Od wielokwiatowych, po wrzosowe. Odmiany miodów drahimskich
Jednym z naturalnych, słodkich przysmaków jest miód. Można go używać na wiele sposobów. Niektórzy dodają go do herbaty, aby posłodzić napój, nie używając cukru. Inni smarują nim kanapki zamiast dżemu lub serka smakowego. Produkt ten pozwala na poprawienie smaku potraw oraz ma wiele właściwości prozdrowotnych. Niektórzy dietetycy zalecają, aby używać go zamiast tradycyjnego cukru.
Skąd pochodzi miód?
Miód jest naturalnym słodzikiem. Jego pochodzenie różni się w zależności od sposobu wytwarzania. Wyróżnić można produkty nektarowe lub spadziowe. Ich poszczególne odmiany są również uzależnione od tego, z jakich kwiatów są zbierane. Najpopularniejszą, a przede wszystkim w pełni naturalną metodą wytwarzania miodu jest zbieranie pyłku przez pszczoły – mówi pracownik firmy Miody Fujarskich. Zdobyty materiał owady znoszą do ula. Po dokonaniu się odpowiednich procesów chemicznych możliwe jest uzyskanie pełnowartościowego produktu.
Sam miód znany jest od ponad sześciu tysięcy lat. Historycy stwierdzili, że pierwsze pasieki były stawiane już przez starożytnych Egipcjan. W Grecji był on tematem rozważań ówczesnych filozofów. Arystoteles stawiał ul za wzór funkcjonowania życia w państwie. W późniejszych czasach miód traktowano jako walutę i służył do handlu w zamian za inne produkty spożywcze. Obecnie jest on powszechnie dostępny i chętnie wykorzystywany w kuchni.
Jakie są odmiany miodu drahimskiego?
Za miody drahimskie uważa się te produkowane w sposób naturalny, gdzie każdy charakteryzuje się indywidualnym smakiem i pełnią wartości odżywczych. Podstawową odmianą są produkty wielokwiatowe. Są one pełne smaku i aromatu. Można je spotkać w kilku kolorach. Te pochodzące z kwiatów rzepaku wyróżniają się jasną barwą i mazistą konsystencją. Są one bardzo słodkie i mają działanie pobudzające.
Ciekawą odmianą miodów drahimskich są również lipowe. Charakteryzują się lekko pikantnym posmakiem, który później przeradza się w słodycz. Mają żółtą barwę i są bardzo płynne. Dosyć ostra w smaku jest odmiana gryczana. Poznać ją można po ciemniejszej barwie i wyraźnym aromacie. Podobne cechy ma miód wrzosowy. Występuje w podobnym kolorze, jednak ma galaretowatą konsystencję.
Jakie wartości zdrowotne ma miód drahimski?
Każda z odmian miodu ma wiele wartości prozdrowotnych, lecz poszczególne z nich są zalecane innej grupie konsumentów. Wielokwiatowe rekomendowane są w szczególności alergikom. W dolegliwościach wątrobowych pomóc może produkt na bazie rzepaku. Działanie uspokajające przypisuje się miodowi lipowemu.
Pacjenci cierpiący na choroby układu krwionośnego powinni sięgnąć po miód gryczany. Pomaga on nabyć ogólną odporność oraz wspomaga leczenie anemii i chorób serca. Na niektóre problemy z przełykiem poleca się produkt z wrzosu. Wpływa on korzystnie między innymi na gardło.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5