Prosty przepis na makowiec – japoński i tradycyjny!
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta. Do najpopularniejszych świątecznych deserów zalicza się makowiec. Jak sporządzić go w sposób klasyczny? Poznaj proste przepisy. Dowiedz się, jak przygotować makowiec japoński, czyli z jabłkami. Jakich składników będziesz potrzebować oraz jak wygląda przygotowanie krok po kroku, dowiesz się z naszego artykułu.
Tradycyjny makowiec – prosty przepis
Do wykonania tradycyjnego makowca zawijanego będą potrzebne następujące artykuły spożywcze. Składają się na nie:
- masło – 100 g rozpuszczonego
- mleko – 150 mililitrów
- mąka – 350 gramów
- suszone lub świeże drożdże – 1 opakowanie
- cukier – 4 łyżki
- sól – szczypta
- cukier z wanilią – 1 opakowanie
- żółtka – 4 sztuki
Na masę makową z kolei będzie potrzebne 200 gramów maku i 250 mililitrów mleka. Do tego trzeba dodać orzechy włoskie – 100 gramów – i tyle samo migdałów. Oprócz tego należy dodać 80 gramów rodzynek i 150 gramów cukru. Ponadto należy przygotować 2 łyżeczki cukru z wanilią i 70 gramów miodu, 50 gramów masła, szczyptę soli i 4 sztuki białka. Do ozdobienia ciasta można wykorzystać 250 gramów cukru pudru, gorącą wodę (około 40-50 mililitrów) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową (50 gramów).
Po rozpuszczeniu masła należy odczekać, aż się ostudzi. Potem podgrzewa się mleko tak, aby było ciepłe. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże i wymieszaj. Następnie dołącz cukier z wanilią, żółtka, ciepłe mleko oraz sól. Wszystko starannie zagnieć. Dorzuć rozpuszczone masło. Gnieć, aż do momentu wchłonięcia masła. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Ukształtuj kulę, a potem włóż do miski. Zakryj na przykład ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia. W międzyczasie można zrobić masę makową. W tym celu wsyp do miski mak, a potem zalej gorącym mlekiem. Migdały i orzechy posiekaj i dołącz do rodzynek i maku oraz cukru z wanilią czy miodem. Z odrobiną soli ubij jajka, aż powstanie sztywna piana. Przełóż do masy makowej. Dokładnie wymieszaj.
Kolejnym krokiem będzie wyłożenie ciasta na stolnicę, na której znajduje się mąka. Podziel je na 2 równe części. Pierwszą rozwałkuj tak, aby wyszedł prostokąt. Jego grubość powinna wynosić 3-4 milimetry. Następnie wyłóż na papier do pieczenia jednakową porcję masy makowej. Powinno pozostać około 3-centymetrowe wolne miejsce. Potem zawiń tak, aby zespojenie ciasta zmieściło się pod spodem makowca. W tym celu zawiń jego końce pod spód. Drugą część podobnie przygotuj. Ułóż 2 makowce na blasze. Pozostaw następnie na około 30 minut, aż wyrośnie. Piekarnik powinien być nagrzany na 180°C. Po wyjęciu z piekarnika polej go wodą zmieszaną z cukrem pudrem i ułóż skórki pomarańczowe.
Jak przygotować makowiec japoński?
Składniki na makowiec japoński to:
- mak – 250 gramów
- jabłka – 3 sztuki
- cukier - 2/3 szklanki
- jajka – 5 sztuk
- miękkie masło – 150 gramów
- bakalie – 2/3 szklanki
- kasza manna – 4 łyżki
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Polewę przygotujesz natomiast z gorzkiej czekolady i 80 gramów masła.
Przygotowanie: Na początek zalej mak wrzątkiem. Następnie odstaw na całą noc. Odciśnij i przemiel w maszynce do mięsa. Dołącz bakalie. Następnie utrzyj miękkie masło z cukrem. Dołącz żółtka. Mieszaj wszystko, a potem dodaj kaszę manną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj, a potem dodaj zmielony z bakaliami mak. Dołącz starte na tarce jabłka. Ubij na sztywno i połącz z masą makowo-jabłkową pianę z białek. Wymieszaj delikatnie masę. Przełóż ją do okrągłej formy, którą wyłożysz papierem do pieczenia. Makowiec z jabłkami wstaw do piekarnika (180°C) i piecz przez około 50 minut. Polewę zrobisz z wrzucenia do miski ustawionej nad rondelkiem z zagotowaną wodą czekolady oraz masła. Wówczas miesza się, aż masa się rozpuści i wtedy polewa nią ciasto.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37