Przystawki z wędliną idealne na przyjęcie domowe
Organizacja przyjęcia domowego to wyzwanie, które łączy w sobie zadbanie o atmosferę oraz smaczne jedzenie. Jednym z elementów, który z pewnością zachwyci gości, jest bogaty wybór przystawek. Wędliny stanowią doskonałą bazę do przyrządzenia tych pysznych kąsków, będących nie tylko smacznym dopełnieniem menu, ale także gwarantujących przysmaki dla każdego.
Dlaczego warto wybrać gotowe wyroby garmażeryjne na domowe przyjęcie?
Garmażerka, czyli profesjonalne przygotowywanie mięs i wędlin, to sztuka, która zdobywa coraz większe uznanie i popularność także wśród amatorów kulinariów. Wykorzystanie na przyjęciu domowym gotowych wyrobów garmażeryjnych w łódzkim i nie tylko, pozwala zaoszczędzić czas i energię, nie rezygnując zarazem z wysokiej jakości serwowanych potraw. Ponadto wędliny z garmażerki są zdrowsze od wielu dostępnych powszechnie w sprzedaży. Łączy się to z mniejszą zawartością konserwantów i sztucznych dodatków. Współczesne wyroby garmażeryjne to również szeroki wybór, który zadowoli nawet najbardziej wymagających gości, niezależnie od ich preferencji smakowych, wieku oraz ewentualnych ograniczeń dietetycznych. Nie można również zapominać o stronie estetycznej – często przystawki przypominają małe dzieła sztuki.
Przykłady smacznych przystawek z wędliną
Oto kilka propozycji na przystawki z wędliną, które sprawdzą się na każdym przyjęciu domowym oraz zachwycą gości swoim smakiem i prezentacją. Warto kupić dobrej jakości wędliny, np. takie, które oferuje firma Demeter z województwa łódzkiego.
Pierwszym pomysłem są roladki z wędliną i serem. Wystarczy pokroić plasterki wędliny, a następnie ułożyć na nich porcje sera i całość zwinąć w rulonik. Gotowe roladki można dodatkowo przekłuć wykałaczką dla lepszego utrzymania kształtu, a także udekorować szczypiorkiem czy pietruszką.
Kolejnym pomysłem są przekąski w stylu tapas. Na małych talerzykach można podać różnego rodzaju wędliny (np. salami, chorizo, prosciutto), ser (np. kozie sery, bryndzę), oliwki oraz pieczywo typu bagietka czy ciabatta. Wszystko to można uzupełnić bogatą gamą sosów, np. pesto, hummus czy ajvar.
Ostatnia propozycja to krążki wędliny nadziewane pastą jajeczną lub tuńczykową. Wystarczy pokroić grube plastry wędliny na mniejsze kawałki, a następnie nadziać je wcześniej przygotowaną pastą.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-