Pszenica jara. Wpływ na środowisko i zrównoważona uprawa
Pszenica jara jest chętnie uprawiana przez polskich rolników. Powierzchnia jej zasiewów stanowi kilkanaście procent całkowitej powierzchni zasiewów zbóż jarych. Pszenica jara jest popularnym wyborem wśród rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne. Co o tym decyduje? Opisujemy czynniki wpływające na popularność pszenicy jarej w uprawach ekologicznych oraz wymieniamy polecane odmiany.
Z czego wynika popularność pszenicy jarej w gospodarstwach ekologicznych?
Popularność pszenicy jarej w gospodarstwach ekologicznych wynika z kilku kwestii. Pierwszym z nich jest presja czynników ograniczających plonowanie. Opanowanie zachwaszczenia nie sprawia dużych problemów, a stopień porażenia przez patogeny grzybowe jest niewielki. Po drugie pszenicę jarą wysiewa się po przedplonach późno zbieranych, takich jak buraki cukrowe, kukurydza czy późne ziemniaki, a jej ziarno charakteryzuje się wysoką wartością technologiczną.
Po trzecie w uprawach ekologicznych pszenica jara sprawdza się jako roślina ochronna dla wsiewek roślin bobowatych oraz ich mieszanek z trawami. Ze względu na zdolność do wiązania azotu poprawiają one żyzność gleby i ułatwiają opanowanie zachwaszczenia, dzięki czemu są ważnym elementem zmianowania w każdym gospodarstwie ekologicznym. Wreszcie po czwarte plony pszenicy jarej w gospodarstwach ekologicznych są bardziej stabilne niż ozimej.
Odmiany pszenicy jarej polecane do upraw ekologicznych
Odmiany pszenicy jarej przeznaczone do upraw ekologicznych powinny charakteryzować się kilkoma cechami: wysoką zdolnością do konkurowania z chwastami, odpornością na choroby grzybowe (zwłaszcza te atakujące liście), krótkim okresem wegetacji, małymi wymaganiami glebowymi oraz łatwością pobierania składników pokarmowych z gleby.
Badania przeprowadzone przez IUNG-PIB we współpracy z COBORU wykazały, że jedną z najbardziej przydatnych odmian do uprawy w systemie ekologicznym jest Harenda. Jej nasiona oferuje między innymi sklep Małopolskiej Hodowli Roślin. Harenda to odmiana przewódkowa, która wykazuje wysoką odporność na wiele chorób: rdzę brunatną, septoriozę liści czy fuzariozę kłosów. Jej ziarna wyróżniają się dużą zawartością białka i glutenu. Inne odmiany odpowiednie do upraw ekologicznych to Goplana, Nimfa, Struna i Serenada. Polecana jest także mieszanka odmian Harenda + Goplana + Kamelia.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5