Artykuł sponsorowany

Produkcja mleka krok po kroku

Produkcja mleka krok po kroku

Produkcja mleka składa się z wielu etapów. Aby mleko mogło zostać przeznaczone do spożycia musi zostać poddane wielu procesom technologicznym, poprawiającym jego właściwości i eliminującym substancje niepożądane. To, że mleko pochodzi od krowy wie chyba każdy. Jednak w jaki sposób z obory trafia do sklepu, a następnie na nasze stoły? Przedstawiamy krok po kroku, w jaki sposób produkuje się ten wyjątkowy napój.

 

Mleko jest produktem bogatym w białko, wapń, witaminy i wiele innych substancji odżywczych. Z tego względu jest produktem chętnie kupowanym i spożywanym – warto więc wiedzieć, jak przebiega proces jego powstania.

 

Skup i przechowywanie

W pierwszej kolejności konieczne jest oczywiście wydojenie krów, w celu pozyskania surowego mleka, które następnie przyjmowane jest do zakładu mleczarskiego. Mleko surowe musi spełniać określone kryteria i normy, dotyczące między innymi obecności substancji hamujących. Należą do nich między innymi antybiotyki pozostałe w organizmie zwierzęcia, które mogą przedostać się do mleka lub pozostałości środków myjących na urządzeniach dojących. Przekroczenie norm może skutkować wstrzymaniem dostaw, dlatego każdą partię mleka poddaje się analizie. Profesjonalne testy służące do badania czystości mleka oferuje między innymi firma TOMLAB. W przypadku braku przeciwwskazań oblicza się ilość mleka i przekazuje do przerobu. Mleko może również zostać skierowane do zbiorników magazynowych. Przechowywane jest w temperaturze około 4 stopni Celsjusza, nie dłużej niż przez 24 godziny.

 

Oczyszczanie mleka

Mleko zawiera w sobie powietrze, które utrudnia proces produkcyjny i wpływa na końcową jakość. Z tego względu mleko zostaje odgazowane. Następnie zostaje poddane procesowi oczyszczania za pomocą specjalnych wirówek. Mogą one również służyć do odtłuszczania lub standaryzacji zawartości tłuszczu. Celem tego procesu jest uzyskanie mleka o zawartości tłuszczu zgodnej z założeniami produkcyjnymi.

 

Homogenizacja i obróbka cieplna

Kolejnymi etapami produkcji są homogenizacja i obróbka cieplna. Pierwszy proces ma za zadanie robicie kuleczek tłuszczu znajdujących się w mleku. W ten sposób mleko jest lepiej przyswajalne, a na jego powierzchni nie gromadzi się warstwa tłuszczu lub śmietanki. Kolejnym etapem produkcyjnym jest proces pasteryzacji lub UHT. W obydwu przypadkach mleko jest podgrzewane, w celu eliminacji drobnoustrojów chorobowych. Różnica pomiędzy dwoma procesami polega na wysokości temperatury oraz czasu podgrzewania – podczas pasteryzacji mleko osiąga temperatury od 72 do 90 stopni, na czas od 2 do 25 sekund. Metoda UHT wykorzystuje bardzo wysoką temperaturę: 135-150 stopni Celsjusza, w czasie 2-9 sekund.

 

Pakowanie, magazynowanie i dystrybucja

Mleko pasteryzowane pakowane jest w sposób nieaseptyczny, w przeciwieństwie do mleka UHT, które potrzebuje pakowania aseptycznego, w celu zachowania jak najwyższej czystości. Produkt pasteryzowany musi być przechowywany w temperaturze 4-8 stopni przez kilka dni. Mleko poddane procesowi UHT może znajdować się w temperaturze poniżej 20 stopni nawet przez kilka miesięcy. Dotyczy to zarówno procesu magazynowania, jak i dystrybucji – kiedy mleko dostarczane jest do sklepów, a potem do naszego domu.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.