Naczynia żaroodporne - na co należy zwracać uwagę przy wyborze?
Pożywna zapiekanka z makaronem, soczysta i aromatyczna pieczeń, czy nasączone ciasto to przykłady potraw, które dzięki naczyniom żaroodpornym są łatwe i szybkie w wykonaniu. Oprócz tego nie tracą walorów smakowych i zapachowych. W związku z tym naczynia te stanowią jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze naczyń żaroodpornych.
Funkcjonalność
Naczynia żaroodporne istnieją w różnych wielkościach, kształtach i zestawach. Jednym z najważniejszych elementów funkcjonalności naczynia żaroodpornego jest dołączona do niego pokrywka, która pozwala na zatrzymanie w środku potrawy wszelkich składników odżywczych. Jak twierdzi ekspert reprezentujący firmę AP-POL: „Warto zwrócić uwagę na to, czy naczynie posiada żłobienia, w których gromadzi się tłuszcz, wytapiający się np. podczas pieczenia mięsa, co ogranicza kaloryczność posiłku”. Naczynia żaroodporne mogą posiadać także wygodne uchwyty, pomagające w wyjęciu rozgrzanego naczynia z piekarnika.
Wielkość
Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z gotowaniem, albo nie pieczemy zbyt często, warto kupić średniej wielkości okrągłe lub owalne naczynie żaroodporne, które sprawdzi się podczas przyrządzania większości potraw. Jednak jeśli dość często korzystamy z tego rozwiązania, warto zakupić zestaw naczyń, w którym znajdą się zarówno duże, jak i małe naczynia żaroodporne. W ten sposób oszczędzimy pieniądze i czas, który poświęcilibyśmy na zakup konkretnych wielkości naczyń. Duże naczynia żaroodporne przydadzą się do większych dań, takich jak pieczeń, zapiekanka, czy ryba z dodatkami. Z kolei z małych możemy skorzystać podczas przygotowywania deseru, czy małej porcji posiłku.
Wybór materiału
Materiały, z których tworzone są naczynia żaroodporne, cechują się wytrzymałością na wysokie temperatury. Najpopularniejszymi surowcami są ceramika, szkło i sylikon. Ceramiczne formy, oprócz praktycznego zastosowania, będą elegancko prezentować się na stole podczas wszelkich uroczystości. Jednak tak jak w przypadku każdego naczynia żaroodpornego należy zwrócić uwagę, by podłożyć pod nie specjalną podstawkę, która zabezpieczy blat i obrus przed działaniem wysokich temperatur. Żaroodporne szkło to rozwiązanie, które pozwala na kontrolowanie przyrządzanego dania, co stanowi dużą zaletę przy przygotowywaniu, między innymi dań mięsnych. Z kolei naczynie sylikonowe jest lekkie i dobrze przewodzi ciepło. Co więcej, do jego brzegów nie przywiera jedzenie, co ułatwia z pewnością sprzątanie.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Waś Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych Józef i Leszek Waś Sp.J.
55-200 Godzikowice, Stalowa 7,9
-
AnnDekoria Szycie dla wnętrza
40-718 Katowice, Kołobrzeska 24