Opakowania jednorazowe a ekologia
Opakowania jednorazowe, mimo że cieszą się dużą popularnością ze względu na wygodę ich stosowania, w ciągu ostatnich lat zaczęły być postrzegane jako kolejny element wpływający na zanieczyszczenie środowiska odpadami i przyczyniający się do jego degradacji. Przekonaj się, w jaki sposób wybierać opakowania jednorazowe, by cieszyć się z ich użytkowania, ale jednocześnie dbać też o ekologię.
Trend na ekologię
W związku z tym, że ochrona planety stała się jednym z najczęściej poruszanych tematów, wiele firm decyduje się na zastosowanie proekologicznej polityki produkcji, która ma pomóc w ograniczeniu ilości generowanych śmieci.
Jak twierdzi ekspert reprezentujący firmę Elte:
„Klienci coraz chętniej decydują się na zakup opakowań jednorazowych, które są wykonane z biodegradowalnych materiałów. W ten sposób nie tylko zaspokajają swoją potrzebę nabycia produktu, ale także przyczyniają się do dbania o środowisko”.
Zachowanie to może być konsekwencją coraz częstszego zwracania uwagi na to, w czym znajduje się nasze jedzenie, jak je przenosimy oraz w jaki sposób przechowujemy. Wykorzystywanie materiałów biodegradowalnych do produkcji opakowań wzbudziło także zainteresowanie wielu firm z branży cateringowej, które do swojej oferty wprowadzają alternatywne wersje plastikowych opakowań, stosując ekologiczne pojemniki jednorazowe.
Wybierz papier zamiast plastiku
Jednym z najprostszych sposobów ograniczenia zużycia plastiku jest wybranie jego alternatywy, czyli papieru. Tacki, talerzyki, czy kubki do napojów to powszechnie używane opakowania jednorazowe, z których chętnie korzystamy. Każdy z tych elementów może być wytworzony zarówno z plastiku, jak i z papieru, który jest rozwiązaniem bardziej ekologicznym. Tektura nie tylko lepiej rozkłada się w środowisku, ale często także jest bardziej wytrzymała. Co więcej, papierowe kubki sprawdzają się zarówno w przypadku serwowania zimnego, jak i ciepłego napoju, a dzięki ich zastosowaniu możemy uniknąć ryzyka oparzenia, co ma często miejsce przy ich plastikowych odpowiednikach.
Rośliny jako nowy surowiec
Całkowite wyeliminowanie opakowań jednorazowych jest niemożliwe między innymi ze względów higienicznych. Zaczęto więc szukać rozwiązania stworzonego z części roślinnych, które nie nadają się już do spożycia. Dzięki specjalnej obróbce zmieniają się one w ekologiczne opakowania jednorazowe z elastycznego materiału, który jest wytrzymały, nieszkodliwy dla żywności i wizualnie trudny do odróżnienia od plastiku. W ten sposób wyprodukowano między innymi bio naczynia, w których plastik zastępuje skrobia kukurydziana, czy resztki trzciny cukrowej.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Centrum Badań i Dozoru sp. z o.o.
43-143 Lędziny, Lędzińska 8
-
Wynajem podnośnika koszowego Andrzej Derewenda
70-791 Szczecin, Zoologiczna 21 lok. 10
-
Kk Construction Krzysztof Kasica
05-600 Janówek 27 a(przy giełdzie słomczyn)
-