Nowoczesna gastronomia – w jakie sprzęty musisz się zaopatrzyć?
Mała, przytulna knajpka serwująca lody, kawę i croissanty, a może niewielkie bistro? Każdy pasjonat gotowania z pewnością nie raz marzył o otwarciu własnego lokalu gastronomicznego. To doskonały pomysł na biznes, o ile odpowiednio przygotujemy wybrane miejsce, dbając o jego wyposażenie. Jakie sprzęty warto kupić, aby lokal od pierwszych dni cieszył się popularnością, przyciągając klientów?
Dobór sprzętu, a charakter prowadzonego lokalu
Trafiony pomysł na lokal gastronomiczny to połowa sukcesu. Z pozoru zwykła lodziarnia, może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeśli tylko odpowiednio przygotujemy się do jej otwarcia. Poza zadbaniem o wystrój wnętrza, czy odpowiednią reklamę, należy postawić na dobrej jakości sprzęt, który pozwoli z łatwością przygotowywać i serwować dania. Należy dobrać go do charakteru lokalu, który planujemy otworzyć. Chcąc prowadzić bistro, będziemy potrzebować dobrej kuchni czy piekarników. W wypadku małej kawiarni dużo lepiej sprawdzi się gablota chłodząca prezentująca desery, czy robot planetarny.
Co sprawdzi się w każdym lokalu gastronomicznym?
Istnieją jednak sprzęty, które powinny znaleźć się w niemal każdym punkcie gastronomicznym. Bez lodówki, zmywarki, czy ekspresu do kawy nie uda się poprowadzić żadnej restauracji, czy kawiarni. Są także takie sprzęty, których zakup już na starcie gwarantuje przypływ klientów. Mowa o wszelkiego rodzaju maszynach i urządzeniach cukierniczych. Lody, czekoladowe praliny, babeczki i kolorowe desery, to produkty, które doskonale sprzedają się w kawiarniach, bistrach, ale także eleganckich restauracjach. Spędzić kilka chwil przy pysznym deserze, lubi przecież każdy.
Gdzie kupić sprzęt do prowadzenia lokalu gastronomicznego?
Wiele sprzętów niezbędnych do prowadzenia lokalu gastronomicznego, bez problemu znajdziemy w sklepach ze sprzętem AGD lub tradycyjnych marketach. Kupimy tam robot kuchenny lub blender. Niektóre sprzęty powinniśmy wybierać jednak z dużą uwagą, skupiając się na markach, które zajmują się produkcją profesjonalnych urządzeń. Dlaczego warto w nie inwestować? Związane jest to przede wszystkim z częstotliwością użytkowania i wydajnością sprzętu. Nie wszystko, co sprawdza się dobrze w domu, zda egzamin w restauracji. Część sprzętów, takich jak np. maszyny do lodów czy produkcji własnych czekoladek, znajdziemy jedynie bezpośrednio u producentów, takich jak BMC PL Maszyny i urządzenia cukiernicze oferujących nowoczesne i profesjonalne sprzęty gastronomiczne. Pozwolą na tworzenie doskonałych, autorskich słodyczy, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37