Artykuł sponsorowany

Na czym polega fumigacja zboża?

Na czym polega fumigacja zboża?

Długotrwałe przechowywanie zbóż wiąże się z ryzykiem pojawienia się szkodników, które mogą w znacznym stopniu zagrozić jakości zebranych plonów. Aby tego uniknąć, stosuje się gazowanie, czyli fumigację zboża, która umożliwia pozbycie się owadów oraz gryzoni z pryzm lub silosów wypełnionych zbożem. Na czym dokładnie polega proces fumigacji zboża oraz jakie środki są w tym celu wykorzystywane?

Czym jest gazowanie zboża?

W zbiorach rolniczych mogą znajdować się owady lub gryzonie, które następnie, razem z ziarnem trafiają do magazynów lub silosów. Jest to sytuacja niepożądana – zamknięte wraz ze zbożem stworzenia będą sukcesywnie zjadały oraz zanieczyszczały zboże odchodami, a jednocześnie będą się rozmnażały, co spowoduje znaczny przyrost liczby szkodników. To spowoduje znaczne straty w zapasach zboża – dlatego niezbędna jest fumigacja zboża, dzięki której szybko, a jednocześnie bezpiecznie dla zdrowia ludzi, będzie można pozbyć się szkodników.

Do likwidacji szkodników wykorzystuje się fosforowodór, który jest nieorganicznym, łatwopalnym, bezwonnym i bezbarwnym gazem niewiele cięższym od powietrza. Dzięki temu nie potrzeba wentylatorów, aby dokładnie wymieszać fosforowodór z powietrzem, a jednocześnie taka mieszanka z łatwością penetruje zboże. Co więcej, po wywietrzeniu nie pozostawia praktycznie żadnych pozostałości, a jednocześnie jest bezpieczna dla gazowanych materiałów. Choć sam fosforowodór jest trujący dla człowieka, po dokładnym wywietrzeniu gazowanego pomieszczenia jest ono w pełni bezpieczne i można z niego korzystać bez środków ochrony układu oddechowego.

Fumigacja zboża krok po kroku

Z racji tego, że fosforowodór jest łatwopalny, a jednocześnie trujący, podczas fumigacji należy zastosować najwyższe środki bezpieczeństwa. Stąd fumigacji na dużą skalę nie przeprowadza się samodzielnie – usługi gazowania oferują specjalistyczne i doświadczone w tym zakresie firmy, np. Agri-Mag z Podgórza koło Elbląga. Dzięki temu cała procedura jest bezpieczna dla człowieka oraz zboża, a jednocześnie bezwzględna dla szkodników zbożowo-mącznych.

Pierwszym etapem fumigacji jest dokładna inspekcja gazowanych pomieszczeń. Rozpoznanie obiektu umożliwi dobór odpowiedniej formy fosforowodoru, a także niezbędnej do przeprowadzenia skutecznej fumigacji ilości gazu. Miejsce, w którym zostanie przeprowadzone gazowanie, zostaje uszczelnione. Następnie do pomieszczenia wpuszcza się określoną ilość fosforowodoru, która łączy się z powietrzem i wypełnia każdy zakamarek wnętrza, zabijając wszelkie znajdujące się wewnątrz szkodniki. W trakcie fumigacji dokonuje się pomiarów gazu oraz nadzoruje obiekt, aby żadna nieuprawniona osoba nie znalazła się pobliżu. Jest to istotne, ponieważ fosforowodór niszczy szkodniki w ciągu 3-7 dni, a z racji tego, że nie ma zapachu i jest bezbarwny, może stanowić potencjalne zagrożenie dla ludzi.

Ostatnim krokiem jest odgazowanie, a także dokładne wietrzenie pomieszczeń. Dzięki temu poziom gazu obniża się do poziomu, w którym korzystanie z pomieszczeń bez środków ochrony dróg oddechowych jest w pełni bezpieczne.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.