Odmiany zbóż jarych popularnych w Polsce
Produkcja zbóż jarych w Polsce to najważniejsza gałąź rolnictwa. Stanowią one ponad 70% ogólnej powierzchni zasiewów. W klasyfikacji zbóż rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje – zboża jare i ozime. Różnią się między sobą cyklem rozwojowym. Zboża jare rozwijają się w ciągu jednego cyklu wegetacyjnego – od nasiona aż po gotową roślinę. Rośliny ozime natomiast, aby zakwitnąć, muszą przejść proces jarowizacji – wystawanie na okresowe działanie niskich temperatur. Powoduje to, że nasiona zbóż jarych nie są narażone na ryzyko uszkodzenia przez śnieg i mróz. Jakie są najpopularniejsze odmiany zbóż jarych w Polsce oraz ich zalety?
Najpopularniejsze odmiany i zalety zbóż jarych
Uprawa zbóż w Polsce stanowi dominującą grupę roślin uprawnych. Powierzchnia uprawy podstawowych zbóż wynosi około 7 mln ha. Dominuje przede wszystkim uprawa form jarych jęczmienia, owsa, pszenicy jarej, pszenżyta oraz żyta.
Najchętniej uprawiany jest jęczmień jary, który charakteryzuje się niezawodnością plonowania. Wynika ona z mniejszej wrażliwości na niedobory odpadów. Nieodpowiednie warunki klimatu oraz gleby mogą negatywnie wpłynąć na wydajność plonów. Jednocześnie podnoszą zawartość białka w ziarnie. Przedplonem jęczmienia jarego powinny być rośliny motylkowe, oleiste oraz okopowe. Strukturę uprawną jęczmienia jarego obserwuje się w Polsce na Pojezierzach, Przedgórzu Sudeckim, Podkarpaciu i w Polsce Zachodniej.
Dużą popularnością upraw roślin jarych w Polsce cieszą się także odmiany pszenicy jarej. Jej wysokie oraz stabilne plony można uzyskać na odpowiednich stanowiskach. Przedplonem dla pszenicy jarej są takie rośliny niezbożowe, buraki, późne ziemniaki oraz rośliny strączkowe i kukurydza. Nie powinno się natomiast wysiewać pszenicy jarej po jęczmieniu, życie, pszenżycie oraz pszenicy – nieważne, czy były to odmiany jare, czy ozime. Pszenica najlepiej rośnie na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego. Strukturę zasiewów można spotkać na Kujawach, Nizinie Śląskiej, Wyżynie Lubelskiej, Podkarpaciu oraz w Wielkopolsce.
Dlaczego warto uprawiać rośliny jare?
Zboża jare charakteryzują się wszechstronnym wykorzystaniem oraz łatwością w uprawie. Ich dużą zaletą jest fakt, że posiadają większą stabilizację plonowania ziarna, możliwość wysiewu w czystym siewie oraz w mieszankach. Wykazują się mniejszym ryzykiem wymarznięcia, zachwaszczenia oraz występowania chorób grzybowych. Trzeba jednak pamiętać, że w latach o suchej wiośnie (szczególnie na glebach lżejszych) plonowanie zbóż jarych zmniejsza się.
Jak mówi pracownik Przedsiębiorstwa Agronas oferującego sprzedaż i produkcję nasion zbóż jarych: Należy pamiętać, że opłacalność uprawy roślin jarych jest tym większa, im warunki glebowe i atmosferyczne są bardziej dostosowane do potrzeb wybranych gatunków. Znaczenie upraw jarych w stosunku do plonów ozimych stale rośnie. Gatunki jare mogą stanowić odpowiednie uzupełnienie ozimych.
Decydując się na uprawę zbóż jarych, należy wybierać nasiona jedynie od sprawdzonych producentów. Nasiona posiadające najwyższej jakości parametry obowiązujące w Unii Europejskiej to gwarancja udanych plonów.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5
-
Amd-Rol Michał Debner Usługi Dla Rolnictwa
74-320 Rychnów 18A