Prosty przepis na makowiec – japoński i tradycyjny!

Prosty przepis na makowiec – japoński i tradycyjny!

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta. Do najpopularniejszych świątecznych deserów zalicza się makowiec. Jak sporządzić go w sposób klasyczny? Poznaj proste przepisy. Dowiedz się, jak przygotować makowiec japoński, czyli z jabłkami. Jakich składników będziesz potrzebować oraz jak wygląda przygotowanie krok po kroku, dowiesz się z naszego artykułu.

Tradycyjny makowiec – prosty przepis

Do wykonania tradycyjnego makowca zawijanego będą potrzebne następujące artykuły spożywcze. Składają się na nie:

  • masło – 100 g rozpuszczonego
  • mleko – 150 mililitrów
  • mąka – 350 gramów
  • suszone lub świeże drożdże – 1 opakowanie
  • cukier – 4 łyżki
  • sól – szczypta
  • cukier z wanilią – 1 opakowanie
  • żółtka – 4 sztuki

Na masę makową z kolei będzie potrzebne 200 gramów maku i 250 mililitrów mleka. Do tego trzeba dodać orzechy włoskie – 100 gramów – i tyle samo migdałów. Oprócz tego należy dodać 80 gramów rodzynek i 150 gramów cukru. Ponadto należy przygotować 2 łyżeczki cukru z wanilią i 70 gramów miodu, 50 gramów masła, szczyptę soli i 4 sztuki białka. Do ozdobienia ciasta można wykorzystać 250 gramów cukru pudru, gorącą wodę (około 40-50 mililitrów) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową (50 gramów).

Po rozpuszczeniu masła należy odczekać, aż się ostudzi. Potem podgrzewa się mleko tak, aby było ciepłe. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże i wymieszaj. Następnie dołącz cukier z wanilią, żółtka, ciepłe mleko oraz sól. Wszystko starannie zagnieć. Dorzuć rozpuszczone masło. Gnieć, aż do momentu wchłonięcia masła. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Ukształtuj kulę, a potem włóż do miski. Zakryj na przykład ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia. W międzyczasie można zrobić masę makową. W tym celu wsyp do miski mak, a potem zalej gorącym mlekiem. Migdały i orzechy posiekaj i dołącz do rodzynek i maku oraz cukru z wanilią czy miodem. Z odrobiną soli ubij jajka, aż powstanie sztywna piana. Przełóż do masy makowej. Dokładnie wymieszaj.

Kolejnym krokiem będzie wyłożenie ciasta na stolnicę, na której znajduje się mąka. Podziel je na 2 równe części. Pierwszą rozwałkuj tak, aby wyszedł prostokąt. Jego grubość powinna wynosić 3-4 milimetry. Następnie wyłóż na papier do pieczenia jednakową porcję masy makowej. Powinno pozostać około 3-centymetrowe wolne miejsce. Potem zawiń tak, aby zespojenie ciasta zmieściło się pod spodem makowca. W tym celu zawiń jego końce pod spód. Drugą część podobnie przygotuj. Ułóż 2 makowce na blasze. Pozostaw następnie na około 30 minut, aż wyrośnie. Piekarnik powinien być nagrzany na 180°C. Po wyjęciu z piekarnika polej go wodą zmieszaną z cukrem pudrem i ułóż skórki pomarańczowe.

Jak przygotować makowiec japoński?

Składniki na makowiec japoński to:

  • mak – 250 gramów
  • jabłka – 3 sztuki
  • cukier - 2/3 szklanki
  • jajka – 5 sztuk
  • miękkie masło – 150 gramów
  • bakalie – 2/3 szklanki
  • kasza manna – 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Polewę przygotujesz natomiast z gorzkiej czekolady i 80 gramów masła.

Przygotowanie: Na początek zalej mak wrzątkiem. Następnie odstaw na całą noc. Odciśnij i przemiel w maszynce do mięsa. Dołącz bakalie. Następnie utrzyj miękkie masło z cukrem. Dołącz żółtka. Mieszaj wszystko, a potem dodaj kaszę manną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj, a potem dodaj zmielony z bakaliami mak. Dołącz starte na tarce jabłka. Ubij na sztywno i połącz z masą makowo-jabłkową pianę z białek. Wymieszaj delikatnie masę. Przełóż ją do okrągłej formy, którą wyłożysz papierem do pieczenia. Makowiec z jabłkami wstaw do piekarnika (180°C) i piecz przez około 50 minut. Polewę zrobisz z wrzucenia do miski ustawionej nad rondelkiem z zagotowaną wodą czekolady oraz masła. Wówczas miesza się, aż masa się rozpuści i wtedy polewa nią ciasto.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.