Artykuł sponsorowany

Odmiany zbóż jarych popularnych w Polsce

Odmiany zbóż jarych popularnych w Polsce

Produkcja zbóż jarych w Polsce to najważniejsza gałąź rolnictwa. Stanowią one ponad 70% ogólnej powierzchni zasiewów. W klasyfikacji zbóż rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje – zboża jare i ozime. Różnią się między sobą cyklem rozwojowym. Zboża jare rozwijają się w ciągu jednego cyklu wegetacyjnego – od nasiona aż po gotową roślinę. Rośliny ozime natomiast, aby zakwitnąć, muszą przejść proces jarowizacji – wystawanie na okresowe działanie niskich temperatur. Powoduje to, że nasiona zbóż jarych nie są narażone na ryzyko uszkodzenia przez śnieg i mróz. Jakie są najpopularniejsze odmiany zbóż jarych w Polsce oraz ich zalety?

Najpopularniejsze odmiany i zalety zbóż jarych

Uprawa zbóż w Polsce stanowi dominującą grupę roślin uprawnych. Powierzchnia uprawy podstawowych zbóż wynosi około 7 mln ha. Dominuje przede wszystkim uprawa form jarych jęczmienia, owsa, pszenicy jarej, pszenżyta oraz żyta.

Najchętniej uprawiany jest jęczmień jary, który charakteryzuje się niezawodnością plonowania. Wynika ona z mniejszej wrażliwości na niedobory odpadów. Nieodpowiednie warunki klimatu oraz gleby mogą negatywnie wpłynąć na wydajność plonów. Jednocześnie podnoszą zawartość białka w ziarnie. Przedplonem jęczmienia jarego powinny być rośliny motylkowe, oleiste oraz okopowe. Strukturę uprawną jęczmienia jarego obserwuje się w Polsce na Pojezierzach, Przedgórzu Sudeckim, Podkarpaciu i w Polsce Zachodniej.

Dużą popularnością upraw roślin jarych w Polsce cieszą się także odmiany pszenicy jarej. Jej wysokie oraz stabilne plony można uzyskać na odpowiednich stanowiskach. Przedplonem dla pszenicy jarej są takie rośliny niezbożowe, buraki, późne ziemniaki oraz rośliny strączkowe i kukurydza. Nie powinno się natomiast wysiewać pszenicy jarej po jęczmieniu, życie, pszenżycie oraz pszenicy – nieważne, czy były to odmiany jare, czy ozime. Pszenica najlepiej rośnie na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego. Strukturę zasiewów można spotkać na Kujawach, Nizinie Śląskiej, Wyżynie Lubelskiej, Podkarpaciu oraz w Wielkopolsce.

Dlaczego warto uprawiać rośliny jare?

Rośliny jare charakteryzują się wszechstronnym wykorzystaniem oraz łatwością w uprawie. Ich dużą zaletą jest fakt, że posiadają większą stabilizację plonowania ziarna, możliwość wysiewu w czystym siewie oraz w mieszankach. Wykazują się mniejszym ryzykiem wymarznięcia, zachwaszczenia oraz występowania chorób grzybowych. Trzeba jednak pamiętać,  że w latach o suchej wiośnie (szczególnie na glebach lżejszych) plonowanie zbóż jarych zmniejsza się.

Jak mówi pracownik  Przedsiębiorstwa Agronas oferującego sprzedaż i produkcję nasion zbóż jarych:  Należy pamiętać, że opłacalność uprawy roślin jarych jest tym większa, im warunki glebowe i atmosferyczne są bardziej dostosowane do potrzeb wybranych gatunków. Znaczenie upraw jarych w stosunku do plonów ozimych stale rośnie. Gatunki jare mogą stanowić odpowiednie uzupełnienie ozimych.

Decydując się na uprawę zbóż jarych, należy wybierać nasiona jedynie od sprawdzonych producentów. Nasiona posiadające najwyższej jakości parametry obowiązujące w Unii Europejskiej to gwarancja udanych plonów.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.