Produkty masarskie popularne w polskiej kuchni

Spis treści
- Zapotrzebowanie na bułkę z szynką!
- Co wrzucimy dziś na ruszt?
- Pierogi, ziemniaki, kluski… z boczkiem
Stoi na stacji lokomotywa… Znasz tę bajkę, prawda? A w trzecim wagonie siedzą i jedzą tłuste kiełbasy! Nie tylko na podróż przydaje się kanapka z wędliną, ale także na codzienne przekąski. O swojską kiełbasę także warto się zatroszczyć. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez grubej i cienkiej kiełbasy, szynki, czy wędzonej polędwicy. Aż ślinka cieknie.
Zapotrzebowanie na bułkę z szynką!
Czy prowadzisz osiedlowy sklep, gdzie przychodzą mamy z wózkami, wdzięczne za to, że mogą coś kupić „pod domem”? Zadbaj o delikatne wędliny, odpowiednie dla małych dzieci. Przychodzą też ludzie starsi, także zadowoleni, że nie muszą iść daleko, by kupić podstawowe produkty. Potrzebują smacznych wędlin, dobrej jakości i w rozsądnej cenie.
A może założyłeś studencki bar, gdzie wpadają wygłodniali adepci nauki? Dobra kiełbasa nie jest zła. Mięso jest źródłem białka, żelaza, a także witamin z grupy B. Potrzebujesz go, szczególnie gdy Twój mózg pracuje intensywnie.
Tradycyjne, polskie śniadania i kolacje trudno sobie wyobrazić bez szyneczki lub kiełbasy. Jeżeli potrzebujesz wędlin w ilości hurtowej, skorzystaj ze sklepu online HURT MIĘS. Gwarancja zawsze świeżej dostawy pod wskazany adres jest dodatkowym atutem tego rozwiązania. Gdyż polska kuchnia przewiduje świeże wędliny.
Co wrzucimy dziś na ruszt?
Rodzime pikniki silnie kojarzą się z pieczeniem kiełbasy przy ognisku. Też masz takie wspomnienia? Najpierw trzeba zorganizować patyki. Świetnie nadają się te, które uschły i leżą na mchu. Potem trzeba je naostrzyć i nadziać kiełbaskę tak, żeby nie spadła do ogniska. To cała sztuka!
Nawet jeżeli dzisiaj częściej rozkładasz grilla, niż rozpalasz ognisko, nie naruszyło to Twojej miłości do swojskiej kiełbasy hurtem sprzedawanej. Możesz przypiec samą kiełbaskę albo zdecydować się na „prawie szaszłyk”: nadziać na odpowiedni patyczek kawałki kiełbasy, cebuli oraz warzyw, a potem usmażyć wszystko na ruszcie.
Pierogi, ziemniaki, kluski… z boczkiem
Polska tradycja – kluchy i pierogi. Czym ukochana babcia polewała je najczęściej? Topiła cebulkę i boczek, a potem już tylko palce lizać. A rozkosz płynąca ze zjedzenia kromki chleba ze smalcem?! Z dziada pradziada, w polskiej kuchni używa się smalcu ze skwarkami. Żeby go zrobić, musisz mieć surowy i wędzony boczek.
Jeżeli spędzałeś wakacje na wsi, wiesz, jak dobrze smakuje w upalne lato polski, prosty obiad: ziemniaki ze skwarkami i kwaśne mleko! To także nasza rodzima tradycja. Warto ją kultywować. Jednak oprócz dobrego boczku, musisz postarać się o naturalne mleko, takie, które można „postawić na kwaśne”.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana