Produkcja mleka krok po kroku
Produkcja mleka składa się z wielu etapów. Aby mleko mogło zostać przeznaczone do spożycia musi zostać poddane wielu procesom technologicznym, poprawiającym jego właściwości i eliminującym substancje niepożądane. To, że mleko pochodzi od krowy wie chyba każdy. Jednak w jaki sposób z obory trafia do sklepu, a następnie na nasze stoły? Przedstawiamy krok po kroku, w jaki sposób produkuje się ten wyjątkowy napój.
Mleko jest produktem bogatym w białko, wapń, witaminy i wiele innych substancji odżywczych. Z tego względu jest produktem chętnie kupowanym i spożywanym – warto więc wiedzieć, jak przebiega proces jego powstania.
Skup i przechowywanie
W pierwszej kolejności konieczne jest oczywiście wydojenie krów, w celu pozyskania surowego mleka, które następnie przyjmowane jest do zakładu mleczarskiego. Mleko surowe musi spełniać określone kryteria i normy, dotyczące między innymi obecności substancji hamujących. Należą do nich między innymi antybiotyki pozostałe w organizmie zwierzęcia, które mogą przedostać się do mleka lub pozostałości środków myjących na urządzeniach dojących. Przekroczenie norm może skutkować wstrzymaniem dostaw, dlatego każdą partię mleka poddaje się analizie. Profesjonalne testy służące do badania czystości mleka oferuje między innymi firma TOMLAB. W przypadku braku przeciwwskazań oblicza się ilość mleka i przekazuje do przerobu. Mleko może również zostać skierowane do zbiorników magazynowych. Przechowywane jest w temperaturze około 4 stopni Celsjusza, nie dłużej niż przez 24 godziny.
Oczyszczanie mleka
Mleko zawiera w sobie powietrze, które utrudnia proces produkcyjny i wpływa na końcową jakość. Z tego względu mleko zostaje odgazowane. Następnie zostaje poddane procesowi oczyszczania za pomocą specjalnych wirówek. Mogą one również służyć do odtłuszczania lub standaryzacji zawartości tłuszczu. Celem tego procesu jest uzyskanie mleka o zawartości tłuszczu zgodnej z założeniami produkcyjnymi.
Homogenizacja i obróbka cieplna
Kolejnymi etapami produkcji są homogenizacja i obróbka cieplna. Pierwszy proces ma za zadanie robicie kuleczek tłuszczu znajdujących się w mleku. W ten sposób mleko jest lepiej przyswajalne, a na jego powierzchni nie gromadzi się warstwa tłuszczu lub śmietanki. Kolejnym etapem produkcyjnym jest proces pasteryzacji lub UHT. W obydwu przypadkach mleko jest podgrzewane, w celu eliminacji drobnoustrojów chorobowych. Różnica pomiędzy dwoma procesami polega na wysokości temperatury oraz czasu podgrzewania – podczas pasteryzacji mleko osiąga temperatury od 72 do 90 stopni, na czas od 2 do 25 sekund. Metoda UHT wykorzystuje bardzo wysoką temperaturę: 135-150 stopni Celsjusza, w czasie 2-9 sekund.
Pakowanie, magazynowanie i dystrybucja
Mleko pasteryzowane pakowane jest w sposób nieaseptyczny, w przeciwieństwie do mleka UHT, które potrzebuje pakowania aseptycznego, w celu zachowania jak najwyższej czystości. Produkt pasteryzowany musi być przechowywany w temperaturze 4-8 stopni przez kilka dni. Mleko poddane procesowi UHT może znajdować się w temperaturze poniżej 20 stopni nawet przez kilka miesięcy. Dotyczy to zarówno procesu magazynowania, jak i dystrybucji – kiedy mleko dostarczane jest do sklepów, a potem do naszego domu.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b