adult content warning

Strona dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat?

Artykuł sponsorowany

Po czym poznać dobrą śliwowicę?

Po czym poznać dobrą śliwowicę?

Wytwarzanie wysokoprocentowego alkoholu ze śliwek jest mocno zakorzenioną tradycją w wielu krajach naszego kontynentu. Receptura produkcji śliwowicy jest także przekazywana z pokolenia na pokolenie u rodzimych wytwórców w kilku regionach Polski, także na Podhalu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym jest śliwowica, jak powstaje i po czym poznać dobry trunek.

Dlaczego śliwowica jest cenionym trunkiem?

Śliwowica jest jednym z bardziej znanych i cenionych napojów alkoholowych, który kojarzy się z kulturą bałkańską, ale także z polskimi tradycjami. Destylowana jest też w innych krajach europejskich, w Austrii, Niemczech i Szwajcarii. Wysokoprocentowa śliwowica spożywana jest głównie w czystej postaci, ale tak jak inne alkohole o wyrazistym smaku, również jak dodatek do drinków i doskonały produkt do eksperymentów barmańskich.

Góralska śliwowica z Zakopanego

Jednym z regionów naszego kraju, w którym wśród innych napojów alkoholowych śliwowica zajmują poczesne miejsce, jest Podhale. Okolice Zakopanego mogą pochwalić się wielowiekowymi tradycjami w produkcji tego wyjątkowego alkoholu ze śliwek. Przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury pozwalają na produkcję  wysokoprocentowej śliwowicy, której smak i aromat doceniają miłośnicy tego trunku nie tylko w naszym kraju. Dobrym przykładem jest śliwowica Góral o mocy 52%. Wyróżnia się wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz słodko-gorzkim finiszem, co podkreśla niepowtarzalny charakter trunku. Można ją kupić między innymi sklepie monopolowym Góralski Kac w Zakopanem, który oferuje szeroki wybór takich alkoholi regionalnych, jak bimber, nalewki regionalne, piwa kraftowe, czy herbaty góralskie. 

Jak produkuje się śliwowicę?

Choć typowy przepis na śliwowicę jest powszechnie znany, to każdy z producentów stosuje swoje własne receptury.  Śliwowica powstaje z miazgi wyselekcjonowanych śliwek węgierek pozbawionych pestek, bardzo często z kilkunastoprocentowym dodatkiem owoców z pestkami. Tak przygotowaną miazgę poddaje się kilkunastodniowej fermentacji spontanicznej. Następnie zacier destyluje się jednokrotnie, by otrzymać śliwowicę o zawartości alkoholu ok. 50 do 60%. Przy podwójnej destylacji zawartość alkoholu wzrasta nawet ponad 70%. Niektórzy producenci poddają śliwowicę kilkuletniemu leżakowaniu w dębowych beczkach.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.