Najlepsze potrawy z wieprzowiny
Mięso wieprzowe, jeśli pochodzi z zaufanego miejsca i spełnia wszystkie niezbędne normy, stanowi bardzo dobrą propozycję, jeśli chodzi o produkt spożywczy. Da się z niego sporządzić mnóstwo smakowitych dań kuchni polskiej i europejskiej. Nic dziwnego, że klienci poszukują w sklepach masek świńskich ze skórą, policzków czy szynek wieprzowych. Jakie są popularne dania z wieprzowiny?
Schab pieczony
Jedną z propozycji obiadowych, polecaną zwłaszcza na urodziny czy na inne tego typu okazje, jest schab pieczony, na przykład ze śliwkami suszonymi lub z cebulą i jabłkami. W wersji na ciepło – nadaje się do podania po południu, w towarzystwie ziemniaków czy kapusty zasmażanej. W wersji na zimno – idealny jako dodatek do pieczywa. Ważna wskazówka: przed upieczeniem należy schab zamarynować. Już po wyjęciu z marynaty dobrym pomysłem będzie obsmażenie i dopiero potem właściwe pieczenie w formie pod przykryciem.
Szynka pieczona
Równie ekskluzywnym wyborem będzie pieczona szynka, idealna na święta. Takie tradycyjne polskie danie obiadowe można przyrządzić na różne sposoby – na słodko lub wytrawnie. Dość istotne jest jednak to, by przed upieczeniem właśnie takiego produktu uprzednio namoczyć go w solance przygotowanej z wody i dużej ilości soli. Dzięki temu uzyskuje się jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat. Ciekawym wariantem będzie pokrycie szynki wieprzowej glazurą, na przykład z suszonych śliwek.
Kotlet schabowy
Pora na niekwestionowany „klasyk” rodzimej kuchni, czyli kotlety schabowe. Najbardziej pospolite, ale też jedno z najbardziej lubianych dań polskich. Mięso wieprzowe w takiej formie, podane z puree ziemniaczanym i surówką, zachwyci niejednego smakosza. W dodatku jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Przyrządza się je z dokładnie ubitych plastrów wieprzowego schabu bez kości, a następnie obtacza w panierce jajecznej i smaży na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Oczywiście można zdecydować się na bardziej oryginalne wariacje, na przykład na wersję z cebulką i jabłkami.
Gdzie kupować sprawdzoną, dobrej jakości wieprzowinę?
Smak danej potrawy zależy w głównej mierze od produktu. Dlatego tak ważne jest wybieranie dostawcy, który gwarantuje najlepszą możliwą jakość. Jednym z bardziej polecanych jest MichnaMeat. To firma, która specjalizuje się w obróbce głowizny wieprzowej. Dostarczają oni na rynek spożywczy w Polsce i w całej UE wszystkie elementy głowizny wieprzowej, przydatne w gastronomii oraz w przetwórstwie mięsnym.
Mięso oferowane w tym przedsiębiorstwie pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych źródeł, od najlepszych dostawców i hodowców.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37