Olej z ostropestu. Zastosowanie

Jeszcze jakiś czas temu tłuszczami dodawanymi do posiłków był przede wszystkim tradycyjny olej oraz oliwa z oliwek. Jednak obecnie w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w supermarketach można znaleźć wiele alternatyw. Doskonałym przykładem jest olej z ostropestu, który niewątpliwie warto mieć w swojej kuchni. Czym się charakteryzuje, jakie są jego właściwości zdrowotne i do czego można go dodawać?
Komu polecany jest olej z ostropestu?
Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze są jednym z podstawowych elementów zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Jednak przed wyborem odpowiednich produktów dobrze zapoznać się z ich działaniem. Jeżeli chodzi o omawiany olej z ostropestu, to jest szczególnie polecany w przypadku kilku dolegliwości. Z uwagi na to, że ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne sprawdzi się szczególnie u osób, które cierpią na choroby wątroby, w tym przewlekłe, na przykład marskość.
Ponadto to produkt, który dobrze suplementować w walce z zakrzepami i krwotokami, ponieważ wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Sprawdzi się też jako element ochrony przewodu pokarmowego. Z uwagi na to, że wzmacnia naturalne procesy detoksykacyjne organizmu, chętnie sięgają po niego osoby stosujące terapię detoksykującą albo odtruwającą. Oprócz tego olej z ostropestu:
wzmacnia odporność,
reguluje poziom cholesterolu,
reguluje ciśnienie krwi,
reguluje pracę jelit,
odżywia, regeneruje i nawilża skórę (stosowany zewnętrznie),
wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.
Do czego można wykorzystać olej z ostropestu w kuchni?
Wiemy już, że olej z ostropestu ma wiele prozdrowotnych właściwości i niewątpliwie warto mieć go w swojej kuchni. To produkt wytwarzany z ostropestu plamistego, który można wykorzystać na wiele sposobów. Wiele osób przyjmuje go doustnie – w przypadku dorosłych i dzieci optymalną porcją będzie 1-2 łyżki dziennie. Należy jednak podkreślić, że sylimaryna, która jest zawarta w nasionach ostropestu, może mieć wpływ na wchłanianie leków.
W związku z tym zalecany jest co najmniej 3 godzinny odstęp między stosowaniem ostropestu i innych leków. O to, w jakich innych formach można go spożywać, zapytaliśmy specjalistę z internetowego sklepu z olejami tłoczonymi na zimno AleOlej, który wyjaśnił:
- Olej z ostropestu można suplementować na kilka sposobów. Oprócz podawania bezpośrednio z łyżeczki nadaje się również do aplikacji bezpośrednio na skórę, jeżeli ma być wykorzystany kosmetycznie. Oprócz tego sprawdzi się do wszystkich potraw, które nie są poddawane dalszej obróbce termicznej, czyli do takich, których temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37