Na czym polega ozonowanie wody?
Woda z kranu w wielu przypadkach nie nadaje się do użytku. Ta pochodząca z kanalizacji miejskiej jest regularnie badana, ale ona może mieć nieprzyjemny smak lub zapach. W przypadku własnego ujęcia mogą pojawić się również inne problemy. Może to być np. obecność amoniaku, azotanów, a także innych substancji szkodliwych dla zdrowia. Rozwiązaniem jest w takim przypadku ozonowanie wody. Dowiedz się, co się dzięki niemu zyskuje!
Czym jest ozonowanie wody?
Ozonowanie wody jest szybkim i sprawdzonym sposobem na usunięcie drobnoustrojów. Proces ten polega na rozpuszczaniu w niej ozonu gazowego, który jest wytwarzany przez ozonator. Najczęściej stosowanym sposobem rozpuszczania ozonu jest tzw. barbotaż, polegający na przepuszczaniu bąbelków gazu przez złoże cieczy. W efekcie zostaje ona pozbawiona smaków, zapachów oraz nieestetycznych przebarwień. W procesie tym nie powstają szkodliwe produkty uboczne.
Jak wskazują specjaliści firmy Procon, ozonowanie wody neutralizuje bakterie, grzyby i wirusy. Ozon jest gazem biobójczym, który uwalnia wodę od chorobotwórczych zarazków. Utlenia on ponadto rozpuszczone w wodzie żelazo, mangan, cyjanki, azotany oraz siarczki. Pozytywnym tego skutkiem jest znaczna poprawa smaku i zapachu wody.
Zastosowanie ozonowania wody
Ozonowanie wody w Warszawie przeprowadza się w domach i przedsiębiorstwach. Jest ona poddawana takiemu zabiegowi w celu:
stosowania w żywieniu, a więc płukania żywności,
wyeliminowania konieczności stosowania chloru w przydomowych ogródkach,
uzyskania leczniczego, jałowego opatrunku, który posiada właściwości bakteriobójcze,
zwiększenia bezpieczeństwa wody studziennej,
wspierania procesu leczenia zmian grzybiczych na skórze oraz stopy cukrzycowej,
przedłużania terminu przydatności produktów do spożycia,
zachowania czystości odzieży ochronnej pracowników,
dezynfekcji przedsiębiorstw, główne zakładów przemysłowych,
usuwania mikroorganizmów w ściekach,
dezynfekcji zbiorników spożywczych,
uzdatniania zbiorników stosowanych w hodowli ryb.
Ozon jest silnym utleniaczem oraz środkiem dezynfekcyjnym. Szybko niszczy drobnoustroje w wodzie i nie pogarsza jej jakości. Uzdatnianie wody za pomocą ozonu przebiega w dwóch etapach. Są to:
wstępne ozonowanie wody – ma mętności wody. za zadanie zniszczyć drobnoustroje, poprawić barwę, a także wyeliminować zmętnienie,
pośrednie ozonowanie wody – w efekcie zachodzi utlenianie związków organicznych oraz dezaktywacja mikroorganizmów.
Co ważne, ozonowanie wody jest metodą bezpieczną dla środowiska naturalnego.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Klim-Wel Wentylacja Rekuperacja Klimatyzacja Wojciech Stypik
05-850 Szeligi, Szeligowska 29
-
-
Alex Kantor wymiany walut Aleksander Charkiewicz
00-104 Warszawa, pl. Grzybowski 10 lok. 14
-