Perspektywy sprzedaży soi w Polsce
Soja jest popularną rośliną strączkową, która cieszy się zainteresowaniem farmerów oraz konsumentów. Perspektywy sprzedaży tego produktu są pozytywne, a zapotrzebowanie na ten rodzaj ziarna ciągle rośnie. Soja jest wykorzystywana jako surowiec paszowy oraz jeden z podstawowych składników diety wegan i wegetarian. Produkuje się z niej popularne mleko oraz potrawy bezmięsne. Jak uprawiać tę roślinę i czy warto to robić?
Zapotrzebowanie na soję w polskich gospodarstwach
Soja wpisuje się do programu zwiększającego zużycie ilości krajowego białka do celów paszowych. Roślina ta ma więc duży potencjał i warto rozważyć jej uprawę. Po zmianie przepisów związanych z zastosowaniem pasz GMO wielu rolników samodzielnie wysiewa ten wysokobiałkowy gatunek.
Dobrej jakości soja jest w Polsce bardzo potrzebna i w dużych ilościach sprowadza się ją zza granicy. Uprawa tej rośliny może więc przynieść korzyści, jednak przed taką inwestycją należy poznać szczegółowe wymogi gruntowe i atmosferyczne. Potencjalni producenci soi powinni więc sprawdzić ewentualnych odbiorców i zadbać o kwestie związane z jej wytwarzaniem.
Sprzedaż tej rośliny jest w wielu przypadkach opłacalna, należy jednak wziąć pod uwagę podstawowe zasady związane z jakością i obfitością plonów oraz rynkiem zbytu. Zwiększenie upraw wysokobiałkowej soi może skutkować obniżeniem jej importu, na który wydawane są rocznie miliardy złotych.
Gdzie sprzedawać soję w Polsce i za granicą?
Największa liczba skupów soi znajduje się w województwach: wielkopolskim, dolnośląskim i lubelskim. Warto także wiedzieć, że eksport tej rośliny był dotychczas rozwinięty na obszarach Niemiec, Austrii, Czech, Włoch i Słowacji. Poziom wywozu powyższego ziarna z Polski waha się jednak w zależności od konkretnego roku. Z biegiem czasu zmieniają się także kraje partnerskie.
Czy uprawa soi się opłaca i jak się to robi?
Kwestia opłacalności produkcji soi zależy od kilku czynników. Na początek warto wspomnieć o poprawnym przygotowaniu gleb, aby uprawa zakończyła się sukcesem. Roślina ta nie lubi ziemi ciężkiej i zakwaszonej. Przed siewem należy także spulchnić glebę i wyrównać teren pola. Nasiona umieszcza się w wilgotnej ziemi na głębokości około 3-4 cm, a przypadku powierzchni suchej należy zasiać je głębiej, np. na 5-6 cm.
Termin takich działań to końcówka kwietnia. Należy też pamiętać o poprawnym nawożeniu. Producent soi, który zastosuje odpowiednie zasady uprawy, może z pewnością liczyć na obfite plony i korzyści. Warto także wspomnieć, że soja wymaga kilkakrotnie mniej wody niż zboża.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5