Artykuł sponsorowany

Najczęściej popełniane błędy podczas obróbki krawędzi drewnianych

Najczęściej popełniane błędy podczas obróbki krawędzi drewnianych

Frezarka jest używana do skrawania materiałów, tj. nadawania im pożądanej formy i tworzenia wzorów na ich powierzchni. Maszyna służy też do obróbki krawędzi drewnianych, co wykonują zarówno wykwalifikowani stolarze, jak i amatorzy. Pomyłka przy pracy może się jednak zdarzyć nawet doświadczonym majsterkowiczom. Jakie błędy są popełniane najczęściej?

Obróbka krawędzi drewnianych polega m.in. na dokładnym wygładzeniu ich powierzchni, żeby łatwiej i skuteczniej pokryć ją impregnatem albo lakierem. Frezarkę wykorzystuje się również do skośnego ścięcia i zaokrąglenia ostrych kątów, a także wykonania innych prac, które mają na celu poprawę funkcjonalności albo estetyki mebla. Wiele osób stosuje opisane techniki w rękodziele oraz prywatnym warsztacie stolarskim, jednak czasami nie zdaje sobie sprawy, jakie błędy popełnia podczas swojej pracy. Oto najpopularniejsze pomyłki przy takich projektach.

Niepoprawna obróbka krawędzi drewnianych 

Pierwszym krokiem, jeszcze przed rozpoczęciem frezowania, jest odpowiednie przygotowanie swojego stanowiska i używanych narzędzi. Należy założyć rękawice oraz gogle ochronne, żeby zapobiec ewentualnym skaleczeniom czy urazom spowodowanym przez ostrawe ścinki. Sporo majsterkowiczów zapomina o własnym bezpieczeństwie, narażając się na uszkodzenie oczu. Konieczne jest również wybranie właściwych „końcówek” do obrabiarki, które różnią się formą i przeznaczeniem – frezy do zaokrąglania krawędzi wyglądają inaczej od modeli „ścinających”.

Warto przyjrzeć się także kierunkowi, z jakim poruszane jest narzędzie. Ruch „współbieżny” to posuw drewna lub urządzenia w tę samą stronę, w którą obraca się jego „końcówka”. Tym, co sprawia tutaj trudność, jest tracenie kontroli nad aparaturą. Część osób skarży się bowiem na wychodzenie, „spadanie” frezu poza obrabiany materiał, co powoduje jego uszkodzenie albo zagrożenie dla pracownika. Jak dodaje firma Frezmar, kierunek „przeciwbieżny” (tj. przeciwny) wymaga większego użycia siły, ale frezowanie wydaje się bardziej stabilne.

Obróbka krawędzi drewnianych – technika frezowania 

Warto pamiętać o odpowiedniej prędkości obrotów: przy miękkim drewnie lub małych frezach stosuje się szybszą rotację. Sytuacja wygląda odwrotnie w przypadku twardego surowca oraz większych „końcówek”. Wielu amatorów nie posiada jednak takiej wiedzy, przez co materiał się przypala, a planowany efekt jest nieosiągalny. Popularnym błędem przy obróbce krawędzi jest też zbyt wolny przesuw przygotowywanego przedmiotu, co powoduje jego odbarwienie – pospieszny sprawia, że drewno się strzępi.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.