Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Od czego zależy smak piwa?
Piwo to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Mimo tego, podczas jego picia, mało kto zastanawia się, w jaki sposób został wytworzony. Na smak piwa wpływa kilka czynników. Najważniejsze z nich to woda, chmiel, słód i drożdże. Ich odpowiednie połączenie potrafi stworzyć napój o unikalnym i głębokim smaku. Jak dokładnie się to robi i co ma największy wpływ na aromat oraz wygląd piwa?
Wielu osobom wydaje się, że rodzaj wody użytej przy produkcji piwa jest bez znaczenia. Nic bardziej mylnego- woda stanowi 97-98% trunku i ma ogromny wpływ na jego smak. Miękka woda wykorzystywana jest do warzenia piw subtelnych i delikatnych. Przykładem mogą tu być chociażby czeskie pilznery. Natomiast, jeżeli producent piwa chce podkreślić specyficzną goryczkę, wówczas użyje wody twardej z domieszką siarki. Stosuje się ją na przykład przy warzeniu angielskich piw Ale. Jeśli zaś poczujemy w piwie charakterystyczną słodycz, możemy spodziewać się w jego składzie domieszki chlorów.
Kolor piwa i bogactwo smaku
Obok wody najważniejszym składnikiem piwa jest słód, czyli odpowiednio wysuszone i skiełkowane ziarna zbóż: jęczmienia, pszenicy, orkiszu, żyta, owsa, czy gryki. Od tak zwanego „zasypu”, czyli kompozycji słodów użytych do produkcji piwa, zależy charakter piwa. Według specjalisty zajmującego się produkcją piwa Pilsvar: „Rodzaj słodu nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na charakter piwa. Ważna jest także temperatura i czas jego suszenia. Decyduje to o późniejszym smaku i barwie trunku”. Najjaśniejszy słód pilzneński jest podstawą napoju o silnym aromacie i jasnozłotym kolorze. Słód typu Pale Ale, charakterystyczny dla piw brytyjskich, nadaje złotego koloru i głębokiego słodowego smaku. Słód monachijski gwarantuje esencjonalność oraz czerwono-bursztynową barwę, a wiedeński – pogłębia pełnię smakową. Obecnie bardzo popularne są słody karmelowe i palone. Te pierwsze nadają piwu słodyczy, a drugie wzbogacają je o ciekawe nuty smakowe. Poszczególne rodzaje słodu można oczywiście mieszać, komponując niepowtarzalne smaki piw.
Chmiel duszą piwa
Podczas warzenia piwa, ważny jest również chmiel. Wykorzystywane są tu wyłącznie kwiatostany żeńskie w postaci dorodnych szyszek. To, jaki smak będzie miał przyszły trunek, zależy od obszaru uprawy chmielu. Chmiel europejski często ma aromat ziołowy, trawiasty, ziemisty lub przyprawowy. Angielski dodaje do piwa nut kwiatowych lub owocowych, a chmiel amerykański posiada często substancje goryczkowe oraz rozmaite aromaty – od cytrusowych po żywiczne.
Znaczenie fermentacji
Istotne przy produkcji piwa są również drożdże i proces ich fermentacji. Wyróżniamy jej dwie podstawowe metody: fermentacja górna i fermentacja dolna. W wyniku tej pierwszej otrzymujemy piwa charakteryzujące się dużym bogactwem aromatyczno-smakowym. Za to fermentacja dolna sprawia, że napój jest bardziej orzeźwiający, a smak czysty i wyrazisty.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Danmar Producent Kasz. Skup Zbóż. Producent Mąki
23-302 Godziszów Pierwszy 154