Na czym polega fumigacja zboża?
Długotrwałe przechowywanie zbóż wiąże się z ryzykiem pojawienia się szkodników, które mogą w znacznym stopniu zagrozić jakości zebranych plonów. Aby tego uniknąć, stosuje się gazowanie, czyli fumigację zboża, która umożliwia pozbycie się owadów oraz gryzoni z pryzm lub silosów wypełnionych zbożem. Na czym dokładnie polega proces fumigacji zboża oraz jakie środki są w tym celu wykorzystywane?
Czym jest gazowanie zboża?
W zbiorach rolniczych mogą znajdować się owady lub gryzonie, które następnie, razem z ziarnem trafiają do magazynów lub silosów. Jest to sytuacja niepożądana – zamknięte wraz ze zbożem stworzenia będą sukcesywnie zjadały oraz zanieczyszczały zboże odchodami, a jednocześnie będą się rozmnażały, co spowoduje znaczny przyrost liczby szkodników. To spowoduje znaczne straty w zapasach zboża – dlatego niezbędna jest fumigacja zboża, dzięki której szybko, a jednocześnie bezpiecznie dla zdrowia ludzi, będzie można pozbyć się szkodników.
Do likwidacji szkodników wykorzystuje się fosforowodór, który jest nieorganicznym, łatwopalnym, bezwonnym i bezbarwnym gazem niewiele cięższym od powietrza. Dzięki temu nie potrzeba wentylatorów, aby dokładnie wymieszać fosforowodór z powietrzem, a jednocześnie taka mieszanka z łatwością penetruje zboże. Co więcej, po wywietrzeniu nie pozostawia praktycznie żadnych pozostałości, a jednocześnie jest bezpieczna dla gazowanych materiałów. Choć sam fosforowodór jest trujący dla człowieka, po dokładnym wywietrzeniu gazowanego pomieszczenia jest ono w pełni bezpieczne i można z niego korzystać bez środków ochrony układu oddechowego.
Fumigacja zboża krok po kroku
Z racji tego, że fosforowodór jest łatwopalny, a jednocześnie trujący, podczas fumigacji należy zastosować najwyższe środki bezpieczeństwa. Stąd fumigacji na dużą skalę nie przeprowadza się samodzielnie – usługi gazowania oferują specjalistyczne i doświadczone w tym zakresie firmy, np. Agri-Mag z Podgórza koło Elbląga. Dzięki temu cała procedura jest bezpieczna dla człowieka oraz zboża, a jednocześnie bezwzględna dla szkodników zbożowo-mącznych.
Pierwszym etapem fumigacji jest dokładna inspekcja gazowanych pomieszczeń. Rozpoznanie obiektu umożliwi dobór odpowiedniej formy fosforowodoru, a także niezbędnej do przeprowadzenia skutecznej fumigacji ilości gazu. Miejsce, w którym zostanie przeprowadzone gazowanie, zostaje uszczelnione. Następnie do pomieszczenia wpuszcza się określoną ilość fosforowodoru, która łączy się z powietrzem i wypełnia każdy zakamarek wnętrza, zabijając wszelkie znajdujące się wewnątrz szkodniki. W trakcie fumigacji dokonuje się pomiarów gazu oraz nadzoruje obiekt, aby żadna nieuprawniona osoba nie znalazła się pobliżu. Jest to istotne, ponieważ fosforowodór niszczy szkodniki w ciągu 3-7 dni, a z racji tego, że nie ma zapachu i jest bezbarwny, może stanowić potencjalne zagrożenie dla ludzi.
Ostatnim krokiem jest odgazowanie, a także dokładne wietrzenie pomieszczeń. Dzięki temu poziom gazu obniża się do poziomu, w którym korzystanie z pomieszczeń bez środków ochrony dróg oddechowych jest w pełni bezpieczne.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5