Po czym poznać ryby dobrej jakości?
Wiedza na temat tego, jak rozpoznać ryby dobrej jakości, może stanowić różnicę między pysznym posiłkiem a rozczarowaniem. Najważniejsze cechy, na jakie należy zwrócić uwagę, to wygląd ryby, jej konsystencja, pochodzenie, zapach. Podobnie wygląda to w przypadku owoców morza, np. krewetek, krabów, małż, ośmiornic. Stosując się do tych wskazówek, możesz zapewnić sobie najlepszą jakość ryb za każdym razem!
Znaczenie świeżości
Świeżość to jeden z najważniejszych aspektów w przypadku ryb. Świeża ryba powinna mieć jędrną konsystencję i zapach przypominający ocean. Ma wyraźne oczy i jasne czerwone skrzela. Dodatkowo łuski świeżej ryby powinny być błyszczące i nienaruszone. Owe cechy dotyczą świeżego zwierzęcia. Kupując rybę mrożoną, szukaj opakowań, które są solidnie zamrożone i nie mają śladów przypalenia lub kryształków lodu na powierzchni.
Aspekty wizualne ryb
Wielu konsumentów zwraca uwagę na wygląd ryby. Świeża, dobrej jakości ryba ma jasny kolor i jędrne mięso. Jeśli kupujesz filety rybne, upewnij się, że na mięsie nie ma śladów przebarwień lub podrażnionych miejsc (siniaki wskazują na to, że ryba była źle traktowana podczas transportu, co widocznie przedkłada się na jej jakość). Kategorycznie nie mogą pojawić się oznaki występowania pasożytów (np. białe plamy, łaty na łuskach) – w przypadku spożycia mogą spowodować poważne zatrucie pokarmowe. Sprawdź też, czy nie widnieją żadne oznaki zepsucia, np. nieprzyjemny zapach. Ryby pochodzące z renomowanych źródeł – takich jak firma Lux Fish, która oferuje hurtową dostawę ryb i sprzedaż owoców morza – dają duże prawdopodobieństwo, że będą wyższej jakości niż te, które są importowane z nieznanych, niesprawdzonych źródeł. Odwiedzaj sklepy rybne i bazary, cieszące się wysokim poważaniem.
Zapach i pochodzenie ryby
O jakości ryby świadczy także zapach i jej pochodzenie. Świeża ryba powinna mieć zapach przypominający ocean (łagodny, nie przytłaczający zmysłów), natomiast zapach zepsutej ryby będzie nieprzyjemnie drażnił nozdrza, zbyt mocny. Musisz znać pochodzenie ryby – to może wpłynąć na jej ostateczną jakość. Przykładowo, szukaj etykiet: "dziko złowione" lub "hodowlane". Dzięki odpowiedniej informacji będziesz wiedział, w jakim stopniu ryba jest świeża.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-