Piwa regionalne podbijają restauracje

Piwo to nieodłączny napój na wielu imprezach okolicznościowych, a także podczas rodzinnych, przyjacielskich obiadów. Zainteresowani mają najczęściej dostęp do popularnych, komercyjnych piw, a także piw rzemieślniczych i regionalnych. Czym charakteryzuje się każdy z wymienionych typów alkoholi. Dlaczego piwa regionalne tak chętnie podbijają restauracje?
Rosnące znaczenie browarów regionalnych w Polsce
Prawdziwy rozwój branży browarniczej sięga lat 90. XX wieku. W wyniku transformacji i rozwoju gospodarki wolnorynkowej do Polski zaczęły napływać międzynarodowe marki piwa. Typowe, popularne koncerny zdominowały polską mapę browarów.
W miarę lat miłośnicy dobrych piw wzięli sprawę w swoje ręce i zaczęli – jeśli mieli odpowiednie fundusze – tworzyć własne browary regionalne (i rzemieślnicze), pojawiające się tylko na danym terenie. Goście w restauracjach doskonale rozumieją, że takie piwa to możliwość zasmakowania czegoś nowego, czego najprawdopodobniej więcej nie spróbują. Kupowanie browarów regionalnych to wspieranie lokalnej przedsiębiorczości i tzw. patriotyzm zakupowy.
Różnice między piwem rzemieślniczym a regionalnym
Nie każdy wie, jakie są różnice między piwem rzemieślniczym a regionalnym. To drugie – jak już było wspomniane – jest przyporządkowane do danego regionu i nie pojawia się nigdzie indziej. Piwa rzemieślnicze natomiast są możliwe do nabycia w całej Polsce w specjalistycznych sklepach. Procedura ich tworzenia jest dopracowana – są one najczęściej wytwarzane z pasją i zamiłowaniem, mają unikalną recepturę.
Jakie piwa regionalne pojawiają się na Mazurach?
Restauracja „Rukola” z Dywit to wyjątkowe miejsce na mapie Mazur. Miejscowość jest położona w pobliżu Olsztyna. W lokalu gastronomicznym najczęściej podaje się regionalne piwo „Kormoran”, które cenią zarówno okoliczni mieszkańcy, jak i przyjezdni.
Tym, co warto wiedzieć o Dywitach, jest święto piwa. Wspomniana Restauracja „Rukola” to jeden ze sponsorów wyjątkowej, regionalnej, letniej imprezy. W owym miejscu można również świętować ważne wydarzenia okolicznościowe, np. chrzciny, komunie, wieczory panieńskie i kawalerskie, wesela (dokładniej: obiady weselne), stypy, urodziny, spotkania firmowe. Na większości takich imprez z pewnością nie zabraknie piw regionalnych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Polska
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
-
Alfa Sp.j. PPH Producent Tłuszczy Technicznych
95-100 Dąbrówka Wielka, Główna 109b
-
Drozd PUH Producent Trawy Żubrówkowej
15-694 Fasty, Wiosenna 7