Przyprawy charakterystyczne dla polskiej kuchni
Azjaci i Meksykanie uwielbiają ostre przyprawy z pikantnych papryczek. Z kolei kraje śródziemnomorskie nie wyobrażają sobie gotowania bez ziół takich jak rozmaryn, tymianek, czy bazylia. Hindusi gustują natomiast w przyprawach aromatycznych takich jak kardamon czy cynamon. A jak jest z kuchnią polską? Jakie przyprawy są dla niej charakterystyczne i nie wyobrażamy sobie gotowania bez nich?
Najczęściej wykorzystywane przyprawy w kuchni polskiej
Zdecydowanie największy must have każdej polskiej kuchni, czy to prywatnej, czy w lokalu gastronomicznym, to duet soli i pieprzu. Bez tego trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek potrawę. To podstawa do przyprawienia mięsa czy zupy. Sól wydobywa smak potraw, a pieprz dodaje jej charakterystycznego aromatu. Oczywiście najlepiej smakuje ten świeżo mielony. W kuchni polskiej, którą serwuje np. restauracja Golonkowo, często wykorzystuje się także czosnek granulowany. Wiele dań doprawia się także słodką i ostrą papryką.
Zioła obecne w polskiej kuchni
Chociaż Polska nie jest krajem położonym nad Morzem Śródziemnym, również w swojej kuchni bazuje na ziołach. Najczęściej stosowanymi dodatkami tego typu są: majeranek, tymianek i lubczyk, które często można spotkać w przydomowych ogródkach. Dodają one daniom goryczki i wyjątkowego aromatu. Dlatego świetnie komponują się z daniami mięsnymi. Do ziół zaliczamy także pietruszkę, koperek czy szczypiorek. Te świetnie nadają się do dań śniadaniowych oraz do posypania potrawy. Nie tylko dodają smaku ale także aspektów wizualnych. W każdym polskim domu i w restauracji z kuchnią polską nie może zabraknąć także liścia laurowego – idealnego do zup, bigosów, czy gulaszy.
Tradycyjne polskie przyprawy
Jest wiele przypraw i ziół, które były wykorzystywane w tradycyjnej kuchni polskiej, a dzisiaj odchodzi się od nich. Dobrym przykładem takiego dodatku jest np. cząber, który ma charakterystyczny i intensywny smak. Wzbogacał szczególnie dania mięsne i sosy. Do tego grona należy też gorczyca, którą obecnie znajdziemy głównie w musztardzie. Mało kto dzisiaj wie, że często wykorzystywaną przyprawą była też pokrzywa, która była nie tylko ziołem leczniczym, ale także dodatkiem do wielu dań. Warto, aby te przyprawy i zioła powróciły do naszej polskiej kuchni!
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12