Na czym polega ukierunkowana analiza żywności?
Zanim żywność dotrze do konsumentów, musi przejść szczegółowe testy i analizy, których wyniki są kluczowe zarówno ze względu bezpieczeństwa konsumentów, jak i rozwoju producenta żywności. Podstawowym celem badania żywności jest ocena jakości produktów poprzez ustalenie ich składu chemicznego. Jednym z rodzajów analizy żywności jest analiza ukierunkowana. Na czym ona polega?
Analiza ukierunkowana, czyli nastawiona na efekt
Analiza żywności ukierunkowana na efekt (EDA - Effect-Directed Analysis) jest metodą badawczą, która umożliwia dokładne zbadanie nawet najbardziej złożonych mieszanin i zrozumienie związków pomiędzy substancjami w nich występującymi. Kluczowymi elementami analizy EDA są testy pozwalające wykryć wpływ substancji niepożądanych na pozostałe elementy znajdujące się w składzie badanej próbki. Identyfikacja poszczególnych związków, w tym nawet ich śladowych ilości, jest o tyle istotna, że pozwala odnaleźć i usunąć substancje mogące mieć negatywny wpływ na jakość spożywanej przez ludzi żywności. Wyniki przeprowadzonych badań z użyciem analizy ukierunkowanej pomagają w określeniu, czy dany produkt spożywczy może zostać dopuszczony do obrotu.
Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klienta w firmie Spektrometria, która zajmuje się sprzedażą oraz serwisowaniem narzędzi do przeprowadzania kompleksowych badań laboratoryjnych: W ostatnich latach laboratoria analityczne zaczęły czerpać z rozwiązań proponowanych przez nowoczesne narzędzia wykorzystujące najnowsze zdobycze technologiczne pozwalające określić nawet śladowe ilości wybranej substancji w badanych próbkach. Najbardziej pożądanymi urządzeniami wykorzystywanymi do wykonywania badań jakościowych i ilościowych produktów żywnościowych są narzędzia łączące w sobie różne techniki badawcze. Pozwala to osiągnąć najbardziej precyzyjne i powtarzalne wyniki przeprowadzanych badań. Ukierunkowana analiza żywności zestawiona razem z jedną z metod spektroskopowych, takich jak spektrometria mas, pozwala na dostarczenie rzetelnych informacji na temat składu chemicznego badanej próbki czy obecnych w niej składników odżywczych dostarczanych do organizmu człowieka wraz z żywnością.
Jak wykonuje się ukierunkowaną analizę żywności?
Ukierunkowana analiza żywności wykonywana jest przez pracowników laboratoriów analitycznych, które przystosowane są do przeprowadzania precyzyjnych badań jakościowych i ilościowych. Wykonanie takiej analizy może zostać zlecone zarówno przez publiczne placówki zajmujące się badaniem żywności, jak i na prośbę producenta żywności. Najdokładniejsze i najbardziej powtarzalne wyniki analiz ukierunkowanych możliwe są do osiągnięcia wyłącznie przy zastosowaniu nowoczesnych narzędzi laboratoryjnych, wśród których na uwagę zasługują spektrometry masowe. Starannie przygotowane próbki należy umieścić w urządzeniu, które w sposób zautomatyzowany dokona stosownej analizy w bardzo krótkim czasie. Ze względu na spójność i najwyższą powtarzalność otrzymywanych wyników to rozwiązanie polecane wszystkim podmiotom zainteresowanym wykonywaniem ukierunkowanych analiz żywności w warunkach laboratoryjnych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana