Artykuł sponsorowany

Rodzaje produktów orkiszowych

Rodzaje produktów orkiszowych

Orkisz uznawany jest za jedno z najzdrowszych zbóż. Służy nie tylko, jako źródło witamin A, D, E oraz kompleksu z grupy B, ale także dostarcza organizmowi cenne składniki, takie jak fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan i kobalt. Dodatkowo posiada wysoką zawartość błonnika. Nic więc dziwnego, że producenci oferują wiele różnorodnych produktów orkiszowych. Warto dowiedzieć się, jakie są ich główne rodzaje.

 

Mąka

Mąki orkiszowe podzielić można ze względu na typ oznaczający ilość popiołu powstałego w wyniku spalenia mąki w temperaturze 900 stopni Celsjusza. Im wyższa liczba – a zarazem ilość popiołu – tym większa zawartość składników odżywczych i błonnika, czyli tym lepszy wpływ na zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu. Mąka orkiszowa typ 750 jest lekka, w kuchni można ją traktować podobnie do mąki pszennej. Sprawdza się zarówno w przypadku wypieków drożdżowych, jak i tych na zakwasie. Mąka orkiszowa typu 2000 to mąka powstała z jednorazowego zmielenia ziaren orkiszu, przez co zawiera wszystkie elementy ziaren, dzięki czemu jest bardzo zdrowa. Idealnie nadaje się także do robienia zakwasu. Natomiast mąka orkiszowa razowa charakteryzuje się dużą zawartością otrębów, a co za tym idzie - charakterystycznym smakiem. Ona także wyróżnia się niezwykle zdrowymi właściwościami.

 

Makaron

Makaron orkiszowy, podobnie jak pszenny, można spotkać w przeróżnych kształtach – od łazanek przez nitki i wstążki, aż po literki skierowane dla najmłodszych. Różne mogą być także typy makaronu z mąki orkiszowej. Wśród nich najbardziej popularne są 5-jajeczne, bezjajeczne i pełnoziarniste. W zależności od tego, który makaron wybierzemy, może on stanowić idealny dodatek do zup, sosów mięsnych lub warzywnych, a nawet do dań dla dzieci.

 

Paluszki

Paluszki orkiszowe stanowią zdrową alternatywę dla innych, często wysokokalorycznych przekąsek. Są ekologiczne, lekkostrawne i dostarczają cenne składniki odżywcze, a dzięki różnym posypkom do wyboru są w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

Płatki

Płatki orkiszowe mogą być idealnym pomysłem na śniadanie, a także zawsze wtedy, gdy mamy ochotę pozwolić sobie na coś słodkiego, jednocześnie dbając o zachowanie szczupłej sylwetki. Jak podpowiada ekspert ze sklepu internetowego Diogra: „Płatki orkiszowe świetnie smakują w połączeniu z owocami, miodem, jogurtem, czy mlekiem. Doskonale sprawdzają się także, jako składnik wielu koktajli”.

 

Ziarno i otręby

Ziarno orkiszu znajduje zastosowanie w wielu domowych produkcjach. Nadaje się do wyrobu makaronu, pieczywa, ciast, piw oraz kawy. Otręby orkiszowe mogą spełniać jeszcze więcej funkcji. Sprawdzają się jako przekąska zapewniająca poczucie sytości, dietetyczny rodzaj panierki do mięsa, czy dodatek do jogurtu.

 

Plewy

Plewy, w przeciwieństwie do wszystkich wcześniej przedstawionych rodzajów produktów orkiszowych, swoje zastosowanie znalazły poza kuchnią. Okazuje się, że stanowią idealne wypełnienie dla poduszek i kołder. Zapewniają elastyczną i miękką pościel, co może stanowić rozwiązanie szczególnie cenne dla osób uczulonych na pierze.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.