Od czego zależy kolor jajek kurzych?
Trudno wyobrazić sobie zdrową dietę bez jajek kurzych. Produkty te posiadają wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko, aminokwasy czy witaminy, które bardzo pozytywnie działają na organizm człowieka. Wiele osób zastanawia się jednak nad tym, jakiego koloru powinno być dobre jajko. Czy jajka jasne są tak samo wartościowe, jak ciemne? Sprawdź w artykule o czym w rzeczywistości świadczy ich kolor i co wpływa na ich zabarwienie.
Co o jajku mówi kolor żółtka i białka?
O kolorze żółtka w dużej mierze decyduje dieta kur. Jeśli jest ona bogata w luteinę oraz zeaksantynę, żółtko będzie intensywnie zabarwione. Oczywiście zawartość karotenoidów w kurzej diecie to nie jedyny sposób na poprawę koloru żółtka. Czasem w okresie poprzedzającym nieśność, kurom podawane są po prostu bogate w barwniki pasze, poprawiające koloryt żółtka.
Z kolei po kolorze białka można rozpoznać świeżość jaj kurzych. Bardzo świeże jaja po rozbiciu będą miały białko gęste o mlecznym zabarwieniu. Im jajko będzie starsze, tym białko będzie stawało się bardziej przejrzyste, niemal wodne.
O czym świadczy kolor skorupki?
Jajka kurze mogą mieć skorupkę w różnych kolorach, zarówno białym, beżowym, jak i brązowym. Wiele osób uważa, że jajka z brązowymi skorupkami są zdrowsze. Wśród konsumentów panuje przekonanie, że nioski brązowych jaj były hodowane i karmione w naturalny sposób.
Wbrew powszechnej opinii, barwa skorupki wcale nie zależy od kurzej diety, lecz od barwy piór kury oraz jej rasy. Zabarwienie skorupki związane jest wyłącznie z genami niosek i w żaden sposób nie wpływa na jakość jajek. Kury posiadające jasne pióra będą niosły jasne jaja, a właścicielki ciemniejszych piór będą niosły jaja beżowe czy niemal brązowe.
Jak wybierać najlepsze jajka kurze?
Wszystkie jajka, które są wprowadzone do obrotu, powinny być dokładnie oznaczone. Do sprzedaży detalicznej przeznaczone są jaja klasy A. Są one odpowiednio świeże, posiadają nieuszkodzoną skorupkę, a ich białko jest przezroczyste i klarowne. Takie świeże jaja można znaleźć np. w ofercie Fermy Drobiu Jajolux. Jaja kurze oznaczone klasą B to produkty drugiej jakości, które przeznaczone są dla zakładów przemysłu spożywczego lub niespożywczego.
Jaja przeznaczone do handlu detalicznego posiadają na skorupkach specjalną pieczątkę. Numery te informują o sposobie chowu, kraju pochodzenia, kodzie województwa i powiatu, kodzie zakresu działalności oraz o numerze konkretnej fermy. Dzięki tym oznaczeniom w razie jakichkolwiek problemów, możliwe jest błyskawiczne dotarcie do producenta oraz usunięcie ze sklepów wskazanej partii jaj.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-
-