Rodzaje opakowań jednorazowych
Opakowania jednorazowe wykorzystywane są w wielu różnych branżach. Sprawdzają się podczas organizacji eventów, w działalności spożywczej, hotelarskiej i gastronomicznej. Wykonywane są z różnego typu surowców, m.in. z folii, papieru, tworzyw sztucznych, a nawet ze styropianu. Na rynku dostępne są w różnych wariantach w zależności od przeznaczenia.
Materiał, z którego wykonywane są opakowania jednorazowe.
W 1907 r. Lawrence Luellen wymyślił automat do wody, w którym po raz pierwszy zastosowane zostały jednorazowe kubki z papieru Dixie Cups. Wówczas opakowania jednorazowe były wykonywane z papieru. A współcześnie? Jak wskazuje pracownik firmy GEMINI Sp. z o.o.: Obecnie możemy korzystać z jednorazowych opakowań, które wykonywane są z różnego typu materiałów. Najczęściej są to tworzywa sztuczne, tekstura, folia albo styropian. Z uwagi na coraz większą świadomość troski o nasze środowisko z powodzeniem sprzedają się również opakowania ekologiczne i biodegradowalne. Produkuje się je z trzciny cukrowej, drewna, z włókna, bambusa lub pulpy cukrowej. Królują zatem surowce odnawialne i nieszkodliwe.
Jakie opakowania są dostępne na rynku?
Wśród jednorazowych produktów popularne są jednorazowe naczynia takie jak: pojemniki na zupy, talerze, sztućce, kubki na napoje, tacki. Warto korzystać z nich podczas eventów, konferencji lub szkoleń, aby uniknąć problemu zmywania lub w lesie, podczas biwakowania, pikniku lub pod namiotem, kiedy dostęp do wody bieżącej jest utrudniony. Na rynku dostępne są również pudełka na produkty sypkie jak ryż, sushi, makaron i papierowe pudełka na pizzę, burgery, kurczaki etc. Praktycznym i zarazem bardzo sprytnym rozwiązaniem są papierowe rożki na kebaby wyposażone w specjalną wklejkę na sosy. Opakowania jednorazowe mają zapewnić jak najdłuższą świeżość potraw i pozwolić zachować wszystkie walory smakowe zapakowanego jedzenia. Pudełka papierowe lub piankowe doskonale zachowują temperaturę oraz chronią przed zgnieceniem jedzenia. Papierowe opakowania jednorazowe idealnie sprawdzają się w cukierniach do transportu tortów lub ciastek. Jednorazowe opakowania wykonane z plastiku pozwalają łatwo przetransportować jedzenie i przechować je w lodówce. Często wykorzystuje się je do sosów lub dipów. Są przezroczyste, więc łatwo można zidentyfikować ich zawartość.
Wiele hurtowni oferuje jednorazowe opakowania w różnych rozmiarach i o różnej pojemności. Dzięki temu klient zawsze wybierze odpowiednie opakowania w zależności od swoich potrzeb.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Grzegorz Jońca mgr inż. Usługi Geodezyjne
37-450 Stalowa Wola, 1 Sierpnia 12 lok. 307
-
Fmcode Marek Floriańczyk
04-602 Warszawa, I Poprzeczna 8 lok. 8
-
PUI Iława Andrzej Dzieniszewski
14-200 Iława, Ostródzka 2
-