Naczynia eko, to znaczy jakie?

Jako społeczeństwo zyskujemy coraz większą świadomość w zakresie ekologii. Trudno się dziwić, w końcu jej wpływ na środowisko naturalne jest ogromny. Segregujemy odpady,
a także unikamy materiałów, które przyczyniają się do trwałego zanieczyszczania wód i lądów. Te zmiany dotyczą również gastronomii i rodzaju naczyń, które wybieramy jako konsumenci. Jakie opakowania należą zatem do tych przyjaznych planecie i czy jednorazówki są złe? Wyjaśniamy.
Czy jednorazowe naczynia mogą być przyjazne dla środowiska?
W sytuacjach, w których nie możemy posłużyć się naczyniami wielorazowego użytku, musimy sięgnąć po te jednorazowe. Jeszcze kilka lat temu, zdecydowana większość z nich była produkowana z plastiku, który przeważnie nie nadawał się do ponownego wykorzystania. Obecnie takie sytuacje należą do rzadkości. Przede wszystkim możemy nabyć naczynia jednorazowe w pełni biodegradowalne. Co to właściwie oznacza? Są to produkty wykonane z materiałów, które podlegają biodegradacji, czyli rozkładowi. Zaliczają się do nich np. bambus, otręby czy skrobia roślinna.
Warto również podkreślić, że odpowiedzialne podejście nas, jako konsumentów jest w tym zakresie najważniejsze. Mając możliwość zakupu jednorazowych sztućców, talerzy czy toreb, warto zwracać uwagę na te, których rozkład jest przyjazny środowisku naturalnemu, jak np. naczynia firmy ELTE sp. z o.o.. Jeżeli jednak decydujemy się np. na plastik, pamiętajmy, by po użyciu trafił do odpowiedniego pojemnika lub kontenera. To pozwoli na jego wtórne wykorzystanie, czyli recykling.
Naczynia a zero waste
Niemarnowanie produktów i materiałów, a także ich ponowne stosowanie są jednymi z podstawowych zasad zero waste. To samo dotyczy naczyń oraz opakowań gastronomicznych. W warunkach domowych czy podróżnych, gdy nie musimy stosować jednorazowych talerzy i pojemników, najlepiej wyposażyć się w te wielorazowego użytku. Po ich umyciu, będziemy mogli skorzystać z nich ponownie, a także, co ważne, przechowywać niektóre posiłki w zamrażarce, by nie wyrzucać jedzenia.
Podsumowując, które w takim razie naczynia są lepsze, wielorazowe czy jednorazowe? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jeżeli mamy taką możliwość, warto wybrać te wielorazowe. Jednak nie zawsze jest to wykonalne. Kupując naczynia eko upewnijmy się, że mogą ulec rozkładowi, nie obciążając nadmiernie środowiska. Pamiętajmy także, by w przypadku plastiku zadbać o wrzucenie ich do kontenera przeznaczonego na to tworzywo. Wiele jednorazowych plastikowych naczyń nadaje się do recyklingu, dzięki czemu trafią do ponownego przetworzenia i wykorzystania, co sprawi, że nie będą zalegały na wysypiskach przez setki lat.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12