Rodzaje konstrukcyjnej stali sprężynowej
Stal sprężynowa jest stopowym materiałem konstrukcyjnym. Od tradycyjnej stali odróżniają ją wysoka sprężystość i odporność na zmęczenie – można ją dowolnie kształtować. Jej ogromnym plusem jest fakt, że po zmęczeniu odkształci się, ale nie pęknie. Można również przeprowadzić na niej proces odjęcia źródła siły. Dzięki temu jest możliwe przywrócenie pierwotnego kształtu stali. Jakie rodzaje konstrukcyjnej stali sprężynowej można wyróżnić?
Czym charakteryzuje się stal sprężynowa?
Stal sprężynowa dzięki wysokiej wytrzymałości i plastyczności jest wykorzystywana do produkcji różnego rodzaju części maszyn budowlanych, ale też samochodowych. Przy jej użyciu wytwarza się sprężyny, resory czy podkładki sprężynujące. Poszczególne właściwości różnią się w zależności od typu konstrukcyjnej stali sprężynowej oraz zastosowanych dodatków. Wśród najpopularniejszych znajdują się krzem, mangan, wanad, chrom, nikiel czy węgiel.
Stal chromowa z dodatkami
Jednym z rodzajów stali sprężynowej jest stal chromowa wzbogacona dodatkami. Mogą nimi być wanad, mangan oraz krzem. Ich właściwości sprawiają, że materiał wykazuje wysoką odporność na temperaturę. W efekcie zwiększa się także ich hartowność, która z kolei zapewnia możliwość wykorzystania materiałów na większych powierzchniach. Z uwagi na fakt, iż tego rodzaju stal sprężynowa nie jest skłonna do rozrostu ziarna i jest bardziej odporna, może być wykorzystywana w różnych celach. Najczęściej stosuje się ją w procesie produkcji blach, prętów, odkuwek i innych. Uzyskanie wspomnianych efektów wymaga przeprowadzenia prawidłowego procesu hartowania – ważne jest szybkie przeprowadzenie chłodzenia. Tego rodzaju stal jest skłonna do szybkiego odpuszczania.
Stal krzemowa, manganowa i krzemowo-manganowa
Kolejnymi rodzajami konstrukcyjnej stali sprężynowej są stal krzemowa, manganowa i krzemowo-manganowa. Podobnie jak poprzednie gatunki, wyróżniają się one plastycznością i sprężystością. Zastosowany krzem zwiększa ich właściwości sprężyste, a z kolei zmniejszenie zawartości węgla poprawia plastyczność, co ułatwia formowanie materiału – wyjaśnia ekspert z firmy Hax-Inox Marta Hak. Właściwości te przekładają się również na wytrzymałość oraz podwyższenie poziomu udarności. Tego typu stale mają jednak wady. Podczas hartowania w wysokich temperaturach, na etapie odpuszczania, mogą ulec grafityzacji. Materiał ten szybko również ulega odwęgleniu.
Stal krzemowa, manganowa i manganowo-krzemowa są wykorzystywane głównie do produkcji wyrobów hutniczych. Przy ich użyciu produkuje się pręty płaskie, walcowane okrągłe i kwadratowe, blachy zimnowalcowane czy też odkuwki swobodnie kute.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana