnika. Nic więc dziwnego, że producenci oferują wiele różnorodnych produktów orkiszowych. Warto dowiedzieć się, jakie są ich główne rodzaje.
Mąka
Mąki orkiszowe podzielić można ze względu na typ oznaczający ilość popiołu powstałego w wyniku spalenia mąki w temperaturze 900 stopni Celsjusza. Im wyższa liczba – a zarazem ilość popiołu – tym większa zawartość składników odżywczych i błonnika, czyli tym lepszy wpływ na zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu. Mąka orkiszowa typ 750 jest lekka, w kuchni można ją traktować podobnie do mąki pszennej. Sprawdza się zarówno w przypadku wypieków drożdżowych, jak i tych na zakwasie. Mąka orkiszowa typu 2000 to mąka powstała z jednorazowego zmielenia ziaren orkiszu, przez co zawiera wszystkie elementy ziaren, dzięki czemu jest bardzo zdrowa. Idealnie nadaje się także do robienia zakwasu. Natomiast mąka orkiszowa razowa charakteryzuje się dużą zawartością otrębów, a co za tym idzie - charakterystycznym smakiem. Ona także wyróżnia się niezwykle zdrowymi właściwościami.
Makaron
Makaron orkiszowy, podobnie jak pszenny, można spotkać w przeróżnych kształtach – od łazanek przez nitki i wstążki, aż po literki skierowane dla najmłodszych. Różne mogą być także typy makaronu z mąki orkiszowej. Wśród nich najbardziej popularne są 5-jajeczne, bezjajeczne i pełnoziarniste. W zależności od tego, który makaron wybierzemy, może on stanowić idealny dodatek do zup, sosów mięsnych lub warzywnych, a nawet do dań dla dzieci.
Paluszki
Paluszki orkiszowe stanowią zdrową alternatywę dla innych, często wysokokalorycznych przekąsek. Są ekologiczne, lekkostrawne i dostarczają cenne składniki odżywcze, a dzięki różnym posypkom do wyboru są w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Płatki
Płatki orkiszowe mogą być idealnym pomysłem na śniadanie, a także zawsze wtedy, gdy mamy ochotę pozwolić sobie na coś słodkiego, jednocześnie dbając o zachowanie szczupłej sylwetki. Jak podpowiada ekspert ze sklepu internetowego Diogra: „Płatki orkiszowe świetnie smakują w połączeniu z owocami, miodem, jogurtem, czy mlekiem. Doskonale sprawdzają się także, jako składnik wielu koktajli”.
Ziarno i otręby
Ziarno orkiszu znajduje zastosowanie w wielu domowych produkcjach. Nadaje się do wyrobu makaronu, pieczywa, ciast, piw oraz kawy. Otręby orkiszowe mogą spełniać jeszcze więcej funkcji. Sprawdzają się jako przekąska zapewniająca poczucie sytości, dietetyczny rodzaj panierki do mięsa, czy dodatek do jogurtu.
Plewy
Plewy, w przeciwieństwie do wszystkich wcześniej przedstawionych rodzajów produktów orkiszowych, swoje zastosowanie znalazły poza kuchnią. Okazuje się, że stanowią idealne wypełnienie dla poduszek i kołder. Zapewniają elastyczną i miękką pościel, co może stanowić rozwiązanie szczególnie cenne dla osób uczulonych na pierze.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
Vandemoortele Polska
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-